Łza Włóczynutka Opublikowano 5 Grudnia 2018 Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Cześć, mam w rowerze wkład suportu BB-MT800, jednak korba się popsuła i muszę wymienić na coś solidniejszego. czy korba shimano M9000 jest kompatybilna z wkładem suportu MT800, czy to nie będzie pasować? Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Łza Włóczynutka
Franz Mauer Opublikowano 5 Grudnia 2018 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Oczywiście,że będzie. Możesz dopasować niemalże każdy wkład suportu pod oś ośrednicy 24mm, w tym SM-MT800
Kruk Opublikowano 6 Grudnia 2018 Opublikowano 6 Grudnia 2018 A tutaj ciekawostka. Korba m9000 ma mniejszą "podkładkę" która jest przy ramieniu korby, węższą dzięki czemu suport do XTR'a i Dura Ace może wejść, może nie wszyscy pamiętają, ale suport do właśnie XTR'a jest mniejszy, dlatego potrzebny jest klucz. . Zmierzam do tego że do tych "mniejszych" suportów wejdą tylko korby od XT lub XTR'a noo i Ultegra i Dura ace, zaś korby np, Deore, ma większy tą podkładkę ( na grafice korby zaznaczony kółeczkiem) musi być większy suport np bb 53 gdyż, jeśli się zmiksuje korbę deore z suportem XT lub XTR to rant suportu (zaznaczony strzałką na grafice suportu) zostanie oszlifowana przez tą podkładkę z korby która jest ciut za duża. Miałem korbę SLX z suportem XTR'a i niestety szurało to po suporcie, tak jak wyżej wytłumaczyłem, dopiero leciutkie oszlifowanie papierem dało radę w takiej konfiguracji jeździć. Pewnie Te nowe korby już tą podkładkę od korby mają mniejszą by takiego cyrku nie było ale trzeba mieć to na uwadze zwłaszcza przy starszych korbach i nowych, tych mniejszych suportach.
Łza Włóczynutka Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Suport - MT800 czyli XT jest z zeszłego roku, korba będzie nowa. Będzie pasować? Było by przykro wyłożyć ponad tysiaka na coś co nie pasuje.. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Łza Włóczynutka
Gość Opublikowano 6 Grudnia 2018 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Hej musi pasować nie wierze żeby inną robili choć nie mogę znaleźć jaką ma ośka korby xtr średnicę
Kruk Opublikowano 6 Grudnia 2018 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Będzie pasować i nie tysiaka tylko te korby po 800 w górę chodzą nowe Pucman, na zdjęciach zaznaczone o co chodzi, nie chce mi się ściągać korby i pokazywać Ta podkładka zaznaczona na zdjęciu, jest szersza w tej korbie ( SLX m670 ) przez co rant obudowy miski XTR'owego suportu czyt. mniejszego, ociera normalnie o tą podkładkę z korby. Nowe korby tak jak XTR m9000 jest tam mniejsza taka podkładka, dzięki czemu opiera się ona wtedy na łożysku i nie dotyka obudowy miski, w miarę jasne?
Franz Mauer Opublikowano 7 Grudnia 2018 Opublikowano 7 Grudnia 2018 22 godziny temu, Kruk napisał: może nie wszyscy pamiętają, ale suport do właśnie XTR'a jest mniejszy, dlatego potrzebny jest klucz. SM-MT800, czyli XT też należy do suportów z mniejsza niż standardowa miską na łożyska. Tutaj również jest konieczny specjalny klucz, ale zwykle pierścień redukcyjny dołączany jest do zestawu.
Łza Włóczynutka Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2018 (edytowane) 10 godzin temu, Kruk napisał: e korby po 800 w górę chodzą nowe Gdzie widziałeś w takiej cenie? ceneo/allegro 1000+ Korba M9000 ma mniejszy Q-factor niż M8000. Dlatego nie mam pewności czy support od XT będize pasował do tej korby. Jeśli suport XT jest szerszy niż suport XTR to korba XTR z węższym q-factorem nie wlezie. Nie wiem na jakim elelmencie shimano zeszło z tej szerokości - czy to oś korby jest krótsza (wówczas nie wjedzie do suportu), czy na czymś innym udało im się oszczędzić, wtedy by weszła. Montował ktoś z was taki zestaw? Edytowane 7 Grudnia 2018 przez Łza Włóczynutka
Franz Mauer Opublikowano 7 Grudnia 2018 Opublikowano 7 Grudnia 2018 (edytowane) 52 minuty temu, Łza Włóczynutka napisał: Korba M9000 ma mniejszy Q-factor niż M8000. Dlatego nie mam pewności czy support od XT będize pasował do tej korby. Jeśli suport XT jest szerszy niż suport XTR to korba XTR z węższym q-factorem nie wlezie. Nie do końca rozumiem co ma Q-Faktor korby do szerokości wkładu suportu? QFaktor dotyczy rozstawu między ramionami korby, a nie długości osi. Jak już może to mieć wpływ na samego rowerzystę lub ewentualnie na kształt dolnych rurek tylnego trójkąta. XTR M9000 jest kompatybilny z całym systemem Hollowtech II, czyli dokładnie z takim w jakim jest Twój wkład suportu MT800. Co niby ma nie pasować? Edytowane 7 Grudnia 2018 przez Franz Mauer
Kruk Opublikowano 7 Grudnia 2018 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Też o tym pisałem XTR korba łyknie każdy ( tak myślę ) suport pod HT2. Korb szukaj na OLX cena się waha tak koło 850 złotych, ludzie macie internet a nie wiecie jak szukać
Łza Włóczynutka Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 7 Grudnia 2018 Kupił byś cokolwiek na olx za taką kwotę? Tam, się roi od szemranego towarzystwa. Jakieś drobiazgi to spoko albo jak jest możliwość odbioru osobistego. Wysyłkowo to bym tam nic nie kupił, za duże ryzyko przy takich kwotach. https://www.youtube.com/results?search_query=olx+oszustwo
Kruk Opublikowano 8 Grudnia 2018 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Szczerze to obrażasz trochę normalnych ludzi na OLX'ie, fakt to takie misz-masz wszystkiego i są nieuczciwi sprzedający, ale sam sprzedaje na OLX'ie części czy inne rzeczy i nigdy nikogo nie oszukałem ani na stanie produktu ani na tym czy wyślę czy nie, to po pierwsze. Po drugie, ostatnio na OLX'ie kupiłem rzeczy na 3-4 tysiące wysyłkowo za pobraniem czy to dla mnie czy dla kogoś z rodziny btw., trzeba umieć szukać a nie spocząć na laurach i słuchać tylko że OLX jest tylko bee i wolę w sklepie...jak tak wolisz to przepłacaj ale nie mów że jak większe zakupy to szemrane. Miałem Ci polecić kolesia od kogo kupiłem właśnie korbę M9000 nówkę, za około 800 złotych ale teraz to sobie sam szukaj P.S. YouTube to nie wyrocznia wiedzy, 90% Youtuba to bzdury i głupota.
Gość Opublikowano 9 Grudnia 2018 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Witaj nie znajdę średnicy wewnętrznej suportu ale to chyba jakieś 24 mm więc nie powinno być problemu wątpię żeby shimano robiło inną średnicę osi korby w xtr raczej bez sansu by to było. Nie zamontowałbyś wtedy tego suportu. Wiem, że shimano lubi się wyróżniać jak kasete xtr 9100 zrobili na inny bębenek micro spline dt swiss ale po to by się wyróżniać na tle srama i innych producentów. Każdy producent ma jakieś rozeznanie jak promować produkt shimano ma dziwne ale co zrobisz już Japończycy tacy są
Kruk Opublikowano 9 Grudnia 2018 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Pucman nie kumasz o co mi chodzi, nie chodzi o średnicę osi, trzeci raz nie będę pisał, temat raczej do zamknięcia bo było już pisane że mu to zadziała.
Łza Włóczynutka Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 10 Grudnia 2018 @Pucmen no właśnie, w materiałach Shimano praktycznie jest ciągle klepane, że do korby m9000 zalecany jest suport bb93. Wiadomo, że producent nie będzie zalecał tańszych komponentów i też oficjalnie nie za bardzo można wyszukać, czy grupy m8000 m9000 są ze sobą kompatybilne. Wydaje mi się że drzewiej, jeszcze przy porzedniej generacji taka informacja była. Teraz natomiast przewijają się informacje, że tu coś jest inaczej rozwiązane, tam ma inny wymiar, co powoduje takie odczucie, że coś może nie pasować. Ale porównywałem specyfikacje suportu xt i xtr i wygąda identycznie, tylko masa jest inna, więc faktycznie korba powinna pasować.
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2018 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Racja Łza Włóczynutka rzeczywiście zgadzam się z Tobą. To tak samo jak np. z shimano jest że aparat przerzutki obsługuje kasety od 10 zębów dopiero później na stronie shimano napisało że jest to możliwe choć już dużo wcześniej kolarze to wiedzieli:)
Kruk Opublikowano 13 Grudnia 2018 Opublikowano 13 Grudnia 2018 To że Shimano nam wiele nie mówi o łączeniu ze sobą komponentów z różnych grup to jedno ale dwa to powielanie tego, jabym pokazał swoją kozę to tam jest taki misz masz że byście nie wierzyli że to działa i to bardzo dobrze
Rekomendowane odpowiedzi