AdalbertFreeman Opublikowano 1 Stycznia 2019 Opublikowano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Mam od kilku tygodni Tribana 540. Postanowiłem zmienić w nim wszystko, co mogę, na osprzęt grupowy 105 5800. Zacząłem od hamulców. Szukałem w necie i nigdzie nikt o tym nie pisał. Gdzieś tylko widziałem, że w modelu Triban 520 jest problem z powodu większego prześwitu. Jednak postanowiłem zaryzykować i kupiłem hamulce 105. Faktycznie okładziny tarły minimalnie o opony. Regulacja się już skończyła. Popatrzyłem i postanowiłem wziąć do reki pilnik i przedłużyć regulacje. Powiększyłem szczelinę regulacyjną o około 1 - 1,5 mm. Zrobiłem to pilniczkiem "iglakiem". Po zabiegu klocki idealnie pasują na obręczach. Klocki przychodzą w górnej części obręczy, ale nie dotykają opony i nie wychodzą poza rant koła. Edytowane 1 Stycznia 2019 przez AdalbertFreeman błędy
tadzikpl Opublikowano 1 Stycznia 2019 Opublikowano 1 Stycznia 2019 540 miała zupełnie OK spowalniacze Tektro, ja im tylko wkłady wymieniłem na Shimano. W T100 kiedyś tak zrobiłem z ramionami, jak Ty, ale potem też jakieś Tektro z większym zasięgiem trafiłem i jest OK (oryginałom rdza zaczęła podżerać to i owo). Dopisz, które szerszej się rozchylają i czy nie trzeba powietrza upuszczać przed demontażem kół.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
skraburski Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Oryginalne hamulce przyjmują Kojaki 35mm bez obcierania A hamują przyzwoicie, więc po co wymieniać?
Rekomendowane odpowiedzi