Bandzior85 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Witam, To mój pierwszy post więc czołem Wszystkim. Udało mi się kupić w bardzo okazyjnej cenie nowego Cannondale Optimo Disc w wersji 2017 z mechanicznymi tarczówkami - właśnie takiego Link Problem w tym, że jestem trochę rozczarowany hamulcami w nim zastosowanymi. Pierwszy raz mam styczność z takimi hamulcami więc podszkoliłem się na youtube z regulacji i wydaje mi się robię wszystko dobrze - luzuje śruby ustawiam minimalny prześwit od strony ruchomej, przykręcam po czym dokręcam nieruchomy klocek maksymalnie blisko by nie obcierał tarczy. Problem polega na tym, że według mnie nie da się tych hamulców wyregulować w taki sposób by pewnie hamowały rower, a nie "spowalniały" Godzinę walczyłem z przednim i wydaje mi się, że nie da go się lepiej ustawić - klamkomanetka łapie dość wysoko, ale mimo dociskania z całą siłą hamulec nie zatrzymuje roweru od razu tylko spowalnia. Kurcze .... rower ogólnie mega, ale zastosowane w nim hamulce to chyba pomyłka. Czy przyczyną niskiej efektywności może być to że w tych hamulcach klocek jest ruchomy tylko z jednej strony, a nie z dwóch? Co ewentualnie robię źle
Kruk Opublikowano 19 Grudnia 2018 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Po pierwsze to mechaniki, nie będą mieć nigdy takiej siły hamowania jak hydrauliki, nie twierdzę że mechaniki są złe tylko małą ograniczoną siłę hamowania w stosunku do hydraulików. Ten hamulec to podstawowy hamulec tarczowy mechaniczny, nie spodziewaj się po nich cudów. Ma jedną stronę aktywną ( taki mechaniczny TRP Spyre C ma dwie), może mieć liche klocki hamulcowe, to też trzeba mieć na uwadze. Mechaniczne są banalnie proste w regulacji także raczej nie wydaję mi się byś robił coś nie tak, po prostu trzeba uznać niższość tych hamulców. Możesz spróbować kupić kewlarowe czy jakieś inne lepsze klocki do nich, może pomoże. Jeśli nie to wymiana na inne np. te TRP Spyre C, tylko są dość drogie jak na mechaniki. W hydrauliki można by się bawić lecz to już droższa sprawa bo i klamko-manetki trzeba by wymienić na takie.
Rekomendowane odpowiedzi