tomon Opublikowano 11 Stycznia 2019 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Witam. Chciał bym poznać Wasze zdanie. Obecnie posiadam w Canyon Endurace 6.0 koła od shimano rs010 https://www.chainreactioncycles.com/mobile/pl/en/shimano-rs010-road-wheelset/rp-prod121528?mx=a i chciał bym je wymienić na systemowe Fulcrumy 5 lub quattro albo na jakieś składane dostałem taką propozycję koła w specyfikacji: obręcze: DT SWISS RR511 piasty: DT SWISS 370 Straightpull szprychy: Sapim D-Light cieniowane 2.0/1.65/2.0 straightpull ( na zamówienie) nyple: Sapim Double Square Secure Lock alu czarne + podkładki pod nyple zaplot przód 24H, tył 28H waga kół +/- 1750 gramów Cena 1300zł Albo obręcze: DT SWISS R460 piasty: DT SWISS 370 Straightpull szprychy: Sapim D-Light cieniowane 2.0/1.65/2.0 straightpull nyple: Sapim Double Square Secure Lock alu czarne + podkładki pod nyple zaplot przód 24H, tył 28H waga kół +/- 1600 gramów cena 850zł Czy ma to sens czy lepiej wydać na coś innego albo pozbierać jeszcze trochę i kupić może karbonowy zestaw?
leejoonidas Opublikowano 11 Stycznia 2019 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Za 550 złotych kolega "Maaciek26" sprzedaje Mavic Aksium, pisze że są nowe, mam ten zestaw kół i w tej cenie są to przyzwoite kółka, waga całego zestawu 1750g, myślę że warto się zastanowić.
SzpiceR Opublikowano 11 Stycznia 2019 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zastanów się czego wymagasz od tych nowych kół. Co mają mieć "lepszego" od shimano a na co nie zwracasz uwagi?
89neo Opublikowano 11 Stycznia 2019 Opublikowano 11 Stycznia 2019 1 godzinę temu, leejoonidas napisał: Za 550 złotych kolega "Maaciek26" sprzedaje Mavic Aksium, pisze że są nowe, mam ten zestaw kół i w tej cenie są to przyzwoite kółka, waga całego zestawu 1750g, myślę że warto się zastanowić. Nówki na gwarancji 699
pokorak Opublikowano 11 Stycznia 2019 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Za dużo nie dostaniesz po takiej wymianie. Trochę niższa masa, trochę wieksza sztywność, w pierwszej opcji trochę mniejszy opór powietrza. Jednak wszystkiego będzie "trochę", twój wybór czy to "trochę" jest warte wydanych pieniędzy. Czego nie lubisz w Shimano? Model jest co prawda dość "niski" ale generalnie koła Shimano są - pomimo dość niewygórowanych cen - bardzo dobre. Mocne, ultra proste i prawie darmowe w serwisie (jeśli zrobisz sam), dobrze poskładane i dobrze się ich używa. Minus konstrukcji to większa masa niż w łożyskach maszynowych (bo piasta jest stalowa a nie alu) ale większa masa akurat jest tam gdzie najmniej przeszkadza.
tomon Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2019 Dlatego też się zastanawiam. Chciałem je wymienić bo liczyłem trochę na niższą wagę i wyższy stożek żeby lepiej to wyglądało a w rzeczywistości faktycznie 1000 zł zniknie z portfela a za dużo nie zyskam ale chciałem poznać Wasze zdanie
Antyszprycha Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 9 godzin temu, tomon napisał: Dlatego też się zastanawiam. Chciałem je wymienić bo liczyłem trochę na niższą wagę i wyższy stożek żeby lepiej to wyglądało a w rzeczywistości faktycznie 1000 zł zniknie z portfela a za dużo nie zyskam ale chciałem poznać Wasze zdanie Jak byś szukał kół do 1000 zł to rozejrzałbym się raczej za Vision Team Vomp 30 lub 35, wydaje mi się, że w tej cenie nie mają konkurencji biorąc pod uwagę stożek i wygląd !
SzpiceR Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 10 godzin temu, tomon napisał: Dlatego też się zastanawiam. Chciałem je wymienić bo liczyłem trochę na niższą wagę i wyższy stożek żeby lepiej to wyglądało a w rzeczywistości faktycznie 1000 zł zniknie z portfela a za dużo nie zyskam ale chciałem poznać Wasze zdanie Jeżeli ma być stożek+niższa waga to musi być karbon. 11 godzin temu, 89neo napisał: Nówki na gwarancji 699 Za 660 z wysyłką kupiłem nówki zdjęte z roweru w komplecie z yksion'ami i dętkami.
kaido2 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 14 godzin temu, tomon napisał: Witam. Chciał bym poznać Wasze zdanie. Obecnie posiadam w Canyon Endurace 6.0 koła od shimano rs010 https://www.chainreactioncycles.com/mobile/pl/en/shimano-rs010-road-wheelset/rp-prod121528?mx=a i chciał bym je wymienić na systemowe Fulcrumy 5 lub quattro albo na jakieś składane dostałem taką propozycję koła w specyfikacji: obręcze: DT SWISS RR511 piasty: DT SWISS 370 Straightpull szprychy: Sapim D-Light cieniowane 2.0/1.65/2.0 straightpull ( na zamówienie) nyple: Sapim Double Square Secure Lock alu czarne + podkładki pod nyple zaplot przód 24H, tył 28H waga kół +/- 1750 gramów Cena 1300zł Albo obręcze: DT SWISS R460 piasty: DT SWISS 370 Straightpull szprychy: Sapim D-Light cieniowane 2.0/1.65/2.0 straightpull nyple: Sapim Double Square Secure Lock alu czarne + podkładki pod nyple zaplot przód 24H, tył 28H waga kół +/- 1600 gramów cena 850zł Czy ma to sens czy lepiej wydać na coś innego albo pozbierać jeszcze trochę i kupić może karbonowy zestaw? To będzie na zasadzie zamienił stryjek siekierkę na kijek. Chcesz iwdocznych zmian to lepiej dozbierac od chcociazby do Mavic Cosmic Elite, albo do Ultegr 6600 - 6800. Tak na marginesie to te koła sa całkiem ok, a tak jak wspopmniałem wymiana np na fulcrumy 5 nic nie zmieni. 11 godzin temu, pokorak napisał: ultra proste i prawie darmowe w serwisie (jeśli zrobisz sam) Prawie, kół wh-r550 praktycznie nie opłaca się naprawiać.
de Villars Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 10 godzin temu, Antyszprycha napisał: Vision Team Vomp 30 lub 35 Fajnie wyglądają. Nawet myślałem, o czymś takim, tylko nie wiem czy bym sobie nie dodał wagi takim zestawem. I to mnie w sumie na razie powstrzymuje.
Antyszprycha Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 fakt to najlżejszych nie należą. Do tego dziś złapał mnie deszcz i podczas hamowania starłem anodowaną na czarno powłoke hamującą (wiedziałem, że to nastąpi - jednak nie, że tak prędko)
de Villars Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Godzinę temu, Antyszprycha napisał: podczas hamowania starłem anodowaną na czarno powłoke hamującą No to stawia te koła pod mocnym znakiem zapytania, bo przecież wygląd to jedna z głównych ich zalet, a takie przetarcia pewnie zbyt estetyczne nie są
Antyszprycha Opublikowano 12 Stycznia 2019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 1 minutę temu, de Villars napisał: No to stawia te koła pod mocnym znakiem zapytania, bo przecież wygląd to jedna z głównych ich zalet, a takie przetarcia pewnie zbyt estetyczne nie są tzn od samego początku wiadomo było że ta anoda zejdzie, to tylko zabarwienie, kwestią był czas ! Teraz będą miały powierzchnie hamowania taką jak każde inne koła
de Villars Opublikowano 14 Stycznia 2019 Opublikowano 14 Stycznia 2019 (edytowane) A jednak nie daje mi spokoju sprawa tych kół. Dziś wpadły mi w oko kółka Novatec Jetfly: https://www.centrumrowerowe.pl/kola-novatec-jetfly-u2-1-pd16401/ Stożek 32 mm, niezła waga 1,48 kg, całkiem fajny wygląd, cena 1450 zł. Co o tym sądzicie? Edytowane 14 Stycznia 2019 przez de Villars
Nemrod Opublikowano 14 Stycznia 2019 Opublikowano 14 Stycznia 2019 (edytowane) Też się nad nimi zastanawiałem jakiś czas temu ale ostatecznie kupiłem okazyjnie AC Argent. Z zalet Novateców to niezły wygląd, niska waga, system antibite,łatwo dostępne części i tubless ready. Z wad to podobno nieco mniej sztywne od np Fulcrumów 3. Edytowane 14 Stycznia 2019 przez Nemrod
de Villars Opublikowano 14 Stycznia 2019 Opublikowano 14 Stycznia 2019 No i tu mamy kwestię niewymierną. Też czytałem, że sztywnością ustępują Fulcrumom 3, ale o ile? Tego chyba nie idzie stwierdzić. Myślę jednak, że i tak będą sztywniejsze niż to co mam obecnie - fabrycznie montowane koła Alexrims AT470. No i nie powinny być też od nich cięższe.
Nemrod Opublikowano 14 Stycznia 2019 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Napewno będą sztywniejsze i raczej sporo lżejsze. Różnica będzie od razu zauważalna. Zresztą koła/opony to najbardziej odczuwalny upgrade. 1
carrera51 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Opublikowano 17 Stycznia 2019 I takiej wiedzy szukałem Przechodzę z RS 20 na RS 010 , tylko muszą się pojawić w sklepach bo wykupili wszystko . Dzięki.
noren Opublikowano 17 Stycznia 2019 Opublikowano 17 Stycznia 2019 No i tu mamy kwestię niewymierną. Też czytałem, że sztywnością ustępują Fulcrumom 3, ale o ile? Tego chyba nie idzie stwierdzić. Myślę jednak, że i tak będą sztywniejsze niż to co mam obecnie - fabrycznie montowane koła Alexrims AT470. No i nie powinny być też od nich cięższe.sprzedajesz AT470? Mój T100 chętnie przygarnie (o ile to nie disc)
Rekomendowane odpowiedzi