Skocz do zawartości

SRAM BUTTER a ROCK SHOX Dynamic PTFE. Który smar lepszy ?

sa3otage

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jest jakaś różnica pomiędzy SRAM Butter a RS Dynamic PTFE? Posiadam Sram butter i mam zamiar przesmarować uszczelki dampera. Producent zaleca użycia RS Dynamic PTFE, czy będzie dużym błędem użycie Sram Butter?

Opublikowano

Ja w Reconie do wszystkich elementów czyli uszczelki kurzowe i wszystkie oringi używam Rock Shox PM 600 Military Grease ... w starszych Reconach RS zalecał Sram Butter do kurzowych, a w nowszych w manualu jest tylko i wyłącznie PM600...więc może warto pójść w tym kierunku

Opublikowano

Sram butter albo jak ktoś woli Masło Sramowskie ma za zadanie uszczelnić oringi które nie pracują np. oringi od zaworu powietrznego, od tłumika. Zaś PM600 ma właściwości które powodują wielką lepkość owego smaru, jest on przeznaczony do oringów które pracują np. oringi sprężyny powietrznej. Oczywiści masło sramowskie będzie uszczelniać komorę powietrzną ale o wiele szybciej straci właściwości klejące niż PM 600 który własnie do tego został zastosowany. Sam RS daje właśnie ten smar do komór powietrznych, lepszego dowodu nie mogę zaprezentować.

Jak komuś potrzeba PM600 to mogę trochę odsprzedać ( ten smar raczej występuje w ogromnych tubach które swoje kosztują) 

• 1 rok później...
Opublikowano

Tez mnie zastanawia ta roznica, z tego co widac smar do tylnych ma dodatek teflonu. Kupilem taki do dampera, przy smarowaniu zauwazylem ze są w nim grudki plastiku tak jakby. Twarde takie jak ziarnko piasku.