Skocz do zawartości

105 FC5700 50/34 na 48/34?

m1strzunio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak w temacie. Jest jakaś zębatka do korby Shimano 105 FC5700 o wielkości 48 zębów? Niestety 50tka jest trochę za duża więc wolałbym zmienić tylko tarczę niż bawić się w zmianę kasety z tyłu.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Pewnie ze jest ;)

Nie wiem czy jak ci nie jest za twardo to nie pójść od razu w 46, w sumie nawet zawodnicy na tym jeżdżą aż do juniora młodszego. 

https://rowerplus.pl/tarcze-na-5-srub/2205-miche-compact-shimano-sram-fsa-tarcza-mechanizmu-korbowego.html

PS. To w ramach ciekawostki. Takie maksymalne przełożenia mogą mieć młodzi kolarze.

żak ( 11-12lat) - 46-16

młodzik (13-14lat) 46-15
junior młodszy (15-16lat) 46-14
junior (17-18lat)  52-14
orlik (do 23lat) 52-12 

Przełożenie 46-11 pozwala jechać 50,6km/h przy kadencji 100 ;) 

Edytowane przez Stryjek
Opublikowano

O własnie to jest to czego mi trzeba było. Bo jednak 50x11 to ja nigdy nie wykorzystywałem (już prędzej 50x15) a to rozwiąże moje problemy z jazdą po płaskim jak i górach (dalej będę mieć 28 na kasecie).

Miałem w planach kasetę 14-25 ale ograniczył bym się z jazdą po górach co nie było mi na rękę bo mieszkam w Bielawie gdzie mam za oknem Góry Sowie. 

A teraz w końcu będzie można jechać w bardziej optymalnym zakresie a nie w środku kasety gdzie zaczynało się stopniowanie co 2 ząbki :)

Opublikowano

Taki napęd da Ci spore możliwości, i nie powinno ci zabraknąć przełożeń pod górę i na płaskim. Mówię o korbie 46/34 i kasecie 11-28.

Opublikowano

Ja mam teraz 52/36 przy kasecie 11-28 i właśnie przymierzam się do zmiany na 50/34, bo pod górę czasem zaczyna trochę brakować. 

Opublikowano

Może mikołaj na święta się uzbroi to od nowego roku można by coś potrenować na nowej zębatce.

Przy okazji założę nowy łańcuch i do dzieła, tylko chyba będę go musiał skrócić w stosunku do tego co mam obecnie?

Kiedyś sam jeździłem na takim kombo - 52/36 i nie powiem, dało się jeździć ale to jednak nie to, jak ktoś lubi niską kadencję to ok.