bater9000 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Witam wszystkich bardzo serdecznie ! Chciałbym aby ktoś z was doradził mi w sprawie kupna nowego roweru. Otóż na rowerze jeżdżę już około 5 lat ale tak sporadycznie raz od czasu. Wiosną chciałbym zacząć bardziej trenować kolarstwo górskie a może z czasem zrobić wypad na jakiś maraton tylko nw czy do tego lepszą opcją będzie rower Hardtail czy też XC. Nie wiem też czy warto kupić jakiś tańszy rower czy też droższy. Do wydania mam około 4tyś. Z góry dziękuję za uwagę. (Jestem nowy na grupie )
Red Opublikowano 9 Grudnia 2018 Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Rozumiem że przez "rower XC" masz na myśli pełne zawieszenie? Myślę że przy czterech tysiącach i niewiedzy czy w ogóle będzie cię to kręcić pozostań przy hardtailu. Nie ma co się oszukać pełne zawieszenie nie będzie Ci potrzebne a tylko podniesie koszty eksploatacji. A jaki konkretnie model? Porównuj ramy bo tego elementu prędko się nie pozbędziesz a decyduje o tym jak czujesz dany rower. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Red
bater9000 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Myślałem dokładnie nad hardtailem marki CUBE https://www.bikester.pl/cube-reaction-pro-mtb-hardtail-czarny-856867.html?gclid=EAIaIQobChMIj7aQ-KmT3wIV7LXtCh3LVwUdEAYYAyABEgLN-_D_BwE&_cid=21_1_-1_9_175_856867_100122506444_pla&ef_id=WpQn4gAAAMOhsEN7:20181209180031:s a lub Lub też o rowerze marki Trek https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-8/p/23156/?colorCode=grey A mówiać o rowerze XC miałem na myśli rower tylko z przednim amortyzatorem z napędem 1x11 Edytowane 9 Grudnia 2018 przez bater9000
elmapeto Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Wydaję mi się , że oba te rowery to hardtaile czyli sztywna rama z amorem z przodu. Za cztery tysiące to coś już można wybrać . Sugerował bym też zapoznać się z ofertą tańszych producentów ,ponieważ i trek i cube to wielkie marki. Przy zakupie roweru stosunkowo taniego dużą część budżetu pochłania logo na ramię. Oczywiście to moje zdanie.
trollu Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) w wolnej chwili dla swojej wiedzy warto poczytać co nazywa się XC, ht, co fullem to bardzo pomaga nawet w zadawaniu pytań. co do loga na ramie - racja. Ale tutaj np Trek wygrywa np lepszą gwarancją, bardziej zaawansowana (albo inaczej - nowocześniejsza) rama - Cube chyba nie ma boosta (Trek może nie ma prawdziwego boosta na sztywnych osiach ale jednak szersze piasty). Jeśli chodzi o sport - trek ma bardziej sportowe geo - co oczywiście zależy od osobistych preferencji - nie każdy lubi długie ramy, chociaż ja x-calibra miałem, teraz mam innego Treka a kumpel cuba - ja bym cuba nie kupił, może komuś się wydawać bardziej zwinny ale pozycja jest wg mnie mocno turystyczna masz określony budżet a wyżej podwieszone tematy - poczytaj. Szukasz hardtaila XC czyli tak jak 99% postów wyżej, coś się dowiesz, może nawet znajdziesz swój typ https://forum.szajbajk.pl/forum/225-górskie-mtb/ Edytowane 6 Stycznia 2019 przez trollu
elmapeto Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Kiedyś miałem treka 3900 to było dawno,wręcz bardzo dawno i ten rower przejechał ze mną naprawdę wiele tysięcy kilometrów. Bardzo dobrze wspominam ten rower. Aczkolwiek kolega kupił w zeszłym roku jakiegoś tam treka za ok 3000 i po za logo nic w tym rowerze nie było godnego uwagi. Konkurencja za tą kasę oferuje o wiele więcej. Może też warto poszukać starszych roczników (2017/18)
trollu Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 jakiś tam trek za 3k i jakaś tam konkurencja oferująca o wiele (czyli o ile?) więcej. Same konkrety... Trek jest drogą marką, trzeba je targować i wtedy ich zakup ma większy sens ale to nie jest też tak, że nie ma droższych a przy tym gorzej wyposażonych rowerów. Poza tym - trek jest producentem ramy, tutaj płaci się za ich technologię i gwarancję
elmapeto Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Nie pamiętam modelu tego roweru,ale pójdę i sprawdzę. Podzespoły ma słabe moim zdaniem jak za tą cenę roweru. Napęd Shimano turney , przerzutka przód i tył jak i korba. Najtańszy model hamulcy tektro i opony , które były sygnowane logiem bontrager ,a nie przetrwały tysiąca km. No sorry,ale za te pieniądze kupując jakiegoś krossa czy meride dostaniemy więcej. Oczywiście to tylko i wyłącznie moje zdanie kolego.
trollu Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 szybki rzut okiem na www treka - najtańszy x-caliber 7 - 3kzł - alivio/acera, heble MT200 - ale to rower to amatorskiej/turystycznej jazdy po lesie. A tourney i tektro jest w Marlinie za niecałe 2kzł - rower do jazdy po parku. Więc albo Twojego kumpla zrobili w balona, albo kumpel Ciebie albo po prostu mocno przekoloryzowujesz. Tak czy inaczej rozmijasz się z prawdą. I nie chcę bronić treka, po prostu bądźmy rzeczowi
elmapeto Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Być może kupował w drogim salonie ,albo tak jak mówisz zrobili go w balona. Widziałem i rower i fakturę. Marże w salonach też są różne. Nie mialbym nic przeciwko posiadaniu porządnego roweru tego producenta. Dałem to na przykład,żeby dokładnie się przyjrzeć kupowanemu rowerowi.Odeszlismy od tematu ,który był na początku.
Rekomendowane odpowiedzi