Marcel4822 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Witam, miałbym pytanie, a konkretnie jak działa zmiana skoku w amortyzacji, czy ja się ciężko robi czy to po prostu jedno pokrętło. Zamierzam kupić rower z takim amorkiem, nie wiem jak działa. Pozdrawiam Amor ROCKSHOX Pike RC DP Air 27.5", skok 130-160mm
KrzysiekMTB Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Tak, jedno pokrętło. Przekręcasz i uginasz amortyzator a on juz zostaje na 130mm. Generalnie działa bardzo dobrze, pomaga na podjazdach.PozdrawiamKrzysiekSent from my BLA-L29 using Tapatalk
seraph Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 9 godzin temu, KrzysiekMTB napisał: Tak, jedno pokrętło. Przekręcasz i uginasz amortyzator a on juz zostaje na 130mm. Generalnie działa bardzo dobrze, pomaga na podjazdach. Koledze się z blokadą skoku pomyliło, a autorowi chodzi o zmianę wysokości skoku. Film chyba wszystko wyjaśnia.
KrzysiekMTB Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) 37 minut temu, seraph napisał: Koledze się z blokadą skoku pomyliło, a autorowi chodzi o zmianę wysokości skoku. Film chyba wszystko wyjaśnia. Nie, nie pomyliło się. Mówimy tutaj o DP (Dual position). Filmik nie pokazuje DP. Mam ten amortyzator :-) Pozdrawiam Krzysiek Edytowane 7 Stycznia 2019 przez KrzysiekMTB
Kruk Opublikowano 7 Stycznia 2019 Opublikowano 7 Stycznia 2019 Super, nie wiedziałem o tym, wiem już jakiego Pike chce ;D
pokorak Opublikowano 10 Stycznia 2019 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Podobno - ale zaznaczam że wiem to tylko ze "słyszenia", chociaż info z pierwszej ręki tj od użytkownika tego amortyzatora - Pike DP nie do końca wyszedł twórcom i jest dość awaryjny, tj regulacja skoku lubi przestać działać i amor zostaje w jednej pozycji. Jest też cięższy od wersji SA. Z całego serca polecam natomiast standardowego Pike'a Solo Air. Banalny serwis, prosta konstrukcja, prosta i dość tania możliwość zmiany skoku, shafty co 10mm więc da się widelec dopasować do właściwie każdej ramy. Szczególnie mocno polecam wersję RCT3, wersja RC (a miałem okazję pojeździć kilka godzin) ma tendencję do "nurkowania" z którą nie da się w tym modelu zbyt wiele zrobić (a tokeny to nie wszystko). W wersji RCT3 problem nie występuje, chwila poświęcona na regulacje i wszystko pięknie śmiga.
KrzysiekMTB Opublikowano 10 Stycznia 2019 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Co do awaryjności mogę tylko powiedzieć, że z moim nie miałem jak na razie żadnych problemów. Przebieg jakieś 6500km, w każdych warunkach + kilka razy zawody. Jedyne co słyszałem to to, że solo air jest niby bardziej czuły, ale nie mam tego jak zweryfikować. Racja DP bardziej skomplikowany. Ja bardzo lubię dual position, wcześniej miałem Revelation DP, i ze skrócenia skoku na stromych podjazdach bardzo często korzystam. Pozdrawiam Krzysiek
Rekomendowane odpowiedzi