Skocz do zawartości

Łańcuch Campagnolo do kasety Shimano

SoundQuest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupiłem ostatnio kompletną, nową grupę Campagnolo Potenza w mega fajnej cenie (1600 zł netto). Bębenek mam jednak pod Shimano, rozważałem jego wymianę, jednak po 1 to dość ciężki temat ze względu na dostępność (koła Miche SWR, starszy model), po 2 mam przerzutkę ze średnim wózkiem i chciałbym wykorzystać jej potencjał stosując kasetę 11-32 - w zestawie otrzymałem Campę 12-27, nie miałem innego wyboru. Zdecydowałem się więc na zakup kasety Ultegra R8000 11-32. Na półce leży nowy, nieodpakowany łańcuch HG701, więc pomyślałem, że to się wszystko fajnie składa, dodatkowo po odsprzedaży kompletu kaseta+łańcuch Potenza i doliczeniu nawet tej nowej kasety Shimano będę miał cały napęd w naprawdę śmiesznej cenie, choć aspekt finansowy nie ma aż takiego znaczenia - ot przyjemnosc z faktu złożenia czegoś za pół darmo. Tak sobie jednak czytam i zastanawiam się czy nie zostawić łańcucha od Campy. Niby kaseta Ultegra i łańcuch z tej samej grupy to dedykowany zestaw, ale łańcuch Campagnolo działa podobno lepiej z kasetą Shimano niż ten dedykowany. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w stosowaniu takiego połączenia?

Opublikowano (edytowane)

Ja co prawda w MTB, ale już ponad 7 tys. km zrobiłem na łańcuchu Campa C9 i kasecie Alivio i powiem szczerze, że nie widzę kompletnie żadnej różnicy w działaniu. W drugim rowerze mam kasetę Shimano Ultegra, a łańcuch KMC X9 i też to śmiga bardzo dobrze.

Wszystkie łańcuchy są kompatybilne ze wszystkimi kasetami, bo podziałka łańcucha jest zawsze ta sama. Ponoć czasem Connexy szumią, ale nie mam doświadczeń.

PS. Oczywiście kompatybilne w zakresie tej samej ilości rzędów (z pewną tolerancją).

Edytowane przez seraph
Opublikowano

Złożyłem wszystko, działa pięknie i bez zarzutu. Grupa Campagnolo Potenza na kasecie Shimano Ultegra R8000 (11-32) + łańcuch Shimano HG701. Nie wiem jak działałoby z łańcuchem Campy, ale na obecną chwilę jest tak fajnie, że nawet nie mam potrzeby tego sprawdzać. Tak więc mieszać można bez obaw gdyby ktoś miał w przyszłości podobny dylemat do mojego 😉