Skocz do zawartości

Kross Hexagon X8 - pytania, upgrade

muadib667

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć Szaje,

do tej pory jeździłem na rowerach "marketowcach". Niedawno udało mi się kupić używany rower z rodziny.

Jest to Kross Hexagon X8 z 2012 roku.

I tutaj mam do Was pytania.

Czy ten rower (chodzi mi o wytrzymałość ramy) da radę na 3/4 lata? Jednak rama ma parę lat. Nie wiem czy one pękają. 

Ewentualnie jest tutaj co wymieniać, ulepszać? Jeżdżę rekreacyjnie?

Jaki łańcuch do niego kupić, bo się już kończy?

Od kupna się wkręciłem w rowerkowanie dla przyjemności i chcę o ten rower zadbać, żeby służył jak najdłużej.

Tutaj pełna specyfikacja oraz zdjęcie tego Krossa. W stosunku do oryginalnej wersji została wymieniona z początkiem sezonu 2018 roku:
Korba -> SHIMANO ACERA FC-M391 44/32/22
Kaseta -> SHIMANO ALIVIO CS HG400-9 (9 rzędowa)
Suport -> ALIVIO OCTALINK 121/68 BB-ES 300
Łańcuch -> SHIMANO DEORE CN HG53 (9 rzędowy)
Sztyca -> FORCE BASIC P4.2 27,2mm/400mm
Siodło -> FORCE ROY+
Pedały -> Kellys MASTER
Wrześniowe zmiany:
-> CONTINENTAL RACE KING 2.2" 26" (przebieg około 150km)
-> Nowe pancerze oraz linki do przerzutek + hamulców
-> Nowe klocki hamulcowe SHIMANO B01S
-> Centrowanie tylnego koła.

Co o nim sądzicie? Daje radę?

Chciałem się upewnić że cały osprzęt jest kompatybilny i czy coś się ze sobą nie męczy.

Zdjęcie jeszcze na starych oponach.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

44247092_157553478523151_6472115080522629120_n.jpg

Edytowane przez muadib667
Opublikowano

Na moje oko nic się ze sobą nie męczy. Ja bym nim jeździła, a w międzyczasie (jeśli poczujesz taką potrzebę) składała na nowy rower. Co do ulepszeń, jeśli jeździsz rekreacyjnie, to kup sobie błotniki.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuje za odpowiedź. Na razie ze względu na mój wzrost rama jest aż nadto. Nie czuję potrzeby wymiany.

Ale jak jest z wytrzymałością ram? Te 2-3 lata wytrzyma?

Wiem, że trzeba inwestować w wymianę części eksploatacyjnych. Ale jak jest z ramą?

Dodam, że łańcuch się kończy. HG53 będzie okey?

Edytowane przez muadib667
Opublikowano

Moim zdaniem łańcuch ,kaseta są elementami które warto od razu wymienić,żeby rower dobrze pracował. Co do ramy to jak nie jest uszkodzona to może i wytrzymać jeszcze 10 lat jazdy rekreacyjnej. Hg 53 będzie ok. Pamiętaj o wymianie kasety,bo prawdopodobnie mowy łańcuch na nic jak kaseta jest zużyta. Z tego co piszesz to elementy eksploatacji wymieniane na bieżąco,więc powinno być ok. Opony po 150 km są jak nowe. A co do ulepszenia to zawsze można... Bez końca💰

Opublikowano
5 godzin temu, muadib667 napisał:

Dziękuje za odpowiedź. Na razie ze względu na mój wzrost rama jest aż nadto. Nie czuję potrzeby wymiany.

Ale jak jest z wytrzymałością ram? Te 2-3 lata wytrzyma?

Wiem, że trzeba inwestować w wymianę części eksploatacyjnych. Ale jak jest z ramą?

Dodam, że łańcuch się kończy. HG53 będzie okey?

Jeśli rama nie ma uszkodzeń, to nie obawiaj się. U mnie w stajni jest rower z 2000 roku i rama dalej jest na chodzie :)