Skocz do zawartości

Giant Roam 2 2016/2018. Czy różnica warta ceny?

ThePojers

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,
Mam możliwość kupienia giant roam 2 disc rocznika 2018 lub 2016. Różnica cenowa to prawie 400 zł. Przeszukałem prawie cały internet w poszukiwaniu odpowiedzi. Sam rozmyślałem szukając różnic i chyba mój stan wiedzy jest za mały żebym mógł coś stwierdzić. Moje pytanie brzmi jakie są różnice i czy w ogóle są jakieś ?

W dalszej części napiszę czemu kupuje taki rower i moje personalia więc jeśli ktoś ma mało czasu to nie polecam lektury 😅. Jestem przekonany że chciałbym kupić rower crossowy. Dodatkowo mieszkam za granicą gdzie spektrum różnorodności mark rowerów jest mniejsze niż w Polsce. Nie chciałbym też wydać bardzo dużo gdyż szukam sportu by mieć "coś dla siebie" a nie jeździć wyczynowo (może kiedyś). Po długim szukaniu na wyprzedaży rocznika udało mi się znaleźć podane wyżej modele roweru. oczywiście w zwyczaju mam przewertowanie opinii recenzji blogów artykułów zanim coś kupie i musze przyznać, że ten model zrobił na mnie wrażenie. (Zapomniałem wspomnieć ze wymogiem były hydrauliczne hamulce. Nie mam technicznej argumentacji dlaczego takie. Kiedyś ja miałem rower za 400 zł z v-breakami a kolega z hydraulicznymi i różnica była niesamowita. Widziałem wiele filmów na temat że v-breake potrafią być dużo lepsze wystarczające prostsze ale no każdy może mieć fanaberie hehe ) Nie wiem czy to ma znaczenie ale możliwe ze ma więc moje personalia 
23 lata
190 cm wzrostu
90 kg wagi

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. 
Podeśle zdjęcie jak już się zdecyduję :)

Opublikowano

Model 2018 ma korbe z zebatkami 28x38 ,rocznik 2016 ma 26x36, najwieksza jest taka sama 48 i toszke szersza opona w r2018, i to chyba tyle,ja bym brał 2016

• Lubię to! 1
Opublikowano

Codziennie latam na Roam 1 2017. Nie napisałeś po jakich terenach jeździsz i co oczekujesz od roweru - jeżeli prędkości to dosyć ciężko na tym rowerze bo jest ociężały. Jeżeli taki lekki MTB i rower na dojazdy do pracy to jest bardzo dobry.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedzi. @venom6652 Z tego co udało mi się jeszcze doszukać to rama jest trochę inna i rozmiar L w roczniku 2016 ma 21 cali a w 2018 20 cali (na zdjęciu też widać różnice. Szczegóły takie. @M.C Ogólnie od pracy mam 70 km więc i tak jeżdżę autem. Ale rower planuje na weekendowe trasy plus po pracy czasami też się przejechać. Powiedziałbym 60%szosa 30% trasa szutrowa 10% gdzieś się może trafi jakiś odcinek typowo mtb.

Opublikowano

@ThePojers zanim tym Giantem dojeżdzałem do pracy to jeździłem na trasy 70-80% asfalt a reszta offroad i irytowało mnie, bo rower ciężki i zasięg jednak mniejszy jest a na każdy offroad trzeba dojechać. Jeżeli koniecznie chcesz rower crossowy to mogę go polecić, ale sam codziennie rozważam wymianę na gravela.