Skocz do zawartości

Buty Triathlon

nshprck

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z szanownych para się trójbojem? Pytam, bo planuję zakup butów na rower szosowy. Zastanawiam się jednak czy są takie buty, które będą odpowiednie do typowej jazdy po szosie ale również nadadzą się na zawody triathlonowe, o których zaczynam coraz częściej myśleć.

Domyślam się, że ze względu na charakterystykę zawodów i czas, który jest tutaj kluczem buty będą tak skonstruowane żeby szybko je włożyć. Większość zawodników  buty ma wpięte w pedały i wskakuje do nich będąc już na rozpędzonym rowerze. Jest tutaj jakieś przeciwskazanie do takiego buta, który docelowo będzie eksploatowany na normalnych jazdach, a od wielkiego dzwona (jeżeli w ogóle) raz czy dwa razy do roku będzie wykorzystany na zawodach?

Może zachodzi tu taka sytuacja jak z butami "startowymi" dla biegaczy, gdzie buty jak sama nazwa wskazuje wykorzystuje się jedynie na zawody. Ich podstawową zaletą jest lekkość, ale wadą wątpliwa trwałość. Materiały zwyczajnie ścierają się znacznie szybciej niż buty treningowe.

Opublikowano

Mam Specialized S-Works Trivent i używam do zwykłej jazdy na szosie.

Poprostu są to najwygodniejsze i najlepiej wentylowane buty szosowe jakie miałem/przymierzałem. Po jednym sezonie wyglądają jak nowe. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Te są kozackie. Mają odchylaną piętę dla lepszego "wskoczenia" do buta. Jak z podeszwą? Jest odpowiednio sztywna w odniesieniu do zwykłego szosowego buta? 

BTW tu jest ciekawe porównanie butów w tym temacie. Może kogoś zainteresuje:

Opublikowano

Jest zdecydowanie wystarczająco sztywna. Ruchoma pięta zaś nie tylko ułatwia zakładanie/zdejmowanie buta. Dzięki takiemu rozwiązaniu nacisk buta jest równomierny z każdej strony.

Opublikowano

Ja używam Shimano TR5 dla mnie wystarczające, nie ma problemu z ubieraniem i ściąganiem podczas jazdy.

Opublikowano
4 godziny temu, nshprck napisał:

@Nemrod @janek69 startujecie w tri?

Zaczynam starty, w 2019 będzie 2 sezon. Dotąd było tylko bieganie i pływanie od 2018 włączyłem rower do treningów..

Opublikowano

Same here :)

A gdzie jeżeli można wiedzieć i na jakim dystansie?

Opublikowano
6 godzin temu, nshprck napisał:

Same here :)

A gdzie jeżeli można wiedzieć i na jakim dystansie?

W czerwcu 5150 Warszawa i w sierpniu Kraśnik. Oba dystanse olimpijskie 1.5/40/10 km