Formosan Opublikowano 12 Grudnia 2018 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Witam wszystkich, Jestem tutaj nowy i chciałbym prosić was o poradę. Otóż od dłuższego czasu borykam się z kupnem pierwszego roweru szosowego którym będę jeździł na co dzień do pracy. Dystans w jedna stronę to 23km i tutaj pojawia się pytanie jaki rower kupić. Bardzo podoba mi się Giant TCR SLR 2 z 2018 roku link poniżej. https://www.giant-bicycles.com/int/tcr-slr-2 z tym że największa rama jak jest dostępna w Azji to M/L 53.5cm, i tu obawiam się ze może być problem z dyskomfortem podczas dłuższej jazdy przy mojim wzroście 191cm i długości nóg od krocza 91cm. Druga opcją jest rower Merida Scultura 400 https://www.rowerymerida.pl/produkt1712/scultura-400-rower-merida.html z dostępna ramą wielkości XL 59cm. I tutaj pojawia się pytanie który rower z pośród tych dwóch wybrać. Zaznaczę że kolorystyka i wygląd meridy nie bardzo przypadł mi do gustu. Pozdrawiam serdecznie.
LuQ Opublikowano 12 Grudnia 2018 Opublikowano 12 Grudnia 2018 9 minut temu, Formosan napisał: Witam wszystkich, Jestem tutaj nowy i chciałbym prosić was o poradę. Otóż od dłuższego czasu borykam się z kupnem pierwszego roweru szosowego którym będę jeździł na co dzień do pracy. Dystans w jedna stronę to 23km i tutaj pojawia się pytanie jaki rower kupić. Bardzo podoba mi się Giant TCR SLR 2 z 2018 roku link poniżej. https://www.giant-bicycles.com/int/tcr-slr-2 z tym że największa rama jak jest dostępna w Azji to M/L 53.5cm, i tu obawiam się ze może być problem z dyskomfortem podczas dłuższej jazdy przy mojim wzroście 191cm i długości nóg od krocza 91cm. Druga opcją jest rower Merida Scultura 400 https://www.rowerymerida.pl/produkt1712/scultura-400-rower-merida.html z dostępna ramą wielkości XL 59cm. I tutaj pojawia się pytanie który rower z pośród tych dwóch wybrać. Zaznaczę że kolorystyka i wygląd meridy nie bardzo przypadł mi do gustu. Pozdrawiam serdecznie. M/L w Giancie to 57cm nie 53,5 co nie zmienia faktu że przy twoim wzroście to i tak mało. Jeżeli w Azji naprawdę nie ma większych ram to może kupno za granicą? W anglii mają dość dobre ceny na Gianty zawsze. Pierwsza i najważniejsza zasady przy kupnie roweru ( przynajmniej dla mnie) - Rower MUSI Ci się podobać! no i oczywiście musi być w odpowiednim rozmiarze. Jeżeli merida Ci się po prostu nie podoba to ja bym ją od razu na wstępie wykluczył.
Formosan Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2018 56 minut temu, LuQ napisał: M/L w Giancie to 57cm nie 53,5 co nie zmienia faktu że przy twoim wzroście to i tak mało. Jeżeli w Azji naprawdę nie ma większych ram to może kupno za granicą? W anglii mają dość dobre ceny na Gianty zawsze. Pierwsza i najważniejsza zasady przy kupnie roweru ( przynajmniej dla mnie) - Rower MUSI Ci się podobać! no i oczywiście musi być w odpowiednim rozmiarze. Jeżeli merida Ci się po prostu nie podoba to ja bym ją od razu na wstępie wykluczył. Dzięki za poprawienie. Kupno za granicą nie wchodzi w grę poprzez większe koszty i czas oczekiwania. Chyba podejmę ryzyko z kupnem gianta ML ze względu ze bardzo mi się on podoba. Tylko mam nadzieje ze nie odbije mi się to na dyskomforcie podczas jazdy.
LuQ Opublikowano 12 Grudnia 2018 Opublikowano 12 Grudnia 2018 22 minuty temu, Formosan napisał: Dzięki za poprawienie. Kupno za granicą nie wchodzi w grę poprzez większe koszty i czas oczekiwania. Chyba podejmę ryzyko z kupnem gianta ML ze względu ze bardzo mi się on podoba. Tylko mam nadzieje ze nie odbije mi się to na dyskomforcie podczas jazdy. Moim zdaniem to zły pomysł. Przy twoim wzroście to powinieneś szukać rozmiaru XL ewentualnie L. M/L będzie zdecydowania za mały. Pamiętaj że każdy rower ma ograniczoną chociażby długość na jaką możesz wysunąć sztycę (pomijając już inne wymiary ramy). Na 99% przy maksymalnym wysunięciu sztycy i tak będziesz miał za nisko siodełko. Wtopisz kasę i zostaniesz z za małym rowerem, takie moje zdanie.
RowerowyEkspert Opublikowano 12 Grudnia 2018 Opublikowano 12 Grudnia 2018 41 minut temu, Formosan napisał: Dzięki za poprawienie. Kupno za granicą nie wchodzi w grę poprzez większe koszty i czas oczekiwania. Chyba podejmę ryzyko z kupnem gianta ML ze względu ze bardzo mi się on podoba. Tylko mam nadzieje ze nie odbije mi się to na dyskomforcie podczas jazdy. Nie nie nie i jeszcze raz nie ponieważ na stare lata po prostu twój kręgosłup będzie cię boleć jak ho ho ho a wygoda z jazdy będzie najwyżej przeciętna. Ja bym poszukał czegoś za granicą i tyle.
Formosan Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2018 Ok, dzięki w takim razie będę szukał XL ramy. Pozdrawiam Rozważając rower Merida Scultura, który model byście polecili 400 czy 500? I czy duża różnica jest pomiędzy Shimano 105 a Ultegrą. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi