ExzziTt Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Cześć, mam zamiar przejść z platformówek na spd, ze względu na to, że zaczynam swoją "karierę" w klubie. Jestem totalnie nowy w temacie spd, bo nigdy się tym zbytnio nie interesowałem i tu jest moje pytanie: Jakie pedały spd kupić, aby były w miarę tanie i jakie buty do tych pedałów?
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Najbardziej popularnym modelem spd są shimano PD M520https://www.centrumrowerowe.pl/pedaly-shimano-spd-pd-m520-pd8270/Duża część forumowiczów ich używaButy to już zależy od kieszeni ale gdzieś ok 300 zł by trzeba za buty dać
sebrionek Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 8 minut temu, piter614 napisał: Najbardziej popularnym modelem spd są shimano PD M520https://www.centrumrowerowe.pl/pedaly-shimano-spd-pd-m520-pd8270/ Duża część forumowiczów ich używa Buty to już zależy od kieszeni ale gdzieś ok 300 zł by trzeba za buty dać Zgadzam się z kolegą wyżej, sam osobiście jeżdżę na m520, nie ma z nimi żadnych problemów czy to śnieg czy to błoto co do butów to aktualnie katuje shimano me3 https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-me300-me3-pd17381/ Póki co nie mam z nimi żadnych problemów i mają naprawdę dobrą cenę
ExzziTt Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2018 Takie buty by się nadały? https://www.centrumrowerowe.pl/buty-northwave-jet-evo-pd4997/
trollu Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) M520 najtańsze i solidne. Każdy model wyżej będzie droższy i lżejszy i to tyle. Co do butów - ja kupiłem M089 - popularne bo też tanie ale nie najtańsze - co do butów - przedewszystkim musi być klamra. Rzepy są ok ale jednak klamra lepiej dopina but. Te z linku wyżej właśnie przez brak klamry bym odpuścił. Pomijam już to, że znajdują się w zakładce "szosowe" na co wskazuje mocowanie do szosowych SPD a w opisie jest "but do jazdy w spd i na platformach" bierz te https://www.centrumrowerowe.pl/buty-shimano-sh-me300-me3-pd17381/ co do butów to jeszcze warto zwrócić uwagę na podeszwę - te do grawitacji są przeważnie gładkie - jak przyjdzie gdzieś kawałek podejść po błocie z rowerem na plecach to robi się ciekawie. Jakiś protektor się przydaje Edytowane 15 Grudnia 2018 przez trollu 1
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Mam znajomego w tym centru zawsze może zrobić jakiś rabat 😎
Luki Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 M520 najtańsze i solidne. Każdy model wyżej będzie droższy i lżejszy i to tyle. Co do butów - ja kupiłem M089 - popularne bo też tanie ale nie najtańsze - co do butów - przedewszystkim musi być klamra. Rzepy są ok ale jednak klamra lepiej dopina but.Klasyka zestaw W mojej szosie mam taki sam.Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
jabolek666 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Opublikowano 20 Grudnia 2018 jestem świeżo po zakupie butów i pedałów SPD, jako że nie wiedziałem jak będzie mi szło postanowiłem na początek kupić buty w których się najlepiej czułem a wybór padł na Shimano MT5, czemu? już wyjaśniam, szukałem butów wygodnych, niedrogich i w miarę uniwersalnych, takich gdzie założenie grubszej skarpety nie sprawia problemów, takich których będę mógł używać całym rokiem jak i również takich których nie będzie mi szkoda w czasie nauki jazdy w spd'ach. Po wczorajszych pierwszych 25km przy -2 stopniach i niewielkiej warstwie śniegu stwierdzam że to był dobry wybór, zero wywrotki, zero ślizgania butów na pedałach a po zastosowaniu najtańszych ocieplaczy b'twin noga nie zmarzła - dla mnie było komfortowo. Z czasem pewnie kupię 2 pary butów, na zimę i na lato, jednak przy obecnie amatorskiej jeździe stwierdzam to za zbędne. odnośnie butów Shimano ME3 - mierzyłem ale to nie są buty dla mnie, są węższe w śródstopiu gdzie czułem ucisk, więc proponuje mierzyć buty przed zakupem żeby potem się nie zrazić pedały to klasyka - M520 zero zastrzeżeń.
Medzamir Opublikowano 21 Grudnia 2018 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Z mojego skromnego doświadczenia to nie tyle co klamra ale tak naprawdę 3 zapięcia są ważne. Miałem jakieś niezbyt drogie Sh z klamrą, która czasem się zacinała, teraz mam Giro z 3 rzepami i nie mam problemów by zacisnąć rzepa aż do utraty krążenia ;). Więc trzyma świetnie, poza tym lepiej dopasowany a mam wąską stopę. Za to dwu rzepowe używam na spinning bo do niczego innego się nie nadają. Poza tym musi być dobrze spasowany bo jak będzie za szeroki to choćbyś ściskał paskami to zawsze coś będzie nie tak, noga będzie latać i w ogóle wkó***ć. Co do pedałów 520 to koledzy napisali już wszystko. Od siebie dodam, że tydzień temu musiałem swoje bloki odkuwać kluczami a pedały potraktować gorącą herbatą bo nie szło się wbić a kolega na Timach 3-4 uderzenia blokiem o pedał i wpięty :/. Ala taka sytuacja zdarzyła mi się dopiero drugi raz w ciągu 9 lat jeżdżenia w spd.
Puncu Opublikowano 21 Grudnia 2018 Opublikowano 21 Grudnia 2018 A ja polece buty trekingowe MT5 i MT54
KANDySowany Opublikowano 21 Grudnia 2018 Opublikowano 21 Grudnia 2018 (edytowane) A ja zamieszam w temacie... xlc pd s15. Nie posiadam, nie znam opinii, ale wygląda solidnie, jest lżejszy od 520tek, kompatybilne z blokami shimano i cena też bardzo dobra. Sam się nad nimi zastanawiam, bo potrzebuję założyć do innego roweru w rodzinie 😁. Edytowane 21 Grudnia 2018 przez KANDySowany
Franz Mauer Opublikowano 24 Grudnia 2018 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Od 3 sezonów używal lekkich i wytrzymałych pedałów czeskiej formy Force model 670493. Kiedyś pisałem, ze są dość tanie, ale to już przeszłość. Producet pewnie poczuł popyt i podniósł cenę. Jednak nadal pozostają bardzo dobrą alternatywą do wyższych grup choćby Shimano XT, XTR i są dużo tańsze. Na początek przygody z SPD mogą wydac się za drogie, ale moim zdaniem warto. Co do butów...już od dawna wiadomo, że jeśłi ktoś szuka na prawdę wygodnych butów to powinien rozglądać się za włoskimi markami. Tanie nie są, ale zdecydowanie ich wykonanie zadawala najbardziej wymagających. Shimano ma bardzo dobre i przystępne cenowo buty, ale zwykle bezpieczniej jest za kazdym razem je przymierzać,bo czasem tens am model i ten sam rozmiar daje odmienne odczucia
Rowerowa Szajba Opublikowano 31 Grudnia 2018 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Witam a ja jestem po przymiarce tych butów SH-ME300 i mi spasowały. Ale mierzylem wczesniej w sklepie. Po nowym roku jade je zakupić oraz pedały 520 jak reszta pisze innych na początek z spd nie planuje. Uwazam że to będzie zestaw idealny.
Kruk Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Ja używałem m530 czyli większy brat m520 do trailu czyli m520 z dodatkową platformą. Bardzo dobre, fakt złapały lekki luz roboczy nie mniej dawały radę. Osobiście teraz używam Look X track En-rage i na pewno lżej pracują bo już mają łożyska maszynowe, nie mniej jeszcze to świeży nabytek także w tym roku je po katuje.
djfender Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Jako swoje pierwsze kupiłem m530 od Shimano (3 miesiące temu) - da się na nich pojechać (ale nie jeździć) bez wpięcia i w zwykłym obuwiu. Czasem ta cecha się przydaje jak ruszam z górki i nie zdążę się wpiąć - niewpięty but jest w miarę stabilny dzięki platformie. Jeśli kiedykolwiek w przyszłości będę zmieniał to już raczej bez platformy (mniejsza waga). Buty - wiele modeli należy kupić w rozm 1-2 większym niż "normalne" buty (ważne w przypadku zakupu przez Internet, jeśli nie można przymierzyć). Ja mam SHIMANO SH-ME300 ME3 (tanie i dobre) na lato i NORTHWAVE X-CROSS GTX TOURING SHOES na zimę (kupione tu: https://www.rosebikes.pl/northwave-x-cross-gtx-touring-shoes-2658462).
Rekomendowane odpowiedzi