Skocz do zawartości

POLAR HR7 +smartphone - odczyt danych z jazdy przez Polar Beat

piotr.solek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie i Panie.. Jak to ugryźć. Na Polar FLOW jest zgoda na udostępnianie danych na STRAVA. Na telefonie mam aplikacje Polar BEAT ze sparowanym HR-7.

Uruchamiam aplikację (profil) kolarstwo, łączy się GPS. Po zakończonej jeździe jest podsumowanie. Wynik automatycznie wysyłany jest na stravę, ale nie ma tam mapki z przejechaną trasą i segmentami. Są za to pozostałe odczyty z opaski.

1 . Jak połączyć odczyt z pulsometr z danymi GPS, by był widoczny, wraz z przejechaną trasą na stravie? Aplikacja "polara" tego nie ogarnia (lub jest inna aplikacja) , czy przegapiłem jakąś funkcję?

2. Czy ktoś używał Ergometru Keiser m3 (rower spinningowy) z opaską hr7 (inną) i był w stanie zebrać dane z urządzenia (odczyt kadencji, moc, tętno)?

Okazało się ,że można podłączyć opaskę przez STRAVA, rozłączając wcześniej połączenie/sparowanie (czujnika) z innymi aplikacjami (np polar beat i inne).

Nie znalazłem informacji odnośnie samej aplikacji POLAR. Być może połączenie GPS ograniczone jest w aplikacji do daty/czasu i odczytu z opaski...

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

Niestety aplikacja Polar Beat w założeniu nie służy do rejestracji danych GPS.

Można ją sparować z opaskami pracującymi w standardzie BT LE (nie koniecznie  tylko Polara), opaskami H7, H10 (uruchomienie wewnętrznej rejestracji w pamięci opaski)  i monitorować/zapisywać tętno, wykonywać różne testy czy programy treningowe a następnie wyeksportować dane na platformę  Polar Flow i  dalej.

Jeśli chce się mieć dane z GPSem to niezbędny jest zegarek (M400, M430, V800 itp) i wtedy leci pełny eksport z danymi GPS do Polar Flow i dalej np. na Strave.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, dfq napisał:

Niestety aplikacja Polar Beat w założeniu nie służy do rejestracji danych GPS.

To jest oczywiste. Odczyt GPS jest z telefonu. Aplikacja zainicjowała uruchomienie GPS. Tak samo jak STRAVA...uruchamiasz dodajesz czujnik i wouala.

Opublikowano

No kuzwa nie odczyta ci tego z telefonu . Cos niejasnego ?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, dfq napisał:

No kuzwa nie odczyta ci tego z telefonu . Cos niejasnego ?

A z czego ma odczytać, jak nie z "telefonu"? Aktywuje GPS ,nie po to by połączyć się z czujnikiem ,tylko pobrać dane o dystansie, prędkości (miedzy innymi). Co zresztą jest widoczne (polar flow). Nie ma tylko widocznej samej trasy.

Opublikowano (edytowane)

OK,  w nowszych wersjach juź zapisuje ślad. Na Stravie tez jest pełny zapis.

PolarBeat.thumb.jpg.687bd0d806a4c6c720327592dea43c0a.jpg   strava1.thumb.jpg.5f2c791e8bae3acf4dbe14d982f2d033.jpg

Edytowane przez dfq
Opublikowano

A nie można po prostu odpalić Endomondo z H7, jechać i rejestrować wszystko? Jeździłem tak przez X lat. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.12.2018 o 15:12, Łukasz_P napisał:

A nie można po prostu odpalić Endomondo z H7, jechać i rejestrować wszystko? Jeździłem tak przez X lat. 

Bo mam "strave" i to tam działa. https://www.strava.com/activities/1994544479/analysis/376/882 (właśnie zrobiłem szybkie kółko)

Natomiast Polar Beat, wczorajszą trasę , zapisał częściowo (nie wspominajac o tym ,że ucieło 3 z 7km część trasy). Tętno było zapisane przez całą 22min jazdę.. Ale brak odniesienia na mapie. 

Clipboard02.thumb.jpg.c253b62be9f2a47e6e3e08733681068e.jpg

W dniu 1.12.2018 o 14:36, dfq napisał:

OK,  w nowszych wersjach juź zapisuje ślad. Na Stravie tez jest pełny zapis.

PolarBeat.thumb.jpg.687bd0d806a4c6c720327592dea43c0a.jpg   strava1.thumb.jpg.5f2c791e8bae3acf4dbe14d982f2d033.jpg

Właśnie coś takiego oczekiwałem zobaczyć. Póki co, nie ryzykuję zawalonym brakiem zapisu jazdy. Sprawdzę raz jeszcze na niedzielnej "przejeżdzawce".

Druga kwestia "spinnera" też utkwiła w niemocy (w tym konkretnym modelu). Na szczęście czujnik paruje się automatycznie a aplikacja zapisuje.