Skocz do zawartości

Dokładna Mapa Małopolski

Zalas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wydaje mi się, że to najodpowiedniejszy dział na ten temat.
Do rzeczy. Ostatnio (dziś) na wycieczce trafiła mnie cholera i to już nie pierwszy raz i aktualnie mam w pupalu wszystkie elektroniczne mapy, nawigacje, geriminy, google etc. Dużo łatwiej mi się jechało czytając mapki takie przy drogach i jechanie na czuja niż z tą całą elektroniką ;)
Tak więc nie ma to jak dobra mapa papierowa.
I tu pytanie do was. Jak wiadomo mapy są lepsze i gorsze, bardziej i mniej dokładne etc.
Potrzebuję mapę głównie małopolski. Żeby było na niej wszystko dokładnie pokazane, drobne uliczki etc, najlepiej razem ze szlakami turystycznymi a jak będą też rowerowe to w ogóle miodzio :D Tak więc co polecacie i jakie jest wasze doświadczenie? Jakaś konkretna firma czy coś? Ostatnio mapę kupowałem X lat temu jak jeszcze na kupę mówiłem papu xD
Jakieś opinie o mapnikach też chętnie przyjmę ;)
Pozdrower ;)

Gdzieś, kiedyś miałem do czynienia z mapami wojskowymi (albo za takowe uchodzącymi). Był tam naprawdę każdy budynek, dróżka, drzewo. Niestety, nie mam pojęcia gdzie by teraz na coś takiego można trafić.

• Pomógł 1
10 godzin temu, Zalas napisał:

Potrzebuję mapę głównie małopolski. Żeby było na niej wszystko dokładnie pokazane, drobne uliczki etc, najlepiej razem ze szlakami turystycznymi a jak będą też rowerowe to w ogóle miodzio :D Tak więc co polecacie i jakie jest wasze doświadczenie? Jakaś konkretna firma czy coś?

No chyba nie myślisz o całej Małopolsce na 1 mapie? Jaki region Cię interesuje? Do jazdy szoszą czy bardziej po bezdrożach? Mam sporo papierowych map i  dużo Małopolski zjeżdżonej na rowerze, w końcu tu mieszkam. Mam pod ręką o mogę polecić mapy wyd. Compas. Lubię ich przejrzystość. Mam ich Pogórze Rożnowskie, Pogórze Ciężkowickie, Ziemię Tarnowską, Beskid Niski - tę ostatnią rozjeździłem prawie całą, wszystkie w skali 1:50000 - cudów nie ma, ale dają radę przy wsparciu elektroniką. Beskid Sądecki mam natomiast z A.W. WIT - ta mapa w sumie też ma wszystko co potrzeba, siatki współrzędnych, sporo szczegółów niemniej kolorystyka dla mnie jest mniej czytelna - jest prawie cała zielona. Napisz przede wszystkim który region Cię interesuje żeby można było sugerować jakieś mapy...

52 minuty temu, de Villars napisał:

Gdzieś, kiedyś miałem do czynienia z mapami wojskowymi (albo za takowe uchodzącymi). Był tam naprawdę każdy budynek, dróżka, drzewo. Niestety, nie mam pojęcia gdzie by teraz na coś takiego można trafić.

Słyszałem o nich. To są tak zwane "sztabówki" i można je kupić podobno w urzędzie wojewódzkim w Wydziale Geodezji.
Ale czy aż takiej mapy potrzebuję?

21 minut temu, Karol napisał:

No chyba nie myślisz o całej Małopolsce na 1 mapie? Jaki region Cię interesuje? Do jazdy szoszą czy bardziej po bezdrożach? Mam sporo papierowych map i  dużo Małopolski zjeżdżonej na rowerze, w końcu tu mieszkam. Mam pod ręką o mogę polecić mapy wyd. Compas. Lubię ich przejrzystość. Mam ich Pogórze Rożnowskie, Pogórze Ciężkowickie, Ziemię Tarnowską, Beskid Niski - tę ostatnią rozjeździłem prawie całą, wszystkie w skali 1:50000 - cudów nie ma, ale dają radę przy wsparciu elektroniką. Beskid Sądecki mam natomiast z A.W. WIT - ta mapa w sumie też ma wszystko co potrzeba, siatki współrzędnych, sporo szczegółów niemniej kolorystyka dla mnie jest mniej czytelna - jest prawie cała zielona. Napisz przede wszystkim który region Cię interesuje żeby można było sugerować jakieś mapy...

No miałem taką cichą nadzieję. A interesuje mnie głównie teren okolic Krakowa, Beskid Niski, Wyspowy, Tatry ;) Nie pogardził bym również Pieninami, Beskidem Sądeckim itp ;)
Mapa może być wielka mi to nie przeszkadza. A raczej to wycieczek crossowych gdzie jeżdżę około 60% asfalt i 40% ścieżki i szlaki. Przydała by się również na piesze wycieczki w góry i wypady góralem ;) O Compasie też słyszałem ale w ich ofercie nie znalazłem małopolski całej tylko właśnie wycinki :( No a mi właśnie chodzi o to żeby tą elektroniką wspierać sie tylko w kryzysowych sytuacjach a nie być uzależnionym od power banków etc. 

2 minuty temu, Zalas napisał:

Mapa może być wielka mi to nie przeszkadza. A raczej to wycieczek crossowych gdzie jeżdżę około 60% asfalt i 40% ścieżki i szlaki. Przydała by się również na piesze wycieczki w góry i wypady góralem ;) O Compasie też słyszałem ale w ich ofercie nie znalazłem małopolski całej tylko właśnie wycinki :( No a mi właśnie chodzi o to żeby tą elektroniką wspierać sie tylko w kryzysowych sytuacjach a nie być uzależnionym od power banków etc. 

Co do Beskidu Niskiego to Compass mogę polecić z czystym sumieniem - to chyba najlepsza dostępna turystyczna mapa BN. Ona jest dwustronna - z jednej część wschodnia, z drugiej zachodnia a i tak to kawał mapy. Na rower, do mapników oczywiście najlepiej laminowaną. Innych regionów też polecam Compass - one mają tę zaletę, że generalnie są dostępne, a warto się trzymać jednego wydawcy różnych map, który stosuje konsekwentnie podobne oznaczenia. W zasadzie im mniejszy wycinek obejmuje mapa tym jest dokładniejsza, a więc 1 mapa całego województwa nie jest najlepszym wyborem do turystyki pieszej i rowerowej. Reasumując - polecam Compass. 

• Pomógł 1
  • 1 miesiąc temu...
11 minut temu, de Villars napisał:

Niestety mi to nie działa, po kliknięciu w link wyskakują jakieś kolumny cyfr i liter, a nie mapa.

Jak klikniesz na plik z rozszerzeniem .jpg to Ci zadziała. Tam w każdym dostępnym kwadracie są dwa linki, wybieraj ten z .jpg