Skocz do zawartości

okładziny do mokrych warunków

Zajop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie szosowych okładzin hamulcowych do mokrych warunków: Jakie szkody mogą one wywołać przy całorocznej jeździe na nich?

Chodzi mi o to czy zużycie obręczy aluminiowej jest większe? czy takie okładziny szybciej się zużywają? Czy hamowanie w suchych warunkach jest gorsze niż przy zwykłych okładzinach?

Opublikowano

Teoretycznie tylko szkody w zużyciu klocków. Jeśli ich się obawiasz to kup klocki trzysytemowe. 

Opublikowano

Okładziny na mokre są z bardziej miękkiej mieszanki gumy, więc z reguły zużywają się szybciej. Częściej bym kontrolował ich stan przed wypadami w góry i tyle. 

Opublikowano

Sama woda ma tylko wpływ na drogę hamowania, najgorsze jest to co woda niesie ze sobą. Letni deszcz to nic takiego, ale zima jest problematyczna, wiadomo, sól, piasek. Przy dzisiejszym wyborze, i cenach takie hamulce to tylko na ładną pogodę.

• 1 rok później...
Opublikowano

Dłuższa droga hamowania na mokrym to dłuższy czas tarcia klocka o obręcz - zużywa się obręcz i klocek. Najlepiej to widać po jeździe, gdy na obręczy pojawiają się czarne smugi po startej gumie. Oczywiście piasek jest głównym medium ściernym i niszczącym. Wg mnie, woda niszczy klocki, a piach niszczy obręcz. Co z tym można zrobić? Nie wiem. Może troszkę zmniejszyć skalę zniszczeń przez stosowanie miękkich klocków, lepiej by one się zdzierały niż obręcz.