Skocz do zawartości

Zmiana zębatki na korbie

GordonFrey

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shimano,

Próbowałem coś szukać w temacie, ale nie do końca wiem jak szukać, więc poszukam pomocy tutaj (nie jestem pewien jednak czy dział odpowiedni).

Więc tak:

-kupiłem nowy rower - romet aspre

-podoba mi się napęd, ale zastanawiam się czy nie ułatwić sobie życia na wiosnę i zmienić mniejszą zębatke na korbie na jeszcze mniejszą, aktualnie mam napęd shimano claris kaseta 11/32 i korbę 34/46, jestem straszliwie cienki w podjazdy i rozważam opcje na zmienienie jej na wersję jeszcze mniejszą tj 30 zębów na przykład, nie powinno wpłynąć to jakoś drastycznie na ilość dostępnych przełożeń, ba moim zdaniem rower stanie się jeszcze bardziej elastyczny... ale... nie mam pojęcia z czym to się je o.O, to po pierwsze, po drugie jak szukać takiej zębatki do napędu, który jest tak na prawdę napędem szosowym? 

Tutaj link do korby

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/claris-2400/FC-RS200.html

A poza tym, w jaki sposób zmiana ta oddziaływać będzie na łańcuch? Rzecz w tym, że coś mi do głowy przychodzi że przy najmiększym przełożeniu łańcuch może okazać się zbyt długi?

Z tego co wiem, claris nie obsłuży większej kasety, jak byłoby z korbą? 

Nie oczekuję gotowej odpowiedzi, wystarczy mi wiedzieć jak mogę jej szukać :)

Opublikowano (edytowane)

Podejrzewam, że przednia przerzutka nie obsłuży tak dużej różnicy ale pewności nie mam. W każdym razie do sprawdzenia. Wystarczy pogrzebać w necie.

Skoro masz problem z podjazdami to mam inna propozycję, która napewno zadziała bez zbędnego kombinowania. Zerknij w ten wątek...

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Ja mam w szosie na korbie założone tarcze w układzie 42/30 i taki układ świetnie sprawdza się na podjazdach ale i tak myślę nad wstawieniem zębatki 28 zamiast 30-tki, gdyż mam w planach w sierpniu wybrać się do Włoch na wspinaczkę rowerem po Dolomitach. Jeżeli chcesz zmienić tarczę 34 na 30 to w parze musi pójść zmiana tej większej na mniejszą aby przednia przerzutka się nie buntowała ale myślę że eksperyment z wymianą samej 34 na 30 nie powinien wpłynąć na pracę przedniej przerzutki.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Też tak uważam, zmiana kasety na taką o przekroju 11-36 czy 11-40 będzie optymalne , bo jak zmienisz blat mniejszy to nie wiem czy to będzie działać dobrze ponieważ ta blaty w korbach szosowych są raczej parami w sensie taki i taki blat do takiej wielkości drugiego blatu, mogę się mylić, niech ktoś kto na szosie jeździ się wypowie.  

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

czy operacja zmiana przedniego blatu się udała? Również zastanawiam się nad zmiejszeniem ilości zębów z przodu.

Pozdrawiam