Skocz do zawartości

Kind Shock LEV Si

Kruk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkim.

Tak ja w temacie ciekawy jestem opinii na temat sztycy Kind Shock LEV Si. Niestety z powodu rozmiaru 27,2 w ramie, tylko KS oferuje sztyce opuszczaną w tym rozmiarze, mimo że to tylko 100 mm to i tak by mi się przydało siodełko w dół na zjazdach. Pytanie czy ktoś ma taki model lub niższy Integra, jak się sprawuje, jak wygląda serwis, czy ma kartridż czy komorę serwisowalną.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i za zainteresowanie się moim tematem. :)

Opublikowano

Dzięki, poczytałem trochę i raczej temat odnosi awaryjności tych sztyc.

Może ktoś ma jakąś sztycę od Kind Shock'a i może się wypowiedzieć jak mu działa, w jakim terenie jeździ, czyją serwisuje sam?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.01.2019 o 12:17, Kruk napisał:

Może ktoś ma jakąś sztycę od Kind Shock'a 

@Kruk, ja mam ten niższy ( i o 50% droższy 😁) model o nazwie Integra. I to tak już z 3 - 4 lata a wcześniej tak z 2 - 3 lata miałem standardowego Lev`a.

To chyba mówi samo za siebie 😎.

Ja robię tak: jeżdżę na minimalnym ciśnieniu przy którym wszystko śmiga tj. 150psi. Zeby wszystko na takim ciśnieniu śmigało, nie może być oporów więc co jakieś 3 miesiące robię podstawowy serwis. Kosztuje mnie tyle co zużyte do serwisowania piwo (jedno, no może trzy  😁) , a przy tak częstych interwałach części mechaniczne powoli się zużywają, niskie ciśnienie jest natomiast lepsze dla o-ringów. Serwisowanie lubię, jak nie lubisz, odpuść sobie ten model.

Co do kartridża, własnie Integra nie tak dawno złapała sag (pierwszy raz od nowości) i mam w planach serwis. Mam nadzieję że uda mi się naprawić bez wymiany o-ringów. Jak nie, trzeba będzie chwilę pojeździć na zwykłej sztycy i zamówić o-ringi (wymiary są w linku poniżej).

Nie ma sensu powtarzac wszystkiego co już zostało napisane, jak masz jakieś konkretne pytania, pisz.

Skarbnicą wiedzy na temat Leva jest topic podlinkowany poniżej. Masz tam opisane wszystko krok po kroku i generalnie ktoś odwalił tam kawał dobrej, potrzebnej roboty.

https://forums.mtbr.com/components/ks-lev-diy-cartridge-rebuild-899659.html

Edytowane przez pokorak
  • Pomógł 1