Skocz do zawartości

Tanie hydrauliki vs dobre vbrake

mariuszm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Czy różnica między tanimi hydraulikami BR-M315 lub BR-MT200 a vbrake Deore BR-T610 jest na tyle duża, że warto rozważać zmianę? (W grę wchodzi również niestety wymiana piast) Jazda raczej w suchych warunkach, las/asfalt, jeździec ok 80kg. 

Opublikowano

Tanie hydrauliki nie będą lepsze, więc nie pakował bym się niepotrzebnie w koszta. Jak rower służy do szeroko rozumianej turystyki to Vki spokojnie wystarczą.

Opublikowano (edytowane)

Na GCN robili test i wychodziło coś około 20-25%. To dużo, ale dochodzi, w jeździe element zaskoczenia. Tego nie zmierzysz , bo wykorzystujesz intuicje i doświadczenie. Przy moich 80kg nie ma to znaczenia. Na obu systemach się zatrzymam, byle klocki dobrze dociskały.

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

Na suche warunki vbrake będą zwyczajnie tańsze a różnica między nimi a tanią hydrauliką to jedynie brak wrażliwości w przypadku scentrowanego koła w przypadku tych drugich.

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Zależy jeszcze do jakiego roweru i jak planujesz jeździć. Jak dbasz o rower i wstawisz dobre klocki do hamulców V-brake to będziesz zadowolony z tego rozwiązania. Dodatkowo, jeśli faktycznie mają służyć w "turystyku", dużo łatwiej serwisuje się takie hamulce w terenie niż miałbyś się męczyć z hamulcami hydraulicznymi.

Edytowane przez jadenarowerze.pl
Opublikowano

Też mi się wydaje że lepiej Vki z dobrymi klockami jakimiś dokupionymi nie seryjnymi będą równie dobre co M315 jak już to Deorki M6000 ale tak to nie wiem czy jest sens zwłaszcza że piasta też jest nowa potrzebna.

Opublikowano

Moim zdaniem hydrauliki będą lepsze, ale nie aż tak żeby pakować się w zmianę.

Opublikowano

Wiadomo że hydrauliki zawsze będą mocniejsze ale dobre Vki z dobrymi klockami są bardzo podobne siłowo do słabych hydraulików, zwłaszcza że tutaj i piast by musiała być do wymiany i cały hamulec dokupić, koło prze szprychować pewnie szprychy inne kupić...jak ma się chęć to można ale jak już to lepsze tak jak pisałem.

• Lubię to! 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam M315 i szczerze wolałbym dobre v-brake lub porządne mechaniki. 

• Lubię to! 1