Skocz do zawartości

wymiana korby z wkładem truvativ hussefelt-howitzer - tylko na co?!

Grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie ponownie!

Mam kone stuff z 2006 roku, gdzie korba to truvativ hussefelt-howitzer 24/36 a wkład to truvativ howitzer

Chciałem ją wymienić na coś innego gdyż wkład jest zużyty a korba wygięta... ma już 8 lat jazdy za sobą.

Czy mogę liczyć w pomocy odnośnie doboru wkładu jak i korby do kwoty 400/500 PLN za zestaw? Nie bawię się już w skakanie raczej wycieczki po lesie do 50KM czy przejażdżki po mieście. Bardzo sSporadycznie jakiś delikatny pump truck czy 4cross Może być jeden blat 36/38 zębów lecz wolałbym chyba dwa aby większy miał 38/40 zębów. Przejrzałem forum, wiedzę poszerzyłem jeśli chodzi o suporty lecz nie chciałbym kupić czegoś co nie będzie finalnie pasować więc stwierdziłem że ostatecznie poradzę się Was :)

W ostateczności kupię to samo za około 400 PLN lecz wolałbym mieć więcej zębów z przodu.

Opublikowano

Kupno tego samego będzie najgłupszą opcją. Teraz standardem są korby ze zintegrowaną osią, lżejsze, sztywniejsze, prostsze w serwisie/konserwacji.

Poszukałbym jakiegoś deore+support deore i będzie ok

Opublikowano

Jeśli masz w ramie gwint bsa to tak

btw chciałeś więcej niż 36t a były też na pewno 38

Opublikowano

Tak tak, z tego co czytam na forach rama kona stuff 2006 ma BSA, dodatkowo wkład truvativ howitzer który tam jest fabrycznie, jest do BSA :)

Widziałem właśnie tą wersję 38t

Opublikowano

Dwa ostatnie pytania, mam z tylu deore 8 biegowe, czy to nie koliduje z tym ze korby sa do 10biegów?  Sadze ze to głupie pytanie ale musiałem dopytać:)

Czy według Was warto dopłacić te kilkadziesiat zł do seri slx względem deore?

Opublikowano

Nie nie będzie to kolidować i korba będzie działać.

To zależy, jedyna różnica między Deore a Slx to waga, Slx jest lżejszy bo ma puste ramiona drążone w środku, a tak to w sumie wzgląd wizualny, a i Deorka nie jest pod 11 rzędów aaale to wiesz, między bajki sobie można włożyć :D także jak chcesz.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Wybrałem Deore z wkładem bb52 i jestem bardzo zadowolony. Zdecydowanie czuć różnicę w pracy zestawu i wybierając ten zestaw rower waży 0.5kg mniej co jak na tak małą inwestycję jest dobrym wynikiem. Lepiej jeździ się również na zębatce 38 niż 36 jeśli chodzi o jazdę po lesie i mieście - przynajmniej przy mojej konfiguracji.

Tak jak mówiliście Rama KONA STUFF 2007 itp modele mają wkład o standardzie BSA.

• Lubię to! 1