Skocz do zawartości

Korba Shimano czy nadaję się do dalszego użytkowania?

Mierzejox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niedawno zakupiłem używany Focus Last Lagon. W momencie kupna byla zerwna linka od przedniej przeżutki (teraz zastanawiam się czy nie celowo) co uniemożliwiło mi dokładne sprawdzenie . Dzisiaj rano wziąłem się za rowerek i po pierwszej jeździe odkryłem, że na największej zębatce przeskakuję łańcuch i ogólnie jest wrażenie jak by nie wskakiwał całościową. Jak by ze skosa nachodził na nią i spadł tyle że wózek przeżutki trzyma go. Sprawdzałem łańcuch (puki co nie posiadam miarki) metodą na linijkę i wychodzi na 10 spinkach że powyżej 1 % jest rozciągnięty. Więc do celu  oczywiście łańcuch będę zmieniał pytanie jest co z Korbą czy jest do wymiany czy może można tylko jedną zębatkę w niej zmienić ( o ile się da to rozkręcić) czy wymiana łańcucha wystarczy? Na największej zębatce brakuję jednego zęba i niektóre zęby mam wrażenie jak by były pochylone w stronę mniejszych zębatek . Dodam że kaseta (jak na moje nie fachowe oko) wygląda całkiem dobrze. Interesuje mnie budżetowe rozwiązanie ( kupno całego układu napędowego w ostatnim rozwiązaniem). Dodam że rower nie będzie codziennie katowany przeznaczony do  spokojnej jazdy w warunkach miejskich.

3U805Z.jpg

9QTueH.jpg

l4uAGp.jpg

Opublikowano

W tej korbie tylko najmniejszy blat jest w porządku. Żaden łańcuch się tu nie przyjmie. Kupowanie dwóch nowych blatów jest moim zdaniem bez sensu bo w podobnych pieniądzach da się kupić korbę Alivio pod wielowpust. Być może nawet suportu byś nie musiał wymieniać. 

Opublikowano

Nie jestem doświadczony w tej wymianie całej . Puki co szukam na Google i robię jak , ale ma pytanie u mnie jest suport typu Octalink V2 czy szukać korb poprostu na wielowypust bo nie znajduję informacji czy korba pasuję na V1 czy V2. Czy coś jest wartego polecenia ale tańszego ? Nie musi być Shimano bo powiem szczerze że ten rower zaczyna mnie zbyt wiele kosztować kupiłem go za 800 zł i teraz jeszcze to . Wyjdzie spokojnie ponad tysiak. Z drugiej strony na co liczyłem kupując używany rower. 

Opublikowano

Ależ czasami to Shimano jest porypane to aż głowa boli. Robić inny wkład do bardziej "wypasionych" grup... Jak kupisz tańszą korbę na ten przykład tą co podałem czyli Alivio M4000 to będziesz miał stary standard octalinku. 

Opublikowano

Czyli będzie pasował do V1 a do V2 już nie ? Bo nie mogę zabardzo znaleźć tych informacji w google . Nie chcę kupić korby za 160 zł i dowiedzieć się że suport muszę zmienić. Bo w takiej sytuacji chyba lepiej zmienić na kwadrat i kupić coś taniego tym rowerem będę jeździł mało (tylko szybkie trasy po mieście)  na co dzień używam Winora Domino Deluxe. Z tąd moja oszczędność nie chciał bym inwestować. 

Opublikowano

Po pierwsze w dużym blacie brakuje zęba, po drugie środkowy i największy blat do wymiany.

Rozstaw śrub 104mm inaczej BCD. Poszukaj identycznych lub podobnych np z Deorki, tylko aby się ilość zębów zgadzała.

Opublikowano

A pytanie jeszcze jedno mam bo w innym rowerze który jest na części znalazłem korbę na kwadrat , ale rozstaw pasuję żeby dwa blaty przełożyć na ten mój zużyty. Pytanie czy techniczne to coś zmienia ( nie chodzi mi o szybkość jazdy) kiedy założę blat 44 i i 32 zamiast tego mojego 48 i 38 ? Chodzi mi oto czy to będzie funkcjonowało w takim zestawieniu 44/32/28? I czy zmieniając wielkość zębatek trzeba też coś kombinować z długością łańcucha? Robię to pierwszy raz z tąd moje pytanie. 

Opublikowano

Brak zęba w blacie korby to żaden kłopot więc w ogóle się tego nie uwzględnia. 

Jak zgadza Ci się rozstaw śrub to nic nie tracisz jak je dopasujesz. Kłopotem może być praca przedniej przerzutki ale to się okaże jak ją ponownie wyregulujesz. 

Opublikowano

Ok najważniejsze że opcja jest ... Nową zawszę mogę kupić więc próbuje . Na pewno dam znać jak to wyszło . Muszę tylko zamówić nowy łańcuch bo tego nie obejdę. A jak z długością łańcucha pozostać przy tej samej ilości spinek co było na większych zębatkach?