Administrator SzajBajk Opublikowano 3 Grudnia 2018 Administrator Opublikowano 3 Grudnia 2018 Tak wyglądały moje poszukiwania przyczyn nieznośnego piszczenia tylnej przerzutki Shimano Sora RD-R3000, po przejechaniu około 200 km: Poniżej kilka zdjęć z demontażu, czyszczenia, smarowania i montażu przerzutki w szosówce: Można zdjąć przerzutkę, bez rozpinania łańcucha. Kółeczko górne ma oznaczenie G-Pulley, czyli Guide Pulley, tzn. "kółeczko prowadzące". Oba kółeczka są symetryczne. Polecam usunąć wszędobylski smar, który zbiera całą "biżuterię" z pobocza. Rozwiązanie zagadki - DUŻO smaru na tulejkę górnego kółeczka. Pamiętajcie, że wózek jest nierozbieralny, więc mycie przerzutki wodą pod ciśnieniem oznacza wieczną kąpiel sprężyny napinającej. Przerzutkę można jeszcze świetnie doczyścić, po jej zamontowaniu w rowerze. Łańcuch na dużą tarczę z przodu i z tyłu, i czyścimy... 1
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2018 Opublikowano 3 Grudnia 2018 W mojej używanej szosie ta górna śrubą którą smarujesz stała na dębowo. Musi być to jakaś wada fabryczna.Czy myślisz, że wymiana kółeczek na łożyskowane jest w stanie poprawić pracę napędu?
Gość Opublikowano 3 Grudnia 2018 Opublikowano 3 Grudnia 2018 O to jest dobre pytanie z tym kółeczkiem i też się do niego przyklejam
Nath_147 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Ja u siebie wymieniłem na tę chińskie po ok 5zl za sztukę, i pogorszenia pracy nie odczułem, nie przesadzać z wylajtowaniem kółeczek to nie powinny pękać.Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka
Administrator SzajBajk Opublikowano 5 Grudnia 2018 Autor Administrator Opublikowano 5 Grudnia 2018 W dniu 3.12.2018 o 21:42, zibi_j1 napisał: wymiana kółeczek na łożyskowane Wymiana kółeczek może odczuwalnie poprawić zmianę przełożeń, zwłaszcza, jeśli na starych kółeczkach pojawił się większy luz.
mikokm Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 A jakie kółeczka łożyskowane będą pasować do Sory r3000?
Red Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 W dniu 24.05.2019 o 17:31, mikokm napisał: A jakie kółeczka łożyskowane będą pasować do Sory r3000? Tacx ma fajne kółeczka na łożyskach maszynowych.
Rekomendowane odpowiedzi