Skocz do zawartości

Co wybrać br m315 czy br m395

Dawid29046

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć zastanawiam sie nad zakupem hamulcy tarczowych hydraulicznych ale mój budżet jest ograniczony i nie wiem które wybrać shimano br m315 czy br m395 ,czym one się różnią ,a może jakieś inne propozycję w tej cenie?

Opublikowano

klamka w 315 jest stalowa a w 395 aluminiowa, a zacisk to jedna chwała.

Opublikowano

Co tanie to drogie jest takie powiedzenie. Jedno i drugie to szajs. 

Opublikowano

Zbieraj dalej pieniądze aż uzbiera się ich już trochę i kup coś innego, lepszego a z tym czymś o co pytasz to daj sobie spokój.

Opublikowano (edytowane)

Podejrzewam, że chcesz zastąpiś mechaniczne. Tanie hydrauliki nie będą lepsze od mechanicznych. Jak radzą koledzy wyżej porzuć ten pomysł i dozbieraj jeszcze parę zł.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Też zawsze optuje za tym by hamulec był co najmniej Deore, nie mniej, zacisk deore działa bardzo kulturalnie z klamką starszą deore :) 

Ja znam inne powiedzonko, mianowicie, cyt. " biednego nie stać na tanie rzeczy".

Opublikowano

Mam 395 w Kellysie, a w zimówce Vałki...i czasem mam wrażenie, że Vałki lepiej hamują też myślę o Deore M6000 albo przynamniej M615

Opublikowano
2 godziny temu, wozo13 napisał:

Mam 395 w Kellysie, a w zimówce Vałki...i czasem mam wrażenie, że Vałki lepiej hamują emoji3.png też myślę o Deore M6000 albo przynamniej M615 emoji6.png

a to oznacza że coś nie działa... generalnie w tych heblach czuć że modulacja jest zero jedynkowa... jednak przyrówanie do vki albo tanich mechanicznych to przesada.  W swoim budżecie są bezkonkurencyjne i to jest fakt 

Opublikowano
a to oznacza że coś nie działa... generalnie w tych heblach czuć że modulacja jest zero jedynkowa... jednak przyrówanie do vki albo tanich mechanicznych to przesada.  W swoim budżecie są bezkonkurencyjne i to jest fakt 

Działa bo rower prawie nowy...ale Vałki i klamki mam deore i klocki Meridy może stąd czasem odnoszę wrażenie podobnej lub gorszej pracy hydraulików może się jeszcze dotrą hehe

Opublikowano

Hamulec hamuje ale pytanie jak, z jaką siłą, z jaką modulacją i jak długo potrafi hamować bez przegrzania. Taki hamulec to stricte pod trekingi czy inne budżetowe mtb, w prawdziwym życiu kolarza Deore to minimum jak chodzi o Hamulce hydrauliczne.

Opublikowano (edytowane)

Mam 396 i z tyłu już się raz klocki olejem zasyfiły. Podejrzewam, że tłoczek się poci. Wyczyściłem i wymieniłem klocki i zobaczę czy dalej będzie się pojawiał problem w postaci mega-skrzypienia. Pierdzielę i nie będę ich naprawiał mimo, iż są prawie jak nowe (rower mam od października). Również myślę o wymianie na Deorki M6000:)

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano
Mam 396 i z tyłu już się raz klocki olejem zasyfiły. Podejrzewam, że tłoczek się poci. Wyczyściłem i wymieniłem klocki i zobaczę czy dalej będzie się pojawiał problem w postaci mega-skrzypienia. Pierdzielę i nie będę ich naprawiał mimo, iż są prawie jak nowe (rower mam od października). Również myślę o wymianie na Deorki M6000:)
U mnie z kolei tłoczki nierówno pracują...będę chciał je wyzerować na wiosnę i odpowietrzyć, bo rower niby prawie nowy i mało jeżdżony, a klamka od tylnego wpada głębiej niż przód... skończę na deore M6000 albo BB5 mechanikach i będę miał wszystko w doopie
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam 315 i wymieniam na 615 ... bo 315 nie daja rady przy zjazdach

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bo m315 nie są do zjazdów tylko to spokojnego hamowania :) 

Opublikowano

Wybór między dżumą i cholerą, odradzam najtańsze hydrauliki, bo to nie hamulce, a spowalniacze.

Minimum rozsądne to Deore M615 lub nowsze M6000,

Deore M6000 mam, z odpowiednimi klockami z moją wagą 94kg robią co chcą, działają świetnie, mają wzorową modulację i wystarczającą siłę.

O tych i o tych hamulcach na forum znajdziesz sporo więc ten wątek zamykam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...