Skocz do zawartości

Przejście z 2x11 na 1x11

maciej102938

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuję przerobić swój napęd Shimano slx m7000 2x11 na 1x11.             Chcę kupić zębatkę narrow wide m7000(32t).  Będzie ona pasować na korbie 2rzędowej? Jak wrzuciłem z przodu na większą zębatkę(36t) A na kasecie zębatkę największą(42t) to łańcuch stawia ogromny opór. Czy ta zębatka będzie kompatybilna z moją korbą? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak będzie pasować bo rozstaw śrub jest taki sam. Nie robi się takich akcji czy jazdy jak układ duży blat korby i kasety bo to za duży przekos łańcucha jest. Dodatkowo sprzęgło w takim układzie bardzo mocno napina łańcuch więc nie dziwota, że napęd woła "pomocy". 

Opublikowano

Bardziej chodziło mi z Tą pozycją łańcucha o to, że jak coś takiego się dzieje przy tej starej zębatkę to czy to samo będzie się działo przy nowej.

Opublikowano

Jeśli poprawnie dobierzesz długość łańcucha to nic takiego nie będzie miało miejsca. Aczkolwiek i tak łańcuch z zasady przy napędach 1x i największej koronce z tyłu jest dość mocno napięty. Tak po prostu ma być. 

Opublikowano

Czyli jak dostosuję wtedy długość łańcucha do mniejszej zębatki, napięcie przerzutki się zmniejszy I łańcuch nie będzie wytwarzał tak dużego oporu? 

Opublikowano

Ogólnie systemy 1 na 10/11  są głośniejsze choć nie zawsze, ma na to wpływ rama roweru i jaką linie łańcucha posiada, dopiero systemy Eagla Srama są bardzo dobre jak chodzi o napędy 1 na... Także możesz mieć głośniejszy napęd na tych skrajnych przełożeniach choć nie musisz, ale za to musisz mieć świadomość że może-nie musi tak być.