Krystian Opublikowano 1 Maja 2017 Opublikowano 1 Maja 2017 Witam. Poleciłby ktoś ramę pod koła 29" do jazdy po lesie i asfalcie najlepiej ze sztywną osią, chciałbym się zmieścić w 1000zł-1500zł Jeśli chodzi o firmy produkujące ramy to jestem kompletne zielony dlatego proszę o pomoc
scarecrow Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Sam jestem na etapie szukania - do Twoich wytycznych dorzucam tylko karbon. I generalnie jest z tym problem. Już wytypowałem Cube Reaction GTC Pro, ale nigdzie nie ma ramy w moim rozmiarze... W sumie to już myśle czy nie kupić całego roweru i wyprzedać niepotrzebne (czyli te które chce mieć inne/lepsze) części Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Red Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Jeśli rozmiarowo jest okej to tu masz czego szukasz http://m.bikeatelier.pl/ramy-widelce/ramy-mtb-sztywne/rama-merida-big-nine-lite-team-2013
jaro0011 Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 Możesz kupić Accent Peak 29, jedyny minus to brak sztywnej osi. Ale czy jest Ci to aż tak potrzebne do jazdy po lesie i asfalcie? Chyba że masz już koła z osią 12mm?
scarecrow Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 Całkiem nieźle prezentuje się jeszcze to: http://allegro.pl/nowa-rama-scapin-murdok-karbon-27-5-12x142-m-i6800828855.html#thumb/2, tylko mam wrażenie, że bardzo jest podobna do typowych chińskich ram z ebaya
Krystian Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) @jaro0011 Nie mam jeszcze nic, pierwsze co kupuję to rama i do niej będę po kolei dokupywał i składał cały rower Ostatnio też zastanawiałem się czy potrzebna mi sztywna oś, oglądałem film szajbajka o sztywnej osi i dlatego chciałbym ją mieć, no chyba że na zwykłej osi nie ma aż tak dużego problemu z hamulcami hydraulicznymi Co myślicie o tej? http://allegro.pl/rama-2017-kellys-gate-50-do-kol-29-i6802696687.html Edytowane 5 Maja 2017 przez Krystian
jaro0011 Opublikowano 8 Maja 2017 Opublikowano 8 Maja 2017 Kellys robi raczej dobre ramy wiec jeśli geometria Ci odpowiada to ją bierz... Z drugiej strony jednak jeśli nie masz nic do roweru to składanie od "0" jest nieopłacalne. Wyjdzie dużo drożej niż zakup całego roweru...
Franz Mauer Opublikowano 8 Maja 2017 Opublikowano 8 Maja 2017 Dnia 6.5.2017 o 00:24, Krystian napisał: @jaro0011 Nie mam jeszcze nic, pierwsze co kupuję to rama i do niej będę po kolei dokupywał i składał cały rower Ostatnio też zastanawiałem się czy potrzebna mi sztywna oś, oglądałem film szajbajka o sztywnej osi i dlatego chciałbym ją mieć, no chyba że na zwykłej osi nie ma aż tak dużego problemu z hamulcami hydraulicznymi Co myślicie o tej? http://allegro.pl/rama-2017-kellys-gate-50-do-kol-29-i6802696687.html Kolego, kiedyś nie było sztywnych osi i wszystko działało. Czy sztywna oś jest Ci potrzebna zalezy od tego do czego wykorzystujesz rower. Nawet jeśli bedziesz miał wsadzoną sztywną oś, a koła będą mało sztywne to różnicy nie poczujesz. W drugą stronę działa to tak samo. 1 godzinę temu, jaro0011 napisał: Kellys robi raczej dobre ramy wiec jeśli geometria Ci odpowiada to ją bierz... Z drugiej strony jednak jeśli nie masz nic do roweru to składanie od "0" jest nieopłacalne. Wyjdzie dużo drożej niż zakup całego roweru... Dlaczego jest nieopłacalne? Od samego początku składasz rower stricte wg własnych preferencji, gdzie żaden element nie jest przypadkowy. Do tego dochodzi jeszcze duma z własnego dzieła.
jaro0011 Opublikowano 8 Maja 2017 Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Franz Mauer napisał: Dlaczego jest nieopłacalne? Od samego początku składasz rower stricte wg własnych preferencji, gdzie żaden element nie jest przypadkowy. Do tego dochodzi jeszcze duma z własnego dzieła. Załóżmy że kupuje nowego górala, który ma odpowiednią ramę, amor RS Reba, napęd XT, hamulce SLX i jakieś dobre kółka np DT Swiss - można znaleźć takie gotowce. Inne komponenty (mostki, kiery, sztyce, siodła itp) można pominąć i wymienić w po jakimś czasie jeśli nie będzie coś pasowało... Ale jakbym chciał teraz kupić wszystko oddzielnie, wyjdzie jakieś 20% drożej. Poza tym jeszcze trzeba wszystko do kupy złożyć i wypadałoby mieć też dobre narzędzia a wydaje mi się że mało kto ma np praskę do wciskania sterów, łożysk press-fit albo klucz dynamometryczny... Dlatego wg mnie składanie od "0" jest nieopłacalne. Ale jak ktoś chce sam sobie złożyć i go na to stać to czemu nie, bo "kto bogatemu zabroni" Edytowane 8 Maja 2017 przez jaro0011
Franz Mauer Opublikowano 8 Maja 2017 Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) 7 minut temu, jaro0011 napisał: Załóżmy że kupuje nowego górala, który ma odpowiednią ramę, amor RS Reba, napęd XT, hamulce SLX i jakieś dobre kółka np DT Swiss - można znaleźć takie gotowce. Inne komponenty (mostki, kiery, sztyce, siodła itp) można pominąć i wymienić w po jakimś czasie jeśli nie będzie coś pasowało... Ale jakbym chciał teraz kupić wszystko oddzielnie, wyjdzie jakieś 20% drożej. Poza tym jeszcze trzeba wszystko do kupy złożyć i wypadałoby mieć też dobre narzędzia a wydaje mi się że mało kto ma np praskę do wciskania sterów, łożysk press-fit albo klucz dynamometryczny... Dlatego wg mnie składanie od "0" jest nieopłacalne. Ale jak ktoś chce sam sobie złożyć i go na to stać to czemu nie, bo "kto bogatemu zabroni" Prawda. Wszystko zależy od preferencji. Prawdę mówiąc ja jestem w gorącej wodzie kąpany i nie byłby w stanie tak długo zbierać kasę , aby składać sam rower (no chyba, że już jedne w piwnicy by stał, ale ja nie kolekcjonuję rowerów tylko na nich jeżdżę;). Pewnie wolałbym kupić najbardizej odpowiadający moim preferencjom i ewentualnie dokonać kilku korekt Edytowane 8 Maja 2017 przez Franz Mauer
Krystian Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Opublikowano 8 Maja 2017 Mam rower authora na 26 calowych kolach na osprzecie alivio i teraz chce sam zlozyc na 29 calowych na osprzecie deore
Rekomendowane odpowiedzi