Skocz do zawartości

Luzy piasty ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , piszę ponieważ mam problem z moim rowerem zakupionym w Decathlon , jest to RR 520 ot taki średni góral na osprzęcie SRAM X3 , 4 . Oto cała istota problemu :

Dnia 18/05/2016 kupiłem rower użytkowałem go około 1,5 miesiąca i wylądowałem w serwisie , powodem wizyty była usterka - luzy boczne na kole tylnym i przednim (nie wiem jak to się fachowo nazywa , chodzi o to że gdyby złapać koło założone na rowerze to można nim ruszać na boki )  podczas wizyty w serwisie wszystko zostało ,,dokręcone,, i działało , do czasu . Kilka razy powtarzały się wizyty w serwisie , po moim e-mail'u do Decathlon zadecydowali oni o wymianie roweru na nowy . Dostałem całkiem nową maszynę . Wczoraj po przejażdżce odruchowo słapałem za przednie koło podczas znoszenia roweru a tam co ? Luzzzz , znów się wszystko zaczyna ... 

Teraz takie pytanie , jeśli rozumiecie o co chodzi w tym zjawisku . Jest ono normalne ? (Namiętnie podczas każdej wizyty wciska mi to serwisant decathlon) Co je powoduje ? Dodam jeszcze że jest to rower MTB ale jeździ po asfalcie w 90% i też dość sporadycznie , powiedzmy że od jego nowości przejechałem +/- 200KM . Potrzebuję jakiejś opinii z zewnątrz , bo nie dam się im robić ... Kiedyś gwarancja się skończy a ja za wizyty będę płacił . Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wyrażanie zdań :):):)

Opublikowano

Tak się dzieje, jak kontr nakrętka jest zbyt słabo dokręcona...

Kontr nakrętkę (1.) dokręcasz po dokręceniu konusa (2.) i przytrzymaniu go drugim płaskim kluczem.

Konus dokręcasz tak palcami, żeby luz nie był bardzo wyczuwalny, a ośka kręciła się lekko.

pbpic3048808.jpg
Opublikowano

Tak często się to zdarza ? Znaczy z taką częstotliwością ? Co 200 km 

Opublikowano

Jeśli po tak małych przebiegach roweru nagminnie pojawia się ten sam problem to domniemam , że przyczyną jest jakaś wada konstrukcyjna lub materiałowa samej piasty , proponuję udać się po diagnozę do prawdziwego serwisu rowerowego nie związanego z Decathlon

• Pomógł 1
Opublikowano

Czym to może być spowodowane ? Może ja go jakoś źle użytkuję

Opublikowano

Jeździsz, tyle piasta ma robić, muszą być za luźne kontr nakrętki, lub ich w ogóle nie ma.