sa3otage Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 Cześć, Jest jakaś różnica pomiędzy SRAM Butter a RS Dynamic PTFE? Posiadam Sram butter i mam zamiar przesmarować uszczelki dampera. Producent zaleca użycia RS Dynamic PTFE, czy będzie dużym błędem użycie Sram Butter?
wozo13 Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 Ja w Reconie do wszystkich elementów czyli uszczelki kurzowe i wszystkie oringi używam Rock Shox PM 600 Military Grease ... w starszych Reconach RS zalecał Sram Butter do kurzowych, a w nowszych w manualu jest tylko i wyłącznie PM600...więc może warto pójść w tym kierunku
Kruk Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 Sram butter albo jak ktoś woli Masło Sramowskie ma za zadanie uszczelnić oringi które nie pracują np. oringi od zaworu powietrznego, od tłumika. Zaś PM600 ma właściwości które powodują wielką lepkość owego smaru, jest on przeznaczony do oringów które pracują np. oringi sprężyny powietrznej. Oczywiści masło sramowskie będzie uszczelniać komorę powietrzną ale o wiele szybciej straci właściwości klejące niż PM 600 który własnie do tego został zastosowany. Sam RS daje właśnie ten smar do komór powietrznych, lepszego dowodu nie mogę zaprezentować. Jak komuś potrzeba PM600 to mogę trochę odsprzedać ( ten smar raczej występuje w ogromnych tubach które swoje kosztują)
sa3otage Opublikowano 29 Listopada 2018 Autor Opublikowano 29 Listopada 2018 Ok. Tylko dokładnie chodzi o : https://www.amazon.com/RockShox-Dynamic-Seal-Grease-PTFE/dp/B00KVINDLY Jest zalecany przez RS do tylnego amortyzatora Monarch. PM6000 jest trzecim produktem który RS poleca do swoich sprzętów, jednak w moim przypadku go nie poleca. Wiec dalej nie wiem czy użycie SRAM Butter zamiast ROCK SHOX Dynamic, który nie jest PM6000 jest nie odpowiednie.
hetm4n Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 Tez mnie zastanawia ta roznica, z tego co widac smar do tylnych ma dodatek teflonu. Kupilem taki do dampera, przy smarowaniu zauwazylem ze są w nim grudki plastiku tak jakby. Twarde takie jak ziarnko piasku.
Rekomendowane odpowiedzi