Skocz do zawartości

Pytanie dotyczące bębenka

Matizzz105

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Przychodzę z zapytaniem odnośnie bębenka w kole. Czy jest możliwość samej wymiany bębenka, chodzi mi tu o to , że bardzo podoba mi się wydostający się z niego dźwięk i czy jest możliwość wymiany tylko części która jest odpowiedzialna za ten dźwiek bez wymiany całych kół? ( posiadam koła które z których nie wydobywa się żaden szelest. 

Edytowane przez Matizzz105
  • Administrator
Opublikowano

Tak, w większości kół ma taką możliwość.

Opublikowano (edytowane)

To nie jest tak, że każdy bębenek pasuje. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano (edytowane)

Posiadam koła B'TWIN SPORT 32 szprychowe. Piasty Aero 32 czy w nich także jest taka możliwość? I czy bębenek musi mieć jakieś specjalne cechy aby pasował do napędu?

Ares
Tak , posiadam cichy , a chciałbym wymienić go na głośniejszy coś typu jak mają koła mavic aksium.

Edytowane przez Matizzz105
Opublikowano

Obawiam się, że najlepszym wyjściem jest zakup odpowiedniej piasty lub próba "pogłośnienia" obecnego. Za głośność generalnie odpowiada ilość smarowania w systemie zapadkowym. Im jest go mniej tym głośniej. 

Opublikowano

A czy mógłbyś mi polecić piastę która była by równie głośna jak te od kół od mavica? 

Opublikowano
1 minutę temu, Ares napisał:

Im jest go mniej tym głośniej.

Olejkiem smaruje zapadki nie smarem.

Opublikowano
A czy mógłbyś mi polecić piastę która była by równie głośna jak te od kół od mavica? 

Możesz jeszcze troszke smaru usunąć i zmienić sprężynke która trzyma pieski jak będzie mocniejsza tym dźwięk będzie glosniejszy a jeśli chodzi o piasty to cos fajnego to od dt350 bo np novateka też nie mają aż tak donosnego dźwięku

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Matizzz105 Nie jestem z branży szosowej więc ciężko. Jak pisałem spróbuj rozebrać i zobaczysz czy są ciche bo taka ich natura, jest za dużo smaru, ...

@PrzeLuka  jasne, że tak dlatego użyłem słów "ilość smarowania". Niektórzy walą smar by było znowu cicho. 

Opublikowano

Jeszcze jedno , czy wybór piasty ma coś wspólnego z kompatybilnością napędu? czy wszystko inaczej mówiąc - bedzie się trzymało kupy? Czy jednak wybierając piastę trzeba zwrócić uwagę czy ,,obsługuje" dany napęd? 

Opublikowano
6 minut temu, Ares napisał:

Niektórzy walą smar by było znowu cicho. 

Każdy robi jak lubi 😉

4 minuty temu, Matizzz105 napisał:

Czy jednak wybierając piastę trzeba zwrócić uwagę czy ,,obsługuje" dany napęd? 

Napęd obsłuży ale upewnić się musisz czy kaseta się na nią zmieści czy może podkładka będzie potrzebna pod kasetę. 

Opublikowano

@PrzeLuka  Piasta która jest przeznaczona do hamulca tarczowego , także sprawdzi się do hamulców szczękowych? Czy jest to wykluczone.

Opublikowano

Będzię jeździć ale może zanim kupisz nową zerknij do tej co masz. Może faktycznie wystarczy wybrać troche smaru i efekt będzie taki jaki chcesz. Mocowanie tarczy przeszkadzać nie powinno ale na rynku jest tyle piast, że znajdziesz coś bez. Po za tym lepiej już wymienić całe koło ale czy "efekty dzwiękowe" warte są generowania takich kosztów skoro wszystko działa? Moim zdaniem nie.