Skocz do zawartości

Cube LTD PRO Blackline 2015

misiojedzie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym przedstawić swój rower po drobnych modyfikacjach. To mój pierwszy ścigacz (wcześniej jeździłem na decathlonie), może nie kosztował nie wiadomo ile, osprzęt i waga nie powala ale nie spodziewałem się że będzie się tak dzielnie spisywał :) pogrubioną czcionką zaznaczone części które wymieniłem. Oryginalna specyfikacja tutaj: http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/cube/39943/ltd_pro_29

Rama: Alu 19"

Wideł: RS Reba Solo 100mm, z pushlockiem wymienionym na poplocka

Przerzutka przód: Shimano Deore FD-M611-D

Przerzutka tył: Shimano XT RD-M781-DSGSL

Korba: Shimano SLX FC-M672, 40x30x22T, 175mm

Suport: PressFit XTR

Kaseta: SLX 11-36 zębów

Łańcuch: KMC 10.93

Pedały: Shimano 540

Piasta przód: Shimano SLX Disc HB-M675 Centerlock

Piasta tył: Novatec d042sb

Felgi: tzw Alexrims ZX24 (zawsze zapominam zważyć)

Opona przód: Maxxis Ikon

Opona tył: Maxxis Ikon

Manetki: Shimano SLX

Hamulec przód: Shimano Deore A-M506, 180mm

Hamulec tył: Shimano Deore A-M506, 160mm

Kiera: CUBE Flat Race Bar, 720mm

Chwyty: ESI Chunky

Mostek: Pro Koryak 80mm 10 st

Stery: FSA

Siodełko: WTB Rocket Race

Sztyca: Cube Performance Post, 27.2mm

Waga: Realny wynik to 13.1 kg*

*realny, czyli waga roweru z całym doczepianym majdanem z którym się jeździ, tzn pedały, zapasowa dętka pod siodłem, licznik, pulsometr i 2 koszyki, jest to zważone a nie policzone na kalkulatorze. Producent podaje katalogową wagę tego Cube'a 12.7 kg, jest to waga pewnie najmniejszego rozmiaru no i oczywiście bez niczego. Ile waży mój w stanie "gołym" tego nie wiem. Z wymienionych części nieznacznie cięższa od fabrycznej jest tylko piasta.  

Nie wymieniam części ze względu na korzyści wagowe lub modne napisy, tylko ze względu na zużycie się tych fabrycznych lub to że niektóre z nich były po prostu do dupy, ale opony i siodło każdy i tak dopasowuje do siebie. 

Rower naprawdę daje radę w maratonach. Nieraz już mówiłem "k***a że on to wytrzymał..." Nie jest mega lekki, ale odpukać wytrzymuje sporo, tym bardziej że ja też nie jestem lekki (80 kg) i co najważniejsze na trudnych odcinkach jedzie tam gdzie chcę ja a nie on ;)  Szukałem roweru w tym zakresie cenowym i naprawdę nie żałuję zakupu. Mam nadzieję że posłuży tak dobrze jak teraz jeszcze trochę, ze 2-3 lata choćby, wtedy wymiana na coś naprawdę mocnego ;) a tego zostawiam jako treningówkę. Nie mam niestety zbyt wielu aktualnych zdjęć, wrzucam takie dwa najświeższe:

20170429_170248.jpg IMG_20170119_114804-01.jpeg

Edytowane przez misiojedzie
  • Pomógł 1
8 godzin temu, misiojedzie napisał:

Waga: Realny wynik to 13.1 kg*

Taki wynik z rozmaitymi klamotami, to nie jest żadna tragedia, całkiem spoko. A rower dobrze się prezentuje i skoro jeszcze dzielnie się sprawdza w użyciu, to tylko lepiej. :)

Edytowane przez Gość

Dzięki :)

Dałoby się zejść jeszcze trochę na szczegółach choćby takich jak dętki (teraz są nadal oryginalne dość grube schwalbe a pod siodełkiem b'twin) ale moim zdaniem nie warto też gonić gramów ryzykiem zwiększenia awaryjności i nieplanowanych postojów ;) Jakiś czas temu myślałem jeszcze o wymianie kół, jednak jest to wydatek nieproporcjonalny do obecnej wartości całego roweru. Cube zostaje więc w takiej konfiguracji w jakiej jest teraz, kolejne wymiany części będą tylko w przypadkach zużycia lub zniszczenia. 

Powrzucam w takim razie jakieś starsze fotki, później postaram się porobić jakieś nowe :)

więc tak:

po zakupie jeszcze nieużywany:

1.jpg

jakiś czas później kiedy myślałem że lepiej wozić wszystko w torbie pod siodłem :D (inne opony, stary mostek, stare siodełko) :

1.jpg

i najbardziej zbliżone do dzisiejszego stanu (stary koszyk na bidon, tradycyjna pompka przy ramie i nie przycięta sterówka):

1.jpg

1.jpg

Edytowane przez misiojedzie
Dnia 30.04.2017 o 19:59, marekctr napisał:

Nie będę się rozpisywał, bo nie jestem obiektywny.;) Sprzęt bardzo dobry i nie zawodny.B|

Ps.

Dawaj więcej foto:P

rozumiem że masz ten sam lub podobny ;)

7 minut temu, misiojedzie napisał:

rozumiem że masz ten sam lub podobny ;)

Tej samej firmy. B|

Widzę, że też nie leży siodełko fabryczne w poprzednim miałem WTB i chyba wrócę do niego9_9

Edytowane przez marekctr

Fabryczne siodło to katastrofa. Najpierw zmieniłem na selle italia nekkar plus czy jakoś tak ale też nie podpasowało. Dopiero po zmierzeniu rozstawu kości kulszowych i zamówieniu polecanego na forach WTB zapominam że wogóle na czymś siedzę. Te siodełka są genialne. Jak się kiedyś rozleci zamawiam znów takie samo.  

• Pomógł 1

Witam

Też  mam problem z siodełkiem w moim Cubie LTD Pro  oryginalne uwiera mnie nie samowicie nie mogę znaleźć wygodnej pozycji. Myślę o wymianie na inne tylko jakie sam nie wiem ?.