Skocz do zawartości

wożenie roweru w autobusie - warszawa

emcinek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chcę tylko zwrócić uwagę na pewien problem, bo sam miałem przez pewien okres styczność z tematem, a problem zasadniczo jest nagminny.

Zakładam, że prawie każdy kto jeździ regularnie komunikacją miejską w Warszawie spotkał się z przypadkiem, gdy z tego czy innego powodu kierowca wyprosił jakiegoś pasażera. Bywa, że pasażer posłusznie wykona polecenie kierowcy, ale są i tacy co się wykłócają, bo oni mają bilet, mają prawa, itd.

Zaczynając od początku:

każda osoba wsiadająca do dowolnego środka komunikacji miejskiej zawiera niepisaną umowę z przewoźnikiem - niezależnie od tego, czy skasowała bilet, czy nie. Po zawarciu tejże umowy nabywa prawa pasażera, ale również ma pewne obowiązki. W każdym autobusie za kabiną kierowcy jest wypis z regulaminu. I tu przechodzimy do sedna.

Paragraf 8 i 12 https://www.ztm.waw.pl/?c=681&l=1 mówią gdzie, jak i kiedy można przewozić rower oraz kiedy należy opuścić autobus z rowerem. Należy też pamiętać, że ostateczna ocena sytuacji należy do kierowcy, bo to on odpowiada za bezpieczeństwo.

Tak jakby komuś to nie wystarczyło to dodam, że:

Żaden autobus w warszawie nie ma homologacji na przewożenie rowerów - jak się trafi nadgorliwy inspektor ITD, to kierowca dostaje mandat 2000zł.

Jeżeli dojdzie do jakiegokolwiek zdarzenia, w efekcie którego osoba/mienie zostanie uszkodzone przez rower (ktoś się przewróci i uderzy o rower, albo zahaczy i skaleczy o element roweru) - kierowca ponosi odpowiedzialność karną i finansową, nawet jeżeli nie było to z jego winy (z uwagi na punkt powyżej ubezpieczyciel się wypnie)

Tak więc pamiętajcie, że kierowca zabierając rower idzie wam na rękę nic z tego nie mając, a wręcz przeciwnie - ryzykując, więc jeżeli kierowca wyprasza was, to postawcie się w jego sytuacji mając na uwadze to powyżej (ludzie nie zdają sobie sprawy z odpowiedzialności leżącej na kierowcy)

Edytowane przez emcinek
  • Lubię to! 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Brawo! 

Dobrze mówisz, i wreszcie jakiś głos rozsądku poparty konkretnym regulaminem.

Osobiscie nie mam nic przeciwko rowerom w autobusach, ale jak nie ma jak wsiadać do busa,  albo zabiera resztkę miejsca na wózek dla dziecka. To jednak jestem za korzystaniem z roweru, a nie podjezdzaniem autobusem aby przesiadać się z rowerem do pociągu a później podjechać 100 metrow do roboty :)

Opublikowano

Po co jechać autobusem mając rower? Rowerem i szybciej i przyjemniej. No chyba, że w przypadku nieusuwalej od ręki awarii...

Opublikowano
24 minuty temu, m0cna napisał:

Po co jechać autobusem mając rower? Rowerem i szybciej i przyjemniej. No chyba, że w przypadku nieusuwalej od ręki awarii...

Albo załamania pogody. 2x przewoziłem rower autobusem w Warszawie - raz trafiłem na totalną burzę z ulewą, a w drugim przypadku przebiłem dętkę i nie miałem drugiej przy sobie.

Opublikowano

Ja raczej unikam przewożenia roweru w komunikacji miejskiej.. bo wszyscy się krzywo patrzą.. Jakbym im całe miejsce w autobusie zabierał