Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Problem z ustawieniem przedniej przerzutki. Brak zakresu?

olek741

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem z przednia przerzutką. Jest to zwykły Altus M370. Problem polega na tym, że nie mogę jej ustawić pod swoją korbę. Jeśli jest dobrze na najniższym przełożeniu i teoretycznie na najwyższym na sucho bez linki to jeśli założę linkę to okazuje się, że na najwyższym przełożeniu i 6 blacie z tyłu łańcuch ociera o przerzutkę. Jak tylko podciągnę linkę to wtedy blaty 1-4 ocierają o przerzutkę na najniższym przełożeniu. Napęd to 3x9. Ma ktoś jakieś rady? Przerzutkę wyżej, niżej? Obrócić ją? Odechciewa się jazdy rowerem przez to.

Potem mogę podesłać fotki przerzutki

Opublikowano

Rozumiem, że objawy są takie jakby skok linki w manetce był za mały lub rozstaw zębatek w korbie za duży, a w efekcie na skrajnych przełożeniach łańcuch trze o wózek? Wózek przedniej przerzutki powinien być równoległy do blatów i tylko tak wysoko aby nie obcierał o największy z nich (czyli około 1mm luzu). Ja podobny problem w napędzie 2x8 (po zmianie zwykłej manetki na klamkomanetki) rozwiązałem poprzez zbliżenie wieńców zębatek korby do siebie. Odwróciłem duży blat na "lewą stronę" bo jest niesymetryczny. Potem musiałem dać 0.9mm podkładki, bo wyszło za blisko. Druciarstwo w stylu klasycznym. 

A może wózek jest pogięty i jest węższy niż powinien?

Opublikowano

Wózek jest 100% prosty. Właśnie kombinuję nad ustawieniem inaczej tej przerzutki może pomoże. Tak dokładnie chodzi o skrajne położenia

Opublikowano (edytowane)

Wymieniałeś coś przy napędzie np. korbę? Czy przerzutka jest nowa?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Nic nie wymieniałem. Rower jest w takiej konfiguracji, w jakiej zakupiłem go w kwietniu 2018, nowy prosto ze sklepu.

Opublikowano

A powiedz nam czy nigdzie nie zahaczyłeś nią ( tak da się przednią zahaczyć ;D ) ? Może zrób jakieś fotki lub filmik  i podeślij? Ta przerzutka też ma swoje ograniczenia, w sensie maksymalny blat jaki obsłuży to 44T jak pamiętam i też musi być odpowiedni skok blatów np. 24-32-42 lub 22-30-40 lub 24 - 32- 44.

Może być podrdzewiała gdzieś w środku lub piachu ma przez co płynnie nie chodzi i na skrajnych przełożeniach nie chce do końca się wychylić lub schować.

Opublikowano (edytowane)

Skoro nic nie wymieniałeś i problem pojawia się po zamocowaniu linki to wymień linkę i pancerz. A z ciekawości zapytam jak ja regulujesz? Krawędź prowadnicy ma być około 3 mm on zębów dużego blatu. Jeśli nic nie jest krzywe a zakresy wyregulowane nie ma prawa nie działać. Coś ewidentnie robisz źle. Pancerz nigdzie się nie zagina i dobrze się układa?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Zauważyłem problem. Ona jest po prostu skrzywiona. Dzięki za pomoc wszystkim

Opublikowano

Może doradzicie? Chcę zmienić tą przerzutkę na Alivio M4000 ale obejmuje zakres 40-30-22T. U mnie jest 44-32-22T. Będzie to działać prawidłowo czy szukać innej? Nie chciałbym wydawać milionów na przerzutkę.

Opublikowano (edytowane)

Nie zagra. FD-M4000 ma pojemność 18T  a Ty potrzebujesz 22T do obecnej korby. Jeśli ma być Alivio to FD-T4000, czyli wersja trekkingowa. Ona ma odpowiednią pojemność i jest do korb z największa tarczą 44/48T.

Edytowane przez mariuszm
Opublikowano

Dzięki! Zamówię i pozbędę się problemu

Opublikowano

Czyli miałem racje hehehe da się przednią wykrzywić. Mam nadzieje że zamówiłeś odpowiednią przerzutkę, odpowiedni ciąg, system montażu i pojemność. :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...