misiojedzie Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, chciałbym przedstawić swój rower po drobnych modyfikacjach. To mój pierwszy ścigacz (wcześniej jeździłem na decathlonie), może nie kosztował nie wiadomo ile, osprzęt i waga nie powala ale nie spodziewałem się że będzie się tak dzielnie spisywał pogrubioną czcionką zaznaczone części które wymieniłem. Oryginalna specyfikacja tutaj: http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/cube/39943/ltd_pro_29 Rama: Alu 19" Wideł: RS Reba Solo 100mm, z pushlockiem wymienionym na poplocka Przerzutka przód: Shimano Deore FD-M611-D Przerzutka tył: Shimano XT RD-M781-DSGSL Korba: Shimano SLX FC-M672, 40x30x22T, 175mm Suport: PressFit XTR Kaseta: SLX 11-36 zębów Łańcuch: KMC 10.93 Pedały: Shimano 540 Piasta przód: Shimano SLX Disc HB-M675 Centerlock Piasta tył: Novatec d042sb Felgi: tzw Alexrims ZX24 (zawsze zapominam zważyć) Opona przód: Maxxis Ikon Opona tył: Maxxis Ikon Manetki: Shimano SLX Hamulec przód: Shimano Deore A-M506, 180mm Hamulec tył: Shimano Deore A-M506, 160mm Kiera: CUBE Flat Race Bar, 720mm Chwyty: ESI Chunky Mostek: Pro Koryak 80mm 10 st Stery: FSA Siodełko: WTB Rocket Race Sztyca: Cube Performance Post, 27.2mm Waga: Realny wynik to 13.1 kg* *realny, czyli waga roweru z całym doczepianym majdanem z którym się jeździ, tzn pedały, zapasowa dętka pod siodłem, licznik, pulsometr i 2 koszyki, jest to zważone a nie policzone na kalkulatorze. Producent podaje katalogową wagę tego Cube'a 12.7 kg, jest to waga pewnie najmniejszego rozmiaru no i oczywiście bez niczego. Ile waży mój w stanie "gołym" tego nie wiem. Z wymienionych części nieznacznie cięższa od fabrycznej jest tylko piasta. Nie wymieniam części ze względu na korzyści wagowe lub modne napisy, tylko ze względu na zużycie się tych fabrycznych lub to że niektóre z nich były po prostu do dupy, ale opony i siodło każdy i tak dopasowuje do siebie. Rower naprawdę daje radę w maratonach. Nieraz już mówiłem "k***a że on to wytrzymał..." Nie jest mega lekki, ale odpukać wytrzymuje sporo, tym bardziej że ja też nie jestem lekki (80 kg) i co najważniejsze na trudnych odcinkach jedzie tam gdzie chcę ja a nie on Szukałem roweru w tym zakresie cenowym i naprawdę nie żałuję zakupu. Mam nadzieję że posłuży tak dobrze jak teraz jeszcze trochę, ze 2-3 lata choćby, wtedy wymiana na coś naprawdę mocnego a tego zostawiam jako treningówkę. Nie mam niestety zbyt wielu aktualnych zdjęć, wrzucam takie dwa najświeższe: Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez misiojedzie 1 Odnośnik do komentarza
artfal Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Fakny rower, najważniejsze, że dowozi bezawaryjnie na metę Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) 8 godzin temu, misiojedzie napisał: Waga: Realny wynik to 13.1 kg* Taki wynik z rozmaitymi klamotami, to nie jest żadna tragedia, całkiem spoko. A rower dobrze się prezentuje i skoro jeszcze dzielnie się sprawdza w użyciu, to tylko lepiej. Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
misiojedzie Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Dzięki Dałoby się zejść jeszcze trochę na szczegółach choćby takich jak dętki (teraz są nadal oryginalne dość grube schwalbe a pod siodełkiem b'twin) ale moim zdaniem nie warto też gonić gramów ryzykiem zwiększenia awaryjności i nieplanowanych postojów Jakiś czas temu myślałem jeszcze o wymianie kół, jednak jest to wydatek nieproporcjonalny do obecnej wartości całego roweru. Cube zostaje więc w takiej konfiguracji w jakiej jest teraz, kolejne wymiany części będą tylko w przypadkach zużycia lub zniszczenia. Odnośnik do komentarza
Flesz Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Bardzo fajna maszynka Odnośnik do komentarza
marekctr Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie będę się rozpisywał, bo nie jestem obiektywny. Sprzęt bardzo dobry i nie zawodny. Ps. Dawaj więcej foto Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez marekctr Odnośnik do komentarza
misiojedzie Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Powrzucam w takim razie jakieś starsze fotki, później postaram się porobić jakieś nowe więc tak: po zakupie jeszcze nieużywany: jakiś czas później kiedy myślałem że lepiej wozić wszystko w torbie pod siodłem (inne opony, stary mostek, stare siodełko) : i najbardziej zbliżone do dzisiejszego stanu (stary koszyk na bidon, tradycyjna pompka przy ramie i nie przycięta sterówka): Edytowane 1 Maja 2017 przez misiojedzie Odnośnik do komentarza
misiojedzie Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Dnia 30.04.2017 o 19:59, marekctr napisał: Nie będę się rozpisywał, bo nie jestem obiektywny. Sprzęt bardzo dobry i nie zawodny. Ps. Dawaj więcej foto rozumiem że masz ten sam lub podobny Odnośnik do komentarza
marekctr Opublikowano 1 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) 7 minut temu, misiojedzie napisał: rozumiem że masz ten sam lub podobny Tej samej firmy. Widzę, że też nie leży siodełko fabryczne w poprzednim miałem WTB i chyba wrócę do niego Edytowane 1 Maja 2017 przez marekctr Odnośnik do komentarza
misiojedzie Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Fabryczne siodło to katastrofa. Najpierw zmieniłem na selle italia nekkar plus czy jakoś tak ale też nie podpasowało. Dopiero po zmierzeniu rozstawu kości kulszowych i zamówieniu polecanego na forach WTB zapominam że wogóle na czymś siedzę. Te siodełka są genialne. Jak się kiedyś rozleci zamawiam znów takie samo. 1 Odnośnik do komentarza
Payo Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Witam Też mam problem z siodełkiem w moim Cubie LTD Pro oryginalne uwiera mnie nie samowicie nie mogę znaleźć wygodnej pozycji. Myślę o wymianie na inne tylko jakie sam nie wiem ?. Odnośnik do komentarza
misiojedzie Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Polecam to które mam nie jest drogie a naprawdę dobrze się siedzi Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi