Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyć rurę podsiodłową

szary_wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chciałem zapytać, czy stosujecie jakieś zabezpieczenie, aby nie uszkodzić lakieru ramy w miejscu, gdzie obejma/zacisk sztycy ściska rurę podsiodłową. :)

Opublikowano

Nie masz żadnego problemu z uszkodzeniem lakieru w miejscu zaciskania obejmy? :) W moim starym góralu miałem dospawane fabrycznie dwie "nakrętki", przez które przechodziła śruba ściskająca, dlatego zastanawiam się jak to wygląda przy zewnętrznej obejmie.

Opublikowano

Nie zauważyłam takiego problemu. Obejma jest na tyle szeroka i nie naciska punktowo na ramę, że nigdy się nawet nad tym nie zastanawiałam.

Opublikowano

Czyli to ja jestem przewrażliwiony :P Dzięki Sziva ;)

Opublikowano

Nawet jeśli się uszkodzi lakier to co z tego. Pod obejmą i tak tego nie widać. Możesz nakleić jedną warstwę taśmy bezbarwnej ale moim zdaniem i tak mija się to z celem.

Opublikowano
10 minut temu, PrzeLuka napisał:

Nawet jeśli się uszkodzi lakier to co z tego.

To, że szkoda byłoby uszkodzić nowej ramy, która ma mi trochę posłużyć. Dzięki za pomysł z taśmą bezbarwną ;)

Opublikowano

I tak prędzej czy później uszkodzisz lakier. Trzeba dbać ale chuchać na rower nie ma sensu.

Opublikowano
3 godziny temu, szary_wolf napisał:

Cześć.

Chciałem zapytać, czy stosujecie jakieś zabezpieczenie, aby nie uszkodzić lakieru ramy w miejscu, gdzie obejma/zacisk sztycy ściska rurę podsiodłową. :)

Posmaruj smarem wewnętrzną część obejmy i to wystarczy.

Opublikowano
2 godziny temu, szary_wolf napisał:

Nie masz żadnego problemu z uszkodzeniem lakieru w miejscu zaciskania obejmy? :) W moim starym góralu miałem dospawane fabrycznie dwie "nakrętki", przez które przechodziła śruba ściskająca, dlatego zastanawiam się jak to wygląda przy zewnętrznej obejmie.

Jak będziesz zaciskał za silno to różnie może być. W erze sztyc regulowanych obecne zaciski zamyka się delikatnie. A z tymi nakrętkami i śrubą przelotową to mi się przypomniało jak urwałem jedną razem z kawałkiem rury podsiodłowej... 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ares napisał:

A z tymi nakrętkami i śrubą przelotową to mi się przypomniało jak urwałem jedną razem z kawałkiem rury podsiodłowej... 

Miałem taką samą sytuację w starym góralu, musiałem obciąć drugą nakrętkę i założyć obejmę. Masakra :P Ale jeździ ze mną do dziś ;)

Edytowane przez szary_wolf
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

@piter614 Bardzo pomysłowe, świetne ;) a czy orientujesz się, czy coś takiego można dostać w polskich sklepach internetowych?

Opublikowano
3 godziny temu, szary_wolf napisał:

@piter614 Bardzo pomysłowe, świetne ;) a czy orientujesz się, czy coś takiego można dostać w polskich sklepach internetowych?

Raczej u nas tego nigdzie nie widziałem

Joo tyż  
Może wspólne zakupy jeden koszt wysyłki?
Opublikowano

Ja chętnie jak cena nie zabójcza, ja mam karbonową ramę i syf w ramie to nie dla mnie :)

Ostatnio stworzyłem suchar, słuchajcie :D 

"Jak rowerzysta żegna się z carbonem ? ................carbonora" :P 

Opublikowano

No nie przesadzaj... Sprawdzić kurs €, przeliczyć, doliczyć przesyłkę i masz odpowiedź. Na oko z 40 zł.

Opublikowano

... więc jak by się znalazło kilku chętnych można by zrobić zamówienie zbiorowe.

Opublikowano
16 godzin temu, szary_wolf napisał:

Można kupić takie coś: Syntace.thumb.jpg.7840b189e9ec6bfa7160cfb59cacafca.jpgFizik.thumb.jpg.6bfc834230a81002e568bddaceb4c772.jpg

Zakładasz na sztycę i dosuwasz do obejmy. Syf nie dostaje się do rury podsiodłowej. Jednak to nie rozwiązuje problemu, którym faktycznie piszesz. 

Na ALI takie rozwiązania są po kilka złotych. Te powyżej to wydatek w sklepie internetowym  ok. 20 PLN.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziś wpadłem na oto taki pomysł...

20190203_182257.thumb.jpg.685ebf970fd7e6deca689dd965526eeb.jpg

Węższa dętka lepiej opięłaby samą sztycę ale niestety innej nie mam. Póki co sprawdzimy jak się będzie spisywać to rozwiązane.

Opublikowano
... więc jak by się znalazło kilku chętnych można by zrobić zamówienie zbiorowe.
Ja jestem chętny