Skocz do zawartości

Ciśnieniomierz/Manometr

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Wooyek napisał:

Warto o tym pamiętać, zanim się zawyrokuje, że coś nie ma sensu.

A ma?

Nadal uważam, że pomiar nawet manometrem do amora będzie wystarczajacy i lepszy niż pompowanie na oko. 

Opublikowano
4 godziny temu, Franz Mauer napisał:

A ma?

Nadal uważam, że pomiar nawet manometrem do amora będzie wystarczajacy i lepszy niż pompowanie na oko.

To skoro masz na ten temat wyrobioną sztywną opinię, to po co pytasz "co o tym sądzimy"? :) 

Jeśli precyzja na poziomie +/- 0,5 bar Cię satysfakcjonuje, to luz... Naciskanie palcem oferuje podobną dokładność, więc faktycznie jest to jakaś alternatywa ;) 

Tyle że nie dla porządnego oddzielnego manometru, który bardzo ułatwia eksperymentowanie z idealnym ciśnieniem (a to jest najprostsza, najskuteczniejsza i darmowa metoda poprawienia zachowania roweru na szlaku).

A z innej beczki, wspominałem że Schwalbe Airmax często pojawia się w skrzynkach zawodowych mechaników. Żeby nie być gołosłownym, mini-przybornik mechanika Mai Włoszczowskiej:

unior6-1-848x567.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nie wiem dlaczego uparcie próbujesz udowodnić,że manometr to niezbędnik?  Uważam,że to przydatna rzecz,ale nie niezbedna i można sobie inaczej poradzić. I mojej pytanie było raczej sugestia. Każdy ma różne potrzebny,o czym również pisałem.

Z całym szacunkiem,ale próbujesz czytać między wierszami,a nie czytasz tego co jest wprost napisane. Najpierw czepiasz się mojej sugestii odnośnie zawodników,a potem argumentujesz swoje wypowiedzi narzedziówką właśnie zawodnika. Chyba nie do końca zrozumiałeś moją treść,co nie oznacza że nie cenię Twojego zdania. Masz do niego prawo, jak ja do swojego. Wydałeś kasę na manometr,bo widocznie jest Ci potrzebny, ja nie widzę takiej potrzeby.

Dajmy siebie spokój,bo tyle opinii ilu użytkowników roweru 😀

Opublikowano
2 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Nie wiem dlaczego uparcie próbujesz udowodnić,że manometr to niezbędnik?

Nikt tak nie twierdzi - nie jest Ci potrzebny, nie kupuj. Cała dyskusja nie jest o tym czy manometr jest niezbędny, tylko czy da się go zastąpić pompką do amortyzatora. Wooyek bardzo fajnie wytłumaczył i uargumentował dlaczego się nie da, a Ty dalej się upierasz, że pompką do amora będziesz mierzył i będzie ok...

Opublikowano

Tak właśnie sądze i to jest moje zdanie, z którym można ale nie trzeba sie zgodzić. 

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Czy manometr schwalbe to jest dobry zakup, do wentylów typu presta? Szukałem na forum ale mało na jego temat, a może coś innego w podobnej cenie. Czy wygodnie się używa i czy wskazanie nie odbiega od prawdy.

Edytowane przez User56sz
Błąd
Opublikowano

Witaj mam prestę i jest ok. Nawet na no tubes jest super do starego wentyla bym nie wrócił bo nie ma sensu teraz pompki i tak mają wymienne końcówki więc nie ma za dużej różnicy. Ja tam jestem zadowolony  wentyli typu presta nie narzekam większość na nich ma koła szczególnie jak jest system bezdętkowy:) Dla mnie się wygodnie używa jak ktoś ma inne zdanie to szanuje co człowiek to opinia:)

Opublikowano

Ale ja pytam o manometr a nie o wentyl.

Czy nie dość jasno zadałem pytanie?

Opublikowano

Jak dla mnie przerost treści. Nie lepiej pompkę stacjonarną z manometrem? Wozić to ze sobą? Ale po co? Na 99% stacji paliw mają kompresor. 

Opublikowano

Mam pompkę stacjonarna lezyne z manometrem, ale jego dokładność jest słaba. Wydaje mi się że manometr daje dużą dokładność, a mnie na takiej zależy, stąd moje pytanie.

Opublikowano

Czy na całym forum nikt nie używa manometru, znalazłem jeszcze model SKS i wydaje się bardziej funkcjonalny.

Opublikowano

Nie. Wszyscy mają pompki z manometrem. Napisz w czym masz konkretnie problem. 

Opublikowano
W dniu 31.12.2018 o 10:57, User56sz napisał:

Czy manometr schwalbe to jest dobry zakup

Przede wszystkim bezsensowny, niepotrzebny. Gdzie chciałbyś używać takiego manometru?

Koła pompuje się przed wyjazdem a posiadanie stacjonarnej pompki z manometrem jest mega wygodne i jest to jedna z podstawowych rzeczy jakie warto mieć (a przynajmniej przy szosie gdzie pompowanie ręczną pompką do tych ~8 bar jest udręką)

Opublikowano

Ja pytam tych co używają, nie potrzebuje rady czy kupić. Wiem, że jest mi potrzebny. Skoro wam wystarcza kompresor na stacji benzynowej to ja to szanuję.

Opublikowano

Jak ktoś jest bardzo... hmm... dokładny, to może np pompką z manometrem napompować ~8 bar a potem takim manometrem upuścić sobie ciśnienie do dokładnej wartości, np 7.58bar/110psi. Ale czy jest to potrzebne? To już sobie autor wątku musi odpowiedzieć.

Opublikowano

SZIVA czytałem, że używasz manometru, mogłabyś coś napisać na temat użytkowania.

Opublikowano

Hej, może ja coś podpowiem. Używam tego manometru od dwóch lat. Tyle że do wentyli samochodowych. Mam drugą sztukę bo pierwszy zniszczyłem przez uszczelniacz do tubeless. Przed mierzeniem zawsze trzeba na chwilę palcem nacisnąć na zaworek po to żeby mleczko które w nim się znajduje wypuścić na zewnątrz a nie do manometru,bo wtedy nawet czyszczenie nie pomoże. Ogólnie nie jest zły ale kolejnym razem chcę spróbować SKS bo ma fajny patent na upuszczanie powietrza bez zdejmowania miernika z wentyla a jednocześnie podaje wartość ciśnienia. Teraz wiem że dopłaciłbym do tego udogodnienia. Poza tym bez mierzenia ciśnienia nie wyobrażam sobie robienia postępów w jeździe, głównie w szukaniu przyczepności, więc dla mnie jak najbardziej uzasadniony zakup. Bez niego i kompasu nie ruszam się na rower.

• Pomógł 1
Opublikowano

Super że się odezwałeś, bo już myślałem że wszyscy pompują swoje rowery na stacjach benzynowych. Twoje informacje na temat mleczka są bezcenne. Pochwalę się że zamówiłem SKS właśnie dla tego udogodnienia, które opisałeś, już jedzie 😁

Opublikowano

Jak już go wypróbujesz  to napisz na tym forum o nim kilka zdań jak się sprawuje bo sam jestem tego ciekaw. 

Opublikowano
1 godzinę temu, User56sz napisał:

SZIVA czytałem, że używasz manometru, mogłabyś coś napisać na temat użytkowania.

Używam manometru Topeak i jestem póki co bardzo zadowolona. Mogę precyzyjnie ustawić sobie ciśnienie i co najważniejsze - mam powtarzalny wynik. Wskazania na manometrach pompkowych potrafią dać nawet bar różnicy.

Opublikowano

Powiedz jak się sprawuje ta obrotowa głowica, bo czytałem że niektórzy mieli obawy co do szczelności.

Opublikowano
Godzinę temu, User56sz napisał:

Powiedz jak się sprawuje ta obrotowa głowica, bo czytałem że niektórzy mieli obawy co do szczelności.

Sprawuje się bardzo dobrze i nie zauważyłam z nią problemów. Ułatwia za to odczyt z manometru. Jedną z dużych zalet tego urządzenia jest możliwość pomiaru ciśnienia online i spuszczania powietrza za pomocą przycisku. Ja zwykle napompuję więcej niż bym chciała pompką z Lidla, a potem spuszczam powietrze.

Opublikowano
9 godzin temu, SzpiceR napisał:

Przede wszystkim bezsensowny, niepotrzebny. Gdzie chciałbyś używać takiego manometru?

Koła pompuje się przed wyjazdem a posiadanie stacjonarnej pompki z manometrem jest mega wygodne i jest to jedna z podstawowych rzeczy jakie warto mieć (a przynajmniej przy szosie gdzie pompowanie ręczną pompką do tych ~8 bar jest udręką)

Sory, ale dla szosowców którzy pompują 8 barów to taki manometr przy pompce może i jest wystarczający.

Ale jeśli ktoś chce napompować 0.8 bara a nie 8 to te manometry przy pompkach są o kant d*.

Opublikowano

Mnie też zszokowały te wypowiedzi na samym początku, a już o pompowaniu na stacji benzynowej jako norma i podstawa to już było ponad moje siły.