Drewniakowsky Opublikowano 4 Grudnia 2018 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Witam wszystkich, ze względu na zimową aurę na dworze postanowiłem przeprowadzić serwis mojej piasty. Problem pojawił się już po zdemontowaniu kasety, a mianowicie bębenek nie pozwala się zdemontować pomimo odkręceniu konusów po obu stronach.Pacjent to piasta no-name pod sztywną oś 12×142 jest to oryginalne koło Merida Comp Disc pochodzące ze Scultury 400. Macie może pomysły co może być przyczyną braku możliwości zdjęcia bębenka? Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Drewniakowsky
SzpiceR Opublikowano 4 Grudnia 2018 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) do wywalenia Edytowane 4 Grudnia 2018 przez SzpiceR
Drewniakowsky Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2018 Godzinę temu, SzpiceR napisał: do wywalenia piasta czy post
SzpiceR Opublikowano 4 Grudnia 2018 Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Na razie post xd A bębenek to możesz najpierw wyczyścić...odkręciłeś go w ogóle? Edytowane 4 Grudnia 2018 przez SzpiceR
Drewniakowsky Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2018 No niestety ale na załączonym obrazku pod smarem jest łożysko maszynowe gdzie nie ma miejsca na klucz do odkręcania bębenków.
SzpiceR Opublikowano 4 Grudnia 2018 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Nooo trudno żeby było miejsce na klucz skoro "nakrętka" jest za łożyskiem W skrócie 1
Drewniakowsky Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2018 Dziękować za wskazówki i schemat.Będę bardzo wdzięczny jak doradzisz w jaki sposób wybić to łożysko aby nie uszkodzić żadnego gwintu Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
kazan Opublikowano 25 Stycznia 2020 Opublikowano 25 Stycznia 2020 W dniu 4.12.2018 o 20:18, Drewniakowsky napisał: Dziękować za wskazówki i schemat. Będę bardzo wdzięczny jak doradzisz w jaki sposób wybić to łożysko aby nie uszkodzić żadnego gwintu Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Witam. Poradziłeś sobie tym łożyskiem ?
Janik_07 Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 (edytowane) Hej, Pomocy- Mam podobny problem jak kolega wyżej, w jaki sposób wybić łożysko maszynowe z tylnej piasty od strony napedu? Wybijakiem nie ma o co sie zaprzeć od strony napedu, z przeciwnej strony łożysko wyskoczyło bez problemu. Potrzebuje wykrecić bebenek, a bez wybicia łożyska raczej mi sie nie uda. OT To mój pierwszy post, podpowie ktoś jak wrzucić zdjecia do posta? Edytowane 8 Maja 2020 przez Janik_07
leejoonidas Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 Zajrzyj do środka piasty od strony tarczy, wewnątrz powinna być śruba na duży imbus mocujaca bębenek do piasty. Jak zdejmiesz bębenek z piasty to wybicie łożyska będzie prostsze.
Janik_07 Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 Cytat 1 godzinę temu, piter614 napisał: Najlepiej by było użyć takiego typy ściągacza Gdzie kupie taki zestaw?
Gość Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 Zwyczajnie na allegroJak ściągacz bezwładnościowy
Janik_07 Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 15 godzin temu, leejoonidas napisał: Zajrzyj do środka piasty od strony tarczy, wewnątrz powinna być śruba na duży imbus mocujaca bębenek do piasty. Jak zdejmiesz bębenek z piasty to wybicie łożyska będzie prostsze. Cenna wskazówka, tylko mam problem nie pasują imbusy, które posiadam. Próbowałem 13, 14, 17 mm. Możliwe jest że musza być klucze calowe? Chyba że 15 lub 16 mm, choć z takimi kluczami sie nie spotkałem.
leejoonidas Opublikowano 9 Maja 2020 Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) 15-nastka będzie pasowała. Mimo wszystko sprawdź czy na pewno. W Castoramie lub innym sklepie z narzędziami dostaniesz taki rozmiar klucza. Godzinę temu, Janik_07 napisał: Chyba że 15 lub 16 mm, choć z takimi kluczami sie nie spotkałem. Edytowane 9 Maja 2020 przez leejoonidas
Rekomendowane odpowiedzi