FrankieWilde Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam Jak w temacie posiadam koło na tej piaście , czekam na rame Radona która przyjmuje piaste "Thru Axle X12 (12x142mm)" Moje pytanie czy wie ktoś z szanownych forumowiczów ,forumowiczek czy dostane gdzies taką oś i czy wogóle jest taka do tej piasty. w internecie jest sporo tego ale jakoś nie mogę znaleść do tej konkretnej piasty Pzdr
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Każda sztywna 12 mm pomijając boosta będzie pasować piasta. Konkretnie nie znajdziesz. Jak chcesz przerobić musisz kupić adapter osi 2 kapselki do koła i wkręcić w piastę i wtedy 12 mm zakładasz i jest luz wiem bo sam mam Novateca koła i przerabiałem na sztywną oś bo miałem 9 mm:) Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Gość
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Pod warunkiem, że oś wewnętrzna piasty umożliwia zastosowanie sztywnej osi. Zapewne masz tam drążoną oś 10 mm z przelotową QR. W takiej sytuacji wywiana adapterów nic nie da.
FrankieWilde Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2019 No tak posiadam wlasnie tą drążoną 10 mm qr gdzie szerokość montażowa to 135 mm a potrzebuje 12x142 , znalazlem takie ośki ale do innych modeli novateca
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) ... więc czeka Cię wymiana piasty. Nie przerobisz tego. Żeby jeszcze rozstaw się zgadzał to można by coś pokombinować ale tak to nic z tego. Tak wiem, że są jakieś podkładki żeby zrekompensować. Oszczędź sobie roboty i wymień piastę. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Gość
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Do tej piasty nie ma adapterów szukałem ale nie ma do osi d772 sb jest bo sam kupowałem do swojego widocznie twoja piasta nie przyjmuje adapterów więc jak mówi PrzeLuka wymiana piaty i zaplatanie koła.
Zbysio Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 51 minut temu, Pucmen napisał: Każda sztywna 12 mm pomijając boosta będzie pasować Nie prawda. Osie 12 mm mają trzy rodzaje gwintu. 12x1 / 12x1,5 / 12x1,75. Zależy jaki skok gwintu jest w amorze.
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 No ale przeważnie zacisk masz z amorem więc nie wiem w czym problem jak nie to patrzysz w opis amora na stronie producenta i masz napisane albo kupujesz oś pod ten amor. Przesadziłem z tą każdą osią ale jak poszukasz to będzie nie ma się co rozdrabniać na gwinty bo jak kupujesz amora to masz sztywną oś o ile amor jest na osi sztywnej. Chyba że szukasz to wtedy cię gwint obchodzi. Jak nie będziesz pewny weź wzornik gwintu i zmierzysz. Jak Ci nie będzie pasować coś nie tak nawet możesz pożyczyć od kogoś i po problemie a zresztą na stronie producenta pisać powinno jaki gwint i o jakim skoku tak mi się wydaje
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 O sztywnej osi ramy rozmawiamy 😉 Oś powinna być w komplecie z ramą, więc nią bym się nie specjalnie przejmował. Piasta do wymiany tyle w temacie.
Franz Mauer Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Piasta z posta jest tylko pod oś 5mm,czyli standardowe qr9. Nie ma możliwości żadnej adaptacji na sztywną oś. Zresztą adaptacje można robić tylko w jednym kierunku - do mniejszych średnic.
FrankieWilde Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2019 Ok ,czyli zostały mi poszukiwania nowej piasty i zaplatanie . Dzięki szajbajki za szybką odpowiedź Pzdr
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 2 godziny temu, FrankieWilde napisał: czyli zostały mi poszukiwania nowej piasty i zaplatanie . Tak.
Kruk Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Wydawało mi się że większość piast Novatec tych wyższych da się przerobić z jednego systemu, widocznie ta nie może O_O Chyba już kultowa D772 ma multum opcji w dobrej cenie jak za swą jakość. Można ją przerobić na 9mm QR ( tak na prawdę to 10mm QR), na sztywny oś 10 mm x135mm, na 12x135mm i na 12x142 czyli standard sztywnej osi na tył, pełen zakres, mocowania albo 6 bolt lub centerlock, także dla każdego coś dobrego. Jak dobrze pamiętam to iść "cyknięć" zapadek w obrębie obrotu to 36 cyknięcia, może fajnie by mieć 52 jak DT swiss ale no nie można mieć wszystkiego Aaa i piasta ta jest dość głośna, dla fetyszystów cykania bębenka
Rekomendowane odpowiedzi