Konrad K Opublikowano 26 Grudnia 2018 Opublikowano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Cześć, proszę o jakąś pomoc, radę. Od pewnego czasu nie mogę wrzucić łańcucha za małego na duży blat jeśli klamkomanetka znajdzie się w pozycji Low trim. Mam klamkomanetkę Shimano ST R8020L, która współpracuje z przerzutką Shimano FD 6800. Korba Shimano FC 6800 50/34. Przez pierwsze 5000 km wszystko chodziło jak trzeba. Od pewnego czasu czułem na dźwigni opór ale dawało się wrzucić łańcuch na większy blat. Wreszcie stanęło. Dodam, że klamkomanetki Shimano od jakiegoś czasu mają tak naprawdę 4 pozycje: Low - trim, Low, Top - trim, Top mimo, że obsługują korby z 2 blatami. Ustawienia pośrednie pełnią rolę przy regulacji przerzutki. U mnie jest tak, że gdy przerzutka spadnie na sam dół ( Low trim na klamkomanetce) jest już nie do ruszenia. Muszę ją dopchnąć ręką jednocześnie pchając dźwignie klamkomanetki. Gdy łańcuch jest na mniejszym blacie ale przerzutka i klamkomanetka są w pozycji Low przerzucanie działa. Oznacza to, że jeżdżąc muszę uważać, żeby nie dopchnąć dźwigni zrzucającej łańcuch zbyt daleko bo wtedy zablokuje się na małym blacie. Nie wiem tak naprawdę czy przyczyn szukać w klamkomantece, przerzutce, lince i pancerzu a może w napinaczu linki przy kierownicy? Wszystkie elementy wydają się sprawne. Rower ma całkowicie zewnętrzne prowadzenie linki, w całości w pancerzu od napinacza do prowadnicy pod suportem. Help! Poniżej link do instrukcji shimano. http://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-FD0002-05-ENG.pdf Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Konrad K
SzpiceR Opublikowano 26 Grudnia 2018 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Przednia przerzutka to prosty, bezstopniowy mechanizm. Dla pewności możesz odkręcić linkę i sprawdzić czy przesuwa się płynnie i sprawdzić opór na lince ale na 99% problem dotyczy klamkomanetki.
Konrad K Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2018 Dzięki za szybką odpowiedź. Po odczepieniu linki od przerzutki, bez obciążenia klamkomanetka pracuje normalnie. Nie ma objawów zacinania. Chociaż mam wrażenie, że linka w w pozycji Low trim wychodzi jakoś za daleko. To może być klamkomanetka. Jest jeszcze na gwarancji. Pożyczę jeszcze od kumpla przerzutkę 105 i zamontuję u siebie. To też da jakąś informację
Kruk Opublikowano 26 Grudnia 2018 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Może jakąś część mechanizmu się ukruszyła/wygięła w środku? Jeśli masz jak sprawdzić przerzutki to zamień i sprawdź, jak nie podziała to szlag trafił mechanizm w manetce.
Konrad K Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2018 Dzięki za odpowiedź. NIgdzie na forach, polskich i anglojęzycznych nie znalazłem takich objawów. Będę walczył dalej. Jeżdżenie bez jednej klamkomanetki, gdy będzie odesłana do serwisu to będzie trudna ostateczność.
tadzikpl Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Problemy Twoje wynikają z dupnej konstrukcji przerzutki i zapewne Twojej ramy. Jeśli linka wychodzi do ramienia przerzutki pod zbyt małym kątem, to siła przykładana przez linkę będzie miała zły kierunek i będzie to powodowało blokowanie ramienia. Musisz bardzo drobiazgowo podregulować wysokość instalacji przerzutki na względem suportu (im niżej, tym lepiej, bo kąt się zwiększa) oraz maksymalne zejście przerzutki w dół śrubą regulacyjną (ramie nie będzie wychylało się jak najdalej od punktu wyprowadzenia linki na dole) i naciąg linki w pozycji najbardziej wychylonej, powinno to przywrócić poprawne działanie. Jak nie da rady, to przerzutki z serii 7000/8000 mają całkowicie zmienioną budowę i działają poprawnie.
Konrad K Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2018 Dzięki za odpowiedź. Wiem o tym zjawisku. To był mój pierwszy trop przy szukaniu przyczyn. Przy niskiej pozycji linka jest prawie równoległa do ramienia. Potwierdzeniem byłoby też to, że gdy pchnę ramię przerzutki w kierunku środka ramy (osi wzdłużnej) to klamkomantetka zaskakuje i łańcuch przeskakuje. Tylko, że jeżdżę na tym zestawie od wiosny i do tej pory wszystko działało.
Konrad K Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2019 Happy end. Po testach z inną przerzutką oraz linkami i pancerzami, w końcu wysłałem klamkomantetkę do serwisu. Wczoraj dostałem odpowiedź, że reklamacja została uwzględniona i towar zostanie wymieniony na nowy. A więc to zepsuta, zaledwie roczna ST R8020L. Ponieważ wcześniej nigdy nie zepsuła mi się żadna klamkomanetka przyczyn szukałem najpierw gdzie indziej. Dzięki za rady i pomoc. Konrad
Rekomendowane odpowiedzi