Sanctim Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Cześć, Posiadam Treka checkopint AL3n a oponach 32c - trochę wąsko jak na gravel i tutaj pojawia się pytanie: czy jest sens kupować opony np 38c (max według producenta to 35c+4mm prześwitu więć zakładam, że można trochę "urwać") i przekładać opony na te obręcze? Lepiej kupić drugi zestaw kół i po prostu mieć dwa komplety (ewentualnie ten 32c później zmienić na 28c)? Czy to w ogóle ma sens - drugi kompelt kół to też tarcze etc. Jakie opony polecacie do graveli? Na co zwracać uwagę przy zakupie kół?
trollu Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 zasadnicze pytanie - gdzie i jak chcesz jeździć. Ja mam 35c w Domane i na asfalcie można pokusić się o węższe ale ja najczęściej jeżdżę asfalt+leśne ścieżki więc zyskałbym na drodze ale w terenie byłoby gorzej. Schwalbe G One Allround spisują się wg mnie idealnie nawet w błocie. Ale wtedy lepiej nie przesadzać z szerokością opony kosztem prześwitu bo opona nabiera na siebie dużo błota i np w widelcu robi się ciasno.
Sanctim Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2018 To jes też moje pytanie: czy warto mieć dwa zestawy kół - jedne na szosę i drugie na przejażdzki/zimę/jesień. Czy lepiej mieć coś "unieweralnego w stylu 35c. 32c na asfalt są bez tragedii, ale 28c pewnie byłyby lepsze, za to w terem się nie nadają zupełnie bo bieżnika tam brak.
trollu Opublikowano 31 Grudnia 2018 Opublikowano 31 Grudnia 2018 ja gdybym miał jeździć tylko po asfaltach to pewnie kupiłbym gładkie 32c. W okolicy mało dobrych asfaltów, przeważnie łatane i to też niezbyt równo a jednak 32c da nieco więcej komfortu niż 28c Koleżanka jeździ na 25c i mówiła, że nie raz ma ochotę płakać nad jakością dróg masz gładkie 32c - wg mnie fajna opcja na asfalty i suche równe szutry. Masz gravela więc czasówek chyba nie kręcisz. Nie wiem czy masz parcie na czasy i czy przejście na węższą oponę ma większy sens. Ale na szosach się nie znam. A w teren 35c z bieżnikiem. Jeśli ma być jeden komplet - dalej nie odpowiedziałeś gdzie i jak jeździsz. Jeśli do lasu chcesz zaglądać raz w miesiącu - może warto zostać na gładkiej 32c albo przejść na bieżnikowaną - przy wyższym ciśnieniu nie powinna toczyć się jakoś gorzej niż gładka a na szutrach będzie pewniejsza. Jeśli częściej - bieżnikowana 35c
empet Opublikowano 31 Grudnia 2018 Opublikowano 31 Grudnia 2018 19 godzin temu, trollu napisał: Ja mam 35c w Domane Jakiego Domane masz, że takie oponki wchodzą? Prawdopodobnie w tym miesiącu kupię Domane AL 4 (hamulce szczękowe) i wg specyfikacji wchodzą opony 28, w sklepie gość mówił, że jeden klient twierdził, że 32 bez problemu zamontował. A byłbym zainteresowany, by na jesień-zimę albo jakąś wyprawkę móc założyć coś grubszego niż 28.
Sanctim Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2018 To raczej oznaczenie treka, wedle strony do mojego wchodzą 35c, do ALR4 też 35c (i to montują w fabryce), a spokojnie 42 tam wejdzie więc miejsce jest. Gładka 32c jest bardzo fajna na asfalt, nie narzekam - to jest pytanie bardziej gdybym miał zmieniać całe koła i skończyć z dwoma zestawami i zmieniać je przed jazdą: 1 zestaw na asfalt, 2 na wypady dalsze do lasu, szutry okoliczne i inne super kiepskie asfalty. Jeżdżę głównie po asfalcie, kostce, średniej jakości asfalcie. Do tej pory jeździłem na przełaju (starym jak świat) jakiś bieżnik miał, ale 32c to było za mało na okoliczne szutry i dlatego przy nowym rowerze się zacząłem zastanawiać.
trollu Opublikowano 31 Grudnia 2018 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Ja mam Domane ALR 5 GRVL. W serii jest 35c, myślę, że 40c by weszło ale w błocie byłoby ciężko. Jestem przyzwyczajony do prześwitów w fullu (2.4cala) i ostatnio w dość ciężkim błocie byłem zdziwiony ile błota zbiera opona w gravelu i ile "goli" widelec. Tak więc w mokre warunki nie ma co przesadzać z szerokością. Co do Domane - nie wiem czy zwykła a grvl nie miały innych ram. Niedługo będę w serwisie na przeglądzie to wypytam z ciekawości 1
Rekomendowane odpowiedzi