Skocz do zawartości

Zgrzyt z okolic korby

Arter45

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam nowy rower i akurat była odwilż i deszcz więc też dużo błota. Pojechałem na rower i jak wracałem słyszałem zgrzyt z okolic korby i chyba tylniego koła. Na moje rower jest cały brudny i muszę go umyć, bo po lekkim przepłukaniu korba ucichła. Dopiero gdy zakręciłem kołem znowu zaczęlo hałasować, a koło jest całe w ziemii więc może brud odprysł w okolice napędu.

Proszę o pomoc

Opublikowano

Chłopie, konkrety, jaka korba, jaki rodzaj suportu, jaka piasta, z tego co piszesz nic nie wynika.

Devilek na Earth s3
Opublikowano

Hej!

Tak jak w większości przypadków WODA+PIASEK=PROBLEM. Nie pozostaje Ci nic niż umycie najpierw roweru, odkręcenie tarczy bo z tego co wynika masz jedno blat tak? No i odkręcenie korby i wyczyszczenie supportu i sprawdzenie łożysk bo zapewne tam dostały się drobinki piasku. Jeżeli chodzi o koło to problem zapewne jest podobny źle zabezpieczone łożyska i tam też tkwi problem, wyjmij je i wyczyść. Jest dużo poradników jak rozkręcić korby itp. A jak NIE to daj do serwisanta on na 100% powinien zdiagnozować problem i go unieszkodliwić! 

Na 99.99% powinieneś się zmieścić w okolicach 30 zł

Hej!

Tak jak w większości przypadków WODA+PIASEK=PROBLEM. Nie pozostaje Ci nic niż umycie najpierw roweru, odkręcenie tarczy bo z tego co wynika masz jedno blat tak? No i odkręcenie korby i wyczyszczenie supportu i sprawdzenie łożysk bo zapewne tam dostały się drobinki piasku. Jeżeli chodzi o koło to problem zapewne jest podobny źle zabezpieczone łożyska i tam też tkwi problem, wyjmij je i wyczyść. Jest dużo poradników jak rozkręcić korby itp. A jak NIE to daj do serwisanta on na 100% powinien zdiagnozować problem i go unieszkodliwić! 

Na 99.99% powinieneś się zmieścić w okolicach 30 zł

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jutro spróbuję wyczyścić dokładnie wszystko z zewnątrz. Jeżeli to nie pomoże to udam sie do serwisu

I wyczyszczę bardzo dokładnie łańcuch i zębatki po czym je nasmaruje, bo bardzo możliwe że tu znajduje się problem

Opublikowano

Jeśli masz kupę piachu to tak, wyczyść nasmaruj i złóż, jeśli suportu łożyska są zapiaszczone to wyczyść i nasmaruj, będzie cacy.

Opublikowano

Wygląda na to, że łancuch był oblepiony w piachu i wydawał taki odgłos bo umyłem wytarłem naoliwiłem i jest git.

Dzięki wszystkim za pomoc

I jeszcze pytanie. Mogę użyć taśmy izolacyjnej do obklejenia tylnego trójkątu ramu żeby łańcuch nie uderzał o ramę

Opublikowano

Wiesz co jak już chcesz mega po taniości to weź starą dętkę, przetnij na długość, owiń tak jak owijkę na kierownicę się owiją i zakończ trytytką elektryczną, będzie działać jak ZUO ;D

Opublikowano

Wiesz co kupie sobie osłonkę normalną na necie

Opublikowano

No pewnie że możesz, ja Ci tylko zaproponowałem coś o wiele lepszego niż taśma izolacyjna :) Osłonka jak najbardziej na tak.

Opublikowano

Nawet dałbym CI taką osłonkę za darmo bo mam na zbyciu w domu.

Opublikowano

Dzięki, że chcesz mi dać ale kupię sobię taką dartmoora za 2 dychy.

Mam ochraniacze i rower dartmoora, i wiem że sprzęt tej firmy jest świetny 

Opublikowano

Spoko  hehehe myślałem że chcesz po taniości :D

Spoko dobra ochronka pod łańcuch to podstawa nawet z przerzutką ze sprzęgłem.

Opublikowano

Aha, no tak masz BMX'a jak mniemam po korbie lub Dirta, nie wiem gdzie się taką korbę stosuje. Nie mniej, piasek i woda w korbie i/lub łożyskach suportu = zgrzytanie

Opublikowano

Mam dirta i pozbyłem się zgrzytu.

Masz jakiś sposób na to żeby gripy się nie kręciły

Opublikowano

Już się aż tak nie kręcą 

Jeszcze je ogarnę to w ogóle nie będą się kręcić