budasty Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 Zmontowałem przed chwilą trenażer Elite Direto - spróbowałem pokręcić przez chwilę bez podłączania prądu i przeskakują biegi na kasecie same - ogólnie ciężko idzie kręcenie. W rowerze wszystko chodziło bez zarzutu - kaseta nówka, łańcuch ma 500 km przejechane. Jakieś sugestie? Jestem laikiem jeśli o serwis chodzi, niestety... Rower to Scott gravel na tiagrze 4700. Zgodnie z instrukcją założyłem 1 dystans przed kasetą do 10-rzędowgo napędu pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc Krzysiek
Jarosław Okonkowski Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 Myślę, że problem będzie leżał w łańcuchu. 1. Sprawdź spinkę czy dobrze dopięta 2. Rozumiem, że kaseta jest nowa. Proponuję nowy łańcuch, czasami te 500 km na innej kasecie, ale ze słabą dbałością o łańcuch wystarczy do braku współpracy z nową kasetą. To takie moje pierwsze przemyślenia.
budasty Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Opublikowano 29 Listopada 2018 (edytowane) Kaseta nowa, spinkę zrz zmienię na nową. O napęd dbam, drugi łańcuch z roweru ma 2400 przejechane i nie jest wyciągnięty, co max 100 km czyszcze smaruje napęd. Na małym blacie na najlżejszych biegach nic nie przeskakuje. Edytowane 29 Listopada 2018 przez budasty
Antyszprycha Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 2 godziny temu, budasty napisał: Zmontowałem przed chwilą trenażer Elite Direto - spróbowałem pokręcić przez chwilę bez podłączania prądu i przeskakują biegi na kasecie same - ogólnie ciężko idzie kręcenie. W rowerze wszystko chodziło bez zarzutu - kaseta nówka, łańcuch ma 500 km przejechane. Jakieś sugestie? Jestem laikiem jeśli o serwis chodzi, niestety... Rower to Scott gravel na tiagrze 4700. Zgodnie z instrukcją założyłem 1 dystans przed kasetą do 10-rzędowgo napędu pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc Krzysiek Kręcenie musi iść ciężko skoro kręcisz na sucho, podłącz trenażer i odpal jakąś apka czyli zrób to do czego został gł;ównie stworzony, żadnych dziwnych sytuacji z wyciągniętym łańcuche po 500 km nie słuchaj. Pokręć na podłączonym trenażerze, jeśli problem nadal będzie występował to wyreguluj tylną przerzutkę kręcąc baryłką i jednocześnie zmieniaj biegi słuchając kiedy przestanie zrzucać. Czy w kasecie zamontowanej na kole roweru też masz jedną podkładkę ?
budasty Opublikowano 30 Listopada 2018 Autor Opublikowano 30 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedzi, jak będę w domu sprawdzę jak wygląda dystans na kole przy kasecie. Na innym forum otrzymałem sugestię by dokręcić mocniej bębenek - nie ruszałem go w ogóle oraz mocniej dokręcić kasetę. Zadzwoniłem do sklepu, w którym kupiłem trenażer to powiedzieli by nowy łańcuch spróbować założyć.
ktokolwiek Opublikowano 30 Listopada 2018 Opublikowano 30 Listopada 2018 Generalnie też mam Tiagrę 4700 na Elite Direto, wszystko zamontowałem zgodnie z instrukcją i śmiga od samego początku jak ta lala.
tadzikpl Opublikowano 30 Listopada 2018 Opublikowano 30 Listopada 2018 Sprawdź, czy dobrze zamontowałeś dystans, powinny być na nim wycięcia.. Samozamykacz ma być solidnie dociśnięty. Jak zrobione z instrukcją, to musi banglać. U mnie w Tacx Neo Claris gra i bucy Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
TwardyBlaszak Opublikowano 30 Listopada 2018 Opublikowano 30 Listopada 2018 8 godzin temu, budasty napisał: Zadzwoniłem do sklepu, w którym kupiłem trenażer to powiedzieli by nowy łańcuch spróbować założyć. @budastyjakby ci łańcuch na zębach przeskakiwał to wtedy nowy łańcuch miałby sens 21 godzin temu, budasty napisał: przeskakują biegi na kasecie same 19 godzin temu, Antyszprycha napisał: Pokręć na podłączonym trenażerze, jeśli problem nadal będzie występował to wyreguluj tylną przerzutkę kręcąc baryłką i jednocześnie zmieniaj biegi słuchając kiedy przestanie zrzucać. Czy w kasecie zamontowanej na kole roweru też masz jedną podkładkę ? Regulacja przerzutki i jak wspominają inni - podkładki. Zacznij od podkładek (dodanie/odjęcie) a jak to nie pomoże to regulacja. Dzięki temu może unikniesz ponownej regulacji przerzutki gdy zdejmiesz rower z trenażera i wsadzisz na koło.
budasty Opublikowano 30 Listopada 2018 Autor Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) Dzięki wszystkim za cenne wskazówki. No więc ...podłączyłem oprogramowanie Elite do trenażera - ... po sparowaniu opór jaki wytwarzał trenażer drastycznie spadł i łańcuch przestał przeskakiwać na kasecie - w każdym razie podczas krótkiego testu. Przejechałem się 15 minut na Zwift, dłużej nie, bo przeziębiony jestem. Jutro zrobię dłuższy test, ale poza głośnością napędu już było całkiem ok . Biegi się same nie zmieniały - sam zmieniałem bez problemu, mały/duży blat i trochę środka kasety. Edytowane 30 Listopada 2018 przez budasty literówka
budasty Opublikowano 30 Listopada 2018 Autor Opublikowano 30 Listopada 2018 23 godziny temu, Antyszprycha napisał: Kręcenie musi iść ciężko skoro kręcisz na sucho, podłącz trenażer i odpal jakąś apka czyli zrób to do czego został gł;ównie stworzony, żadnych dziwnych sytuacji z wyciągniętym łańcuche po 500 km nie słuchaj. Pokręć na podłączonym trenażerze, jeśli problem nadal będzie występował to wyreguluj tylną przerzutkę kręcąc baryłką i jednocześnie zmieniaj biegi słuchając kiedy przestanie zrzucać. Czy w kasecie zamontowanej na kole roweru też masz jedną podkładkę ? Sprawdziłem i jest jedna podkładka ale duuzo grubsza od tej dołączonej do trenażera, i na podłączonym trenażerze przynajmniej w czasie krótkiego testu biegi nie przeskakiwały, muszę rozebrać wszystko jeszcze raz i dołożyć drugi dystans z kompletu albo skombinować taki jak oryginalny bo wydaje mi się, że trochę głośno to chodzi.
Antyszprycha Opublikowano 30 Listopada 2018 Opublikowano 30 Listopada 2018 40 minut temu, budasty napisał: Sprawdziłem i jest jedna podkładka ale duuzo grubsza od tej dołączonej do trenażera, i na podłączonym trenażerze przynajmniej w czasie krótkiego testu biegi nie przeskakiwały, muszę rozebrać wszystko jeszcze raz i dołożyć drugi dystans z kompletu albo skombinować taki jak oryginalny bo wydaje mi się, że trochę głośno to chodzi. No i masz odpowedz
budasty Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2018 Złożyłem wszystko ponownie zmieniając dwie rzeczy: 1. dołożyłem drugą podkładkę pod kasetę 2. dokręciłem bębenek - który nie był dokręcony fabrycznie i wszystko działa :). Dzięki Panowie
Rekomendowane odpowiedzi