Skocz do zawartości

Zamiana opon P<>T

djfender

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy praktykuje się zamianę opon przód <> tył np. co roku, aby wyrównać zużycie?
Podobnie robi się w autach, ale w rowerach nie słyszałem.

PS
Pytanie wzięło się stąd, że mój Rapid Rob z tyłu wyraźnie szybciej się zużywa niż przód (środkowe klocki) i myślę, że za jakiś czas zamienię je.

Edytowane przez djfender
Opublikowano

Opony możesz zamienić. Kół nie :D

Jeśli jeździsz mocniej w terenie, zamiana nie ma sensu - stracisz na przyczepności na przednim kole, które w terenie jest ważniejsze.

Opublikowano

Robie tak...

Jak zjadę tył to na przód daję nową a na tył starą, która była z przodu. Pod warunkiem, że to takie same opony. W sytuacji gdy jedna jest prowadzaca a druga napędowa to wymieniam poprostu zużytą na nową.

Opublikowano

Jeżdżąc na tych samych oponach (tył  przód), ja osobiście zamieniam co jakiś czas ,żeby zużycie było równe. Robię to tylko że względów ekonomicznych. Im dłużej posłuży mi komplet tym lepiej.

Opublikowano

ilu ludzi tyle szkół. Nie napisałeś jak użytkujesz rower. Jak np rower wychodzi na mieszanym ogumieniu - jak np mój były x-caliber na przodzie 2.2 a tył 2.0 - zakładanie węższej na przód jest bez sensu. Teraz mam 2 takie same opony z przodu i z tyłu i jedyne sensowne wyjście z przekładaniem opon to nowa na przód a stara z przodu na tył. Zakładanie bardziej zużytej opony na przód jest jak zakładanie łańcuchów śniegowych w samochodzie FWD na tylne koła - bezsens. Na suchej szutrówce - ok, może być nawet łysa ale w terenie w winklu na luźnym podłożu/błocie liche trzymanie przodu jest równoznaczne z glebą. W tym roku byłem pierwszy raz w Kasinie na singlach, mocno lało 2 dni - totalne błoto. Ciekawe uczucie jak rower w bandzie leci slajdem obydwoma kołami ;) 

Inna sprawa - pomijając nawet gęstość kostek - podjechana opona nie będzie się oczyszczać tak dobrze jak nowa w wilgotnych warunkach. Jak kiedyś jeździłem z kumplem - ja na xc, opony xc raczej na suche warunki - kumpel opony trail/enduro - wilgotna ściółka - 2 różne światy.

Tak więc nie ma co generalizować. W samochodach też nie zawsze da się podmienić opony - różne szerokości przód/tył (RWD) czy nawet różne średnice felg (też RWD) 

Ja w samochodzie (RWD) nie zamieniam opon na osiach, jeśli już wymieniam po 2 sztuki to nowe na przód. W przypadku zimówek jest gorzej

• Lubię to! 1