User56sz Opublikowano 3 Stycznia 2019 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Przyszedł rano, zrobiłem parę pomiarów. Obsługa przy pomocy jednego przycisku. Włączenie i przełączanie między PSI I BAR. Głowica obrotowa o 90 stopni , w prawo i lewo. Po jednej stronie otwór do wentyla presta po drugiej stronie do samochodowego. Dokładność 2 miejsca po przecinku. Drugi przycisk do pomiaru ciągłego i upuszczanie powietrza. Upuszczanie i pomiar jest bardzo precyzyjny , chodzi mi o to, że upuszcza małe wartości ciśnienia. ( po przecinku) Wyświetlacz miodowy podświetlony, bardzo czytelny, duże cyfry. Wynik utrzymuje po zdjęciu przez 30 sekund. Wyłącza się automatycznie po 30 sekundach lub ręcznie przyciskiem. To tyle z pierwszego użycia.
Rycho Opublikowano 15 Grudnia 2019 Opublikowano 15 Grudnia 2019 W dniu 13.04.2017 o 15:33, EN1209 napisał: Niedawno kupiłem Manometr Airchecker SKS. Mogę powiedzić tyle, że działa , a rozczarowałem się tym, że upuszczając powietrze dedykowanym przyciskiem, nie zmienia się wartość pomiaru (trzeba wykonać osobny pomiar, gdyż wartość ciśnienia jest blokowana. Być może każdy działa w ten sposób - nie wiem, więc nie jest to wada tego konkretnego modelu. Ale miałem nadzieję na wygodne dopasowanie ciśnienia, postępując w ten sposób : 1)pompuję dużo więcej, niż potrzeba, 2)dokonuję pomiaru manometrem 3) upuszczam dedykowanym przyciskiem powietrze jednocześnie kontrolując na wyświetlaczu, czy już osiągnąłem prawidłowe ciśnienie. Niestety ta metodologia się nie sprawdza. W czasie spuszczania ciśnienie za zaworkiem jest niższe od ciśnienia w oponie i zależy od prędkości spuszczania (tj. prędkość spuszczania zależy od różnicy ciśnień - w każdym razie jest zależność pierwiastkowa). Dokładny pomiar ciśnienia możliwy jest dopiero po wyrównaniu ciśnień przed i za zaworkiem, czyli po ustaniu przepływu. Dlatego ciśnieniomierze w pompce zawyżają ciśnienie - pompka daje ciśnienie wyższe, żeby powietrze się przedostawało do opony, a nie na odwrót. Po zaprzestaniu pompowanie, przed zaworkiem jest ciśnienie, które było w momencie gdy sprężynka zamknęła zawór, czyli mniejsze niż w czasie pompowania, ale nadal wyższe niż w oponie. Jedynie mechaniczne pokonanie siły sprężynki (otwarcie zaworka ) i wyrównanie ciśnień powoduje, że ciśnienie w miejscu pomiaru jest równe ciśnieniu w oponie. Tyle z pneumatyki. Dodam jeszcze kilka zdań z metrologii. Otóż fakt, że urządzenie wyświetla ileś tam cyfr po przecinku nie powoduje, ze jest takiej właśnie dokładności. Nawet nic nie mówi o rozdzielczości pomiaru, jedynie o rozdzielczości wyświetlacza. Uczciwe urządzenie nie powinno wyświetlać więcej cyfr niż to wynika z dokładności pomiaru, ale praktycznie nigdy tak nie jest. Urządzenia 'domowe", czyli nieprofesjonalne, nigdy nie są indywidualnie kalibrowane, ani tym bardziej legalizowane. Duża liczba miejsc po przecinku sugeruje taka dokładność, ale to pic na wodę. owszem, rozdzielczość przetwornika A/D zwykle pokrywa się co do rzędu z ilością wyświetlanych cyfr, ale 12-bitowa rozdzielczość przetwornika w dzisiejszych czasach to niewiele, a to odpowiada 3,5 cyfry dziesiętnej. Dziś nie to jest ograniczeniem dokładności, raczej zamiana ciśnienia na napięcie, rozbieżności miedzy egzemplarzami. Weźcie 5 mierników i dokonajcie po 10 pomiarów tego samego ciśnienia, wtedy można coś powiedzieć o dokładności. 1
Rekomendowane odpowiedzi