MichałR Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Jak w temacie co myślicie o stosowaniu kreatyny w kolarstwie. Czy naprawdę zwiększa siłę a po zaprzestaniu jej brania nie opadnie? Czytałem że branie kreatyny w postaci mono może spompować mięśnie podczas treningów/wyścigów. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez MichałR
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Na interwały jeszcze może być ale na długie jazdy mija się z celem. Stosować z głową nie zaszkodzi aczkolwiek długodystansowej wytrzymałości nie zwiększy. Sprawdzałem. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Gość
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Ale powinna poprawić wytrzymałość mięśni co się wiąże z większą kondycjąJak na siłowni gdy regularnie stosujesz zwiększa wytrzymałość i szybciej się mięśnie regenerująTak było w moim przypadkuJa używam jej jedynie przez okres gdy jeżdżę więcej i ciężej teraz z racji tego że mamy co mamy za oknem jeździ się mniej lub krótsze dystansy
moszczan25 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Kreatyna jest szczególnie przydatna w kolarstwie jeżeli jedziesz pod obciążeniem siłowym (ćwiczysz podjazdy). Kreatyna powoduje szybsze odnawianie się ATP (którego zapas zgromadzony w mięśniach potrafi się wyczerpać w sekundę), dlatego wspomaganie się podczas szybkich, krótkotrwałych, mocnych skurczy mięśni faktycznie na dłuższą metę może przynieść efekty (i wyhodować dodatkową objętość mięśni). Na przykładzie siłowni, wygląda to tak, że jak nie suplementujesz dodatkowo kreatyny, jesteś w stanie wycisnąć sztangę 80kg x10 powtórzeń. Suplementacja kreatyny po jakimś okresie stosowania (zazwyczaj po 2-3 tyg) może przynieść efekt w postaci jednego wyciśnięcia więcej co w przypadku jednostki treningowej zwiększa jej objętość. Moim zdaniem stosowanie kreatyny w kolarstwie w sposób ciągły przyniesie jakieś efekty, ale nie jakieś mega spektakularne. Plus jest taki, że jako suplement nie wychodzi drogo i może być stosowana cały rok :).
freak78 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Witam, używałem kreatyny nie raz, zarówno kiedyś w sportach siłowych jak i teraz w kolarstwie. Jednak jeśli chodzi o kolarstwo, to brałem jej mniej dziennie czyli jedną tabletkę, max dwie, zamiast zalecanych czterech dziennie, a dłużej, czyli więcej tygodni, kreatyna ma zdolność do zatrzymywania wody, i o to chodzi - trudniej się odwodnić podczas treningu czy też wyścigu.
Hcaos Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Przez to że trzyma wodę obciąża nerki strasznie więc wszystko z głową 😉
Łukasz_P Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) Nie trzymanie wody obciąża nerki, wzrost poziomu kreatyniny. Aczkolwiek jak ktoś ma dwie zdrowe nerki, to nie ma czym się przejmować kompletnie. Ja muszę niestety 😅. Aczkolwiek jadłem kreatynę przez 10 lat bez świadomości o braku jednej nerki i pozostałej nic się nie stało 😉 Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez Łukasz_P
artur_gryt92@wp.pl Opublikowano 10 Lutego 2021 Opublikowano 10 Lutego 2021 W dniu 23.08.2019 o 13:31, Hcaos napisał: Przez to że trzyma wodę obciąża nerki strasznie więc wszystko z głową 😉 Co ma woda potrzebna jako rozpuczalnik dla ATP w komórce do nerek? To obecnie najbardziej przebadany suplement na świecie z tysiącami badań bardzo dobrej jakości. Żadne nie wykazały negatywnych efektów ani problemów z nerkami z tytułu suplementacji, nawet nieprzerwanej przez wiele miesięcy. Proszę weryfikujcie swoją wiedzę zanim ja puszczacie w świat bo szkodzicie zamiast pomagać 2
serbi Opublikowano 11 Lutego 2021 Opublikowano 11 Lutego 2021 bikeBoard'a nie czytacie? był w czerwcu b. dobry artykuł: https://bikeboard.pl/artykul/suplementacja-kreatyna Jesli ktos sie chce badań naukowych i głębszego spojrzenia na suplemenatcje - nie tylko kreatyną - polecam artykuły na SFD
SanchoK9 Opublikowano 20 Marca 2024 Opublikowano 20 Marca 2024 W dniu 17.12.2018 o 17:58, Gość napisał: Na interwały jeszcze może być ale na długie jazdy mija się z celem. Stosować z głową nie zaszkodzi aczkolwiek długodystansowej wytrzymałości nie zwiększy. Sprawdzałem. Straszne brednie, kreatynę możesz stosować nawet nie ćwicząc
Rekomendowane odpowiedzi