FizykPL Opublikowano 10 Stycznia 2019 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Cześć i czołem! Posiadam taką bestię: Fotka 1 Rama: Scott Project Endorphine Carbon 1996 Widelec: Rock Shox SID Race 2013 Napęd: 3x8 Shimano Deore LX (korby, przerzutka tylna, piasty) rocznik 1998 Shimano Deore XT (przerzutka przednia) rocznik 1998 Shimano XTR (Kaseta) rocznik 1998 Manetki Deore LX Tylna rocznik 2010, przednia rocznik 1998 Hamulce V-Brake: Shimano Deore LX rocznik 1998 Klamki Deore LX 2 palce rocznik 1998 Kola 26" Airline: Przód Michelin Wild Gripr 2013 Tył Schwalbe Fat Albert Snake Skin 2013 Rider: Kobieta 163cm 55kg Jest to bardzo fajny retro bike, który jest ze mną nieprzerwanie od 1998 roku. Z racji, że przybyło mi trochę wzrostu i wagi od tamtej pory przesiadłem się na Trek Superfly 29", natomiast Scott dostał się mojej dziewczynie, po jednej przejażdżce na nim zakochała się bez pamięci i nie ma znaczenia męski krój ramy Chciałbym zrobić mu mały upgrade, tzn wymienić napęd, bo w tym łańcuch nigdy nawet wymieniany nie był a ma za sobą myślę, ze dobre 20 tys km. Czy moglibyście mi doradzić w jaki osprzęt powinienem się zaopatrzyć, aby nie było konieczne wymienić wszystkiego do gołej ramy, ale, żeby też nie utracić jakości trzech najwyższych grup shimano. Najbardziej chodzi mi o tylną kasetę 8-rzędową, korby LX lub XT trzyblatowe są dostępne, jednak kaseta to spory problem Będę bardzo wdzięczny za jakąś podpowiedź oraz ciekawy jestem czy spotkaliście się kiedyś z tą egzotyczną ramą
Ares Opublikowano 10 Stycznia 2019 Opublikowano 10 Stycznia 2019 W czym kłopot by kupić kasetę HG 51 Alivio 8 rzędową? Od Shimano tylko te kasety są dostępne.
FizykPL Opublikowano 10 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2019 56 minut temu, Ares napisał: W czym kłopot by kupić kasetę HG 51 Alivio 8 rzędową? Od Shimano tylko te kasety są dostępne. Wymienić XTR na Alivio? Serce by mi pękło...
Fimala Opublikowano 10 Stycznia 2019 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Niestety 8rz. to już przeżytek i nic dobrego pokroju XTR starego nie dostaniesz.
FizykPL Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2019 A czy 9 rzędów da się tam zmieścić? Wymienię przerzutkę i manetkę jak będzie trzeba dla symetrii także przednia. Tylko czy 9 to już tez zaraz nie będzie przeżytek?
Andrzej Sawicki Opublikowano 11 Stycznia 2019 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Powoli dojrzewasz do wymiany większości napędu. Korba, kaseta i łańcuch idą na 100%, a teraz piszesz o manetce i tylnej przerzutce. Może pomyśl o całym nowoczesnym komplecie 2x10, a zostaw tylko hamulce. Poważnie. 2x zamiast 3x to jest inny poziom wygody podczas jazdy. Do tego masz osprzęt, który był dobry i nowy 20 lat temu. Może wystarczy go przeserwisować, a może zaraz coś padnie.
Ares Opublikowano 11 Stycznia 2019 Opublikowano 11 Stycznia 2019 19 godzin temu, FizykPL napisał: Wymienić XTR na Alivio? Serce by mi pękło... Trzeba było być zapobiegliwym. Ja sobie zostawiłem kasetę XT na pająku jak jeszcze była dostępna. 9-ka to już była przeżytkiem w 2008 a nawet wcześniej...
Rowerowa Szajba Opublikowano 11 Stycznia 2019 Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Ten nowoczesny caly naped nie wytrzyma tyle co starsze częsci made in Japan. 8 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał: Powoli dojrzewasz do wymiany większości napędu. Korba, kaseta i łańcuch idą na 100%, a teraz piszesz o manetce i tylnej przerzutce. Może pomyśl o całym nowoczesnym komplecie 2x10, a zostaw tylko hamulce. Poważnie. 2x zamiast 3x to jest inny poziom wygody podczas jazdy. Do tego masz osprzęt, który był dobry i nowy 20 lat temu. Może wystarczy go przeserwisować, a może zaraz coś padnie. Z kaset tylko uzywane niestety cos takiego znalazłem : https://allegro.pl/oferta/kaseta-deore-xt-cs-m737-type-r-11-28-8sp-bdb-retro-7763092063 Edytowane 11 Stycznia 2019 przez Rowerowa Szajba
Andrzej Sawicki Opublikowano 11 Stycznia 2019 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Kasetę 8-rzędową i inne elementy kupisz bez problemu, tylko nie będą miały napisu Deore ani XTR. Zapytaj w sklepie rowerowym, zanim się wpakujesz w zużyte zabytki.
FizykPL Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2019 W dniu 11.01.2019 o 10:44, Andrzej Sawicki napisał: Powoli dojrzewasz do wymiany większości napędu. Korba, kaseta i łańcuch idą na 100%, a teraz piszesz o manetce i tylnej przerzutce. Może pomyśl o całym nowoczesnym komplecie 2x10, a zostaw tylko hamulce. Poważnie. 2x zamiast 3x to jest inny poziom wygody podczas jazdy. Do tego masz osprzęt, który był dobry i nowy 20 lat temu. Może wystarczy go przeserwisować, a może zaraz coś padnie. Myślę o tym intensywnie, tylko czy uda się to włożyć w ramę? Znalazłem na ebayu kilka kaset XTR za ok 50$, nie jest jakoś specjalnie dużo. A jeśli chodzi o korby, to obecnie jest kwadrat, czy da się tu włożyć octa-link chociaż? Wiecie, za lat młodzieńczych tak do 2005 roku śmigałem sporo na tym rowerze, później była przerwa, a w zeszłym roku kupiłem SuperFly od kumpla na pełnym XT, więc już wszystko aktualne. Trochę rowerowych technologii przeszło mi bokiem i dlatego pytam Was o rady
Rekomendowane odpowiedzi