Skocz do zawartości

Cannondale Lefty - kompatybilność z kołami 26'', 27,5'', 29''.

lysyaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Pierwszy wpis i proszę o wyrozumiałość. Takie pytanie ,czy Lefty z koła 26,27,5 czy 29 będą pasować zamiennie, czy koniecznie jest przypisany do wielkości koła ?

I jeszcze czy piasta CANNONDALE do Lefty przedniego koła pasuje każda do każdego amortazytatora Lefty, czy mogą nie pasować do siebie.

• Administrator
Opublikowano

Jacku, redukujesz skok Lefty i zakładasz duże koło bez problemu. Co do piast, nie jestem całkowicie pewien, ale raczej jest jeden standard.

• Pomógł 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Do mojego Lefty Speed 110mm (pod koło 26 cali) założyłem 27.5 cala koło z oponą Maxxis IKON 27.5x2.35 i jest jeszcze luzu. 

Przy kole 29 cali wymagane jest rozłożenie górnej i dolnej lagi i dołożenie tam dystansu (z 26 cali na 29 jest to około 3cm). Skracamy tym skok, dlatego warto zaopatrzyć się w coś z zapasem. 

Należy przy tym pamiętać, że stare Lefty MAX SPV 140mm nie mają blokady i wymagają innego tłumika, ale kompatybilność tłumików to już misz-masz.

Co do piast to nic się nie zmieniło, ostatnio miałem w swoich rękach starą piastę, jeszcze z mocowaniem tarczy na 4 śruby i niczym się nie różniła (nakrętka i łożyska również są identyczne).

Jedyne co musisz sprawdzić, to wysokość główki ramy, bo ta standardowo ma 137mm, ale np. w najwyższym modelu F-Si jest niższa.

• Pomógł 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mała poprawka co do piast lefty. Nowe amortyzatory lefty (te bez gumy) mają dłuższą oś i wymagają szerszej piasty. 

Nowa piasta (szersza) zamontowana do starszego leftiego wbije się w goleń nim dobrze dokręcisz.

Natomiast stara piasta na nowym leftim będzie pasować, ale ponieważ jest węższa, więc tarcza będzie daleko od zacisku hamulcowego i tego już nie wyregulujesz.

Jest to zrobione, aby przednie koło miało symetrycznie naciągnięte szprychy, a przy tym nic nie tracimy na sztywności amortyzatora.

PS. w teorii każdy amortyzator lefty można skrócić, praktyka natomiast jest taka, że filmik nam nic nie pomoże i warto oddać na taki zabieg amortyzator do serwisu, gdzie od razu nam sprawdzą wszystkie uszczelki, połączenia i wszystko przesmarują.

• Lubię to! 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

WITAM 

Ja mam pytanie a mianowicie posiadam rower Kraidler  Dice 7.0 3x10 

czy jest możliwe zamontowanie amortyzatora lefty na ten  rower? Czy tylko pasuje do cannondale