alfine-11 Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Do demontażu korb Hollowtech II konieczny jest klucz TL-FC16, aby zamiast niego móc posłużyć się zwykłym kluczem imbusowym nr 10 wystarczy oryginalną nakrętkę kontrującą Shimano FC-6800 zamienić na taką z gniazdem heksagonalnym Edytowane 2 Maja 2017 przez alfine-11
Gość Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Nie jest niezbędny klucz TL-FC16, z racji, że ta nakrętka jest plastikowa to nie dokręcamy jej z dużą siłą. Ja do jej przykręcenia i odkręcenia użyłem łyżki do opon, z plastiku. W zupełności wystarcza. Ale taką nakrętkę alu sobie chyba zakupię
Puncu Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Wystarczy przekrzywić odrobine klucz imbusowy 10 i da się odkęcić. Dla tych co się obawiają polecam owinąć klucz szmatą Wysłane z mojego Commodore 64
Gość Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Ja już znalazłem ładniutkie kcnc z alu Chyba kupię po wypłacie
alfine-11 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Opublikowano 2 Maja 2017 Klucz TL-FC16 nie jest ani drogi ani trudnodostępny jest jedynie irytujący ( specjalny wynalazek do jednej śruby w całym rowerze ) , a zestaw imbusów jest zawsze pod ręką , zamienniki śruby kontrującej Shimano w Hollowtech II są w necie ale w krajowych sklepach jeszcze ich nie widziałem
Gość Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Fakt, jest wkurzająca ta nakrętka... Ja KCNC chyba zamówię, jest kilka rzeczy tej marki które chcę zamówić, więc uderzę do dystrybutora
Gość Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Wizualnie taka nakrętka to fajny bajer w rowerze ( u mnie zwłaszcza pomarańczowa ) , ale z punktu praktycznego jak dla mnie jest zbędna. Ten plastikowy klucz mam przytwierdzony do klucz do misek . Jak ktoś nie ma wyczucia do dokręcania śrub to nawet lepiej jak ma plastikowy kluczyk takim nic nie przedobrzy .
mariush19 Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 Jaką rolę spełnia ta nakrętka? Wysłane z mojego LM-V405 przy użyciu TapatalkaDociska korbę do tej plastikowej misy łożyskowania???Wysłane z mojego LM-V405 przy użyciu Tapatalka
vdcmike Opublikowano 8 Lipca 2021 Opublikowano 8 Lipca 2021 Tak, to tylko do skasowania luzu osiowego korby. Bardzo delikatnie się to skręca jakieś 1-2Nm to aż nadto. Po dokręceniu lewego ramienia śrubami na hex 5 plastikowa śruba przestaje pełnić jakąkolwiek rolę.
mariush19 Opublikowano 10 Lipca 2021 Opublikowano 10 Lipca 2021 Ok rozumiem, dzięki za odpowiedź, Ale pojawiło się jeszcze jedno pytanie, jaką rolę pełni ta plastikowa podkładka która jest w nacięciu korby? Żeby za mocno nie dokręcić? Czy Żeby uszczelnić to?Wysłane z mojego LM-V405 przy użyciu Tapatalka
Motke Opublikowano 10 Lipca 2021 Opublikowano 10 Lipca 2021 59 minut temu, mariush19 napisał: jaką rolę pełni ta plastikowa podkładka która jest w nacięciu korby? Żeby za mocno nie dokręcić? Czy Żeby uszczelnić to? Raczej to zbytnio nie uszczelnia; wciąż pozostaje dość duża szczelina. Tam jest taki metalowy bolec, który powinien wchodzić w dziurkę która jest w osi/wale korby. 1
mariush19 Opublikowano 11 Lipca 2021 Opublikowano 11 Lipca 2021 Czy frezy na korbie powinny być na całej szerokości czy tak jak tutaj U mnie jest? Nie wiem czy się nie ścieły, korba spada co chwilęWysłane z mojego LM-V405 przy użyciu Tapatalka
vdcmike Opublikowano 11 Lipca 2021 Opublikowano 11 Lipca 2021 NIeprawidłowo była dokręcona to się ścieły i teraz tylko wymiana.
Motke Opublikowano 11 Lipca 2021 Opublikowano 11 Lipca 2021 4 godziny temu, mariush19 napisał: Czy frezy na korbie powinny być na całej szerokości czy tak jak tutaj u mnie jest? Raczej jest OK. W różnych modelach/seriach to różnie wygląda. W szczelinie tego ramienia powinien być taki plastikowy element z bolcem. Po włożeniu ramienia na korbę ten bolec powinien trafić w dziurkę. Potem dokręcasz plastikową nakrętkę aby skasować luz. Na koniec dokręcasz dwie śruby (12-14 Nm) - i tu by się przydał klucz dynamometryczny.
mariush19 Opublikowano 14 Lipca 2021 Opublikowano 14 Lipca 2021 Ok wszystko już rozumiem, korba notorycznie spada, podkładka jest zniszczona, bolec ścięty, ale ten bolec ma fi... może 0,5 mm cieniutki jak igła, a otwór w osi, może fi 3-4, nie chcę mi się wierzyć że ta "igła" spełnia jakąś rolę blokując ramię korby. Z punktu widzenia mechaniki i budowy maszyn, to tylko jakiś dodatek shimano, jeden z wielu... no nic zamówiłem podkładkę i złożę wg. instrukcji..
Rekomendowane odpowiedzi