Skocz do zawartości

Problem z napięciem łańchucha

WszystkOSpoko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem. Kupiłem nie dawno XC cone race er29. Problem polega na luźnym łańcuchu który był cały czas. Pytanie mam czy muszę przerabiać rower na 1 bieg z przodu by mieć łańcuch napięty, czy da radę jakiś napinacz. Strasznie jest to irytujące podczas zjazdów z krawężnika,jazdy po korzeniach, hopach itp. Czy sam napinacz wystarczy? Jak tak to jaki polecacie. Nie wiem czy właśnie od tego łańcucha nastaje problem trzasków przy zakrętach lub silniejszym pedalowaniu.

Jestem żółtodziobem jeżeli chodzi o rowery więc proszę o pomoc. A sam już więcej zepsulem niż naprawiłem w przypadku poprzednika. Dziękuję  z góry :)

przerzutka przednia to:

Shimano FD-M360

Pozdrawiam

Jeżeli post jest w nieodpowiednim dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie ;)

Opublikowano

1. Sprawdź czy łańcuch ma odpowiednią długość

2. Za napinanie łańcucha odpowiada tylna przerzutka

Opublikowano

No tak, łańcuch ma długość fabryczną regulowane tez wszystko fabrycznie ale zeby wszystko wchodzilo to muszę mieć ten napinacz raczej. 

Opublikowano

To, że "fabrycznie" nie znaczy, że dobrze

W rowerze posiadającym tylną przerzutkę jakikolwiek dodatkowy napinacz łańcucha jest po prostu zbędny

Opublikowano

Kolega dobrze Ci radzi. Zapewne masz zbyt długi łańcuch. Sprawdź też czy z tylną przerzutka jest wszystko ok. Zrób jakieś zdjęcia na najwyższym i najniższym przełożeniu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Posiadam łańcuch Shimano CN-HG53 działający w układzie 3x9, Koła w rozmiarze 26 cali

podczas największego skosu łańcucha na przełożeniu 1x9, pojawia się ogromny luz łańcucha

Czy taki luz jest spowodowany wielkością łańcucha i wielkością kół, czy jest to normalne zjawisko?

Przerzutka jest zamontowana w sposób pokazany na obrazkach

20190101_230628.jpg 20190101_230612.jpg Edytowane przez RAPiDiii
Opublikowano

A jak to wygląda w układzie 3x1 (największe zębatki)? Jeśli wtedy przerzutka nie jest wyraźnie wychylona w kierunku korby to nie zaszkodzi lekko skrócić łańcucha. 

Ogólnie to minimalną długość łańcucha można dobrać właśnie zakładając go na 2 największe zębatki z pominięciem przerzutek i dodając dla bezpieczeństwa 2 ogniwa. Jak jest już maksymalnie krótki to nic więcej się nie da zrobić.

Opublikowano (edytowane)

Lepiej nie da się tego wytłumaczyć...

Ogółem... Najmniejsza korona na kasecie, najmniejszy blat na korbie, łańcuch poprowadzony przez zmieniarki i przy takim ustawieniu między napiętym łańcuchem a wózkiem tylnej przerzutki tudzież górnym kółeczkiem powinien być około 1 cm wolnej przestrzeni.

Edytowane przez Gość