Skocz do zawartości

[rozstaw widelek] szerokość opony-problem

bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Wejdzie w te widełki opona 32mm? Obecnie jest założona continental grand prix 25mm, chciałbym kupic continental contact speed 32mm. Zmierzyłem suwmiarka widełki w miejscu w którym opona jest najgrubsza i było 34-35mm. Przyłożyłem patyczek 32mm na górę opony ( górna cześć opony jest węższa) i wszedł z bardzo minimalnym zapasem. Miał ktoś podobny problem? Obawiam się, ze zamówię opony i się nie zmieści 😞

CDD22417-3EEE-4232-BDFC-AA17D6358EA3.jpeg 64565836-FA02-4EB1-867F-03E6C3237862.jpeg
Opublikowano (edytowane)

Jak zapas "na sucho" był bardzo minimalny, szanse są prawie zerowe.

Weź pod uwagę że zarówno koło (szczególnie tanie, o małej sztywności) jak i opona pod obciążeniem wyglądaja zupełnie inaczej niż bez niego i cału czas pracują. Tanie koło o małej sztywności pod obciążeniem będzie bardziej elipsą (oczywiście niezauważalna gołym okiem) niż kołem. Wszystko się więc przesunie (a im tańsze koło, tym mocniej), do tego dojdzie praca samej opony 

Edytowane przez pokorak
Opublikowano

Masz racje. W takim razie lepiej wziąć Continental speed contact 28mm czy schwalbe spicer 30mm?

Opublikowano

Nie miałem żadnej z nich ale z Conti polecałbym może raczej Gatorskiny. Pewnie trochę droższe ale bardzo dobre opony. Ze Schwalbe pomyśl o Durano, dobra opona, wybitna jesli chodzi o trwałość.

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli szukasz bardzo dobrej przyczepności to CONTI. Speed Contact i Gatorskiny będą najlepszym wyborem, tę pierwszą miałem okazję przetestować na polnych i leśnych ścieżkach, speed contact jedzie nawet w niezbyt głebokim piachu.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano
5 minut temu, leejoonidas napisał:

Jeżeli szukasz bardzo dobrej przyczepności to CONTI. Speed Contact i Gatorskiny będą najlepszym wyborem, tę pierwszą miałem okazję przetestować na polnych i leśnych ścieżkach jedzie nawet w niezbyt głebokim piachu.

Jakiej szerokości miałeś oponki speed contact? Coraz bardziej mnie one przekonują, zmieści mi się jedynie 28mm, jadąc na uczelnie przejeżdzam przez szutry/ krzywe nawierzchnie/ asfalt . Możesz coś o tych oponach powiedzieć? Jak się zachowuja na asfalcie? jak z ich wytrzymałością ? :) 

Opublikowano

Jeździłem na oponie 32, oponki były mocno katowane w terenie, droga między polami zarośnięta trawą, ścieżki leśne pokryte korzeniami i piachem. Opona ma świetną przyczepność na mokrym asfalcie i jest cholernie szybka. Złapałem na nich jednego kapcia ale tylko dlatego że taśma osłaniająca otwory w obręczy przesunęła się i ostra krawędź otworu delikatnie rozcięła dętkę.

Opublikowano

Namówiłeś mnie. Biorę je. Tego właśnie mi potrzeba