Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Ekspander zamiast "gwiazdki"

szary_wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Koledzy, czy możecie się wypowiedzieć, jak sprawdza się, jeżeli chodzi siłę docisku, taki ekspander w porównaniu do popularnej gwiazdki? Nigdy nie miałem z tym do czynienia, długo nawet nie wiedziałem, że istnieje alternatywa, a teraz zastanawiam się, co wybrać do nowego amortyzatora. Macie jakieś doświadczenia?
pro-ekspander-do-rur-karbonowych.jpg

Opublikowano

To jest do rur sterowych karbonowych zdaje sięi w zwykłej chyba się nie sprawdzi za bardzo chyba.

Opublikowano (edytowane)

Miałem i spełnia swoje zadanie. Niemniej nie jest w niczym lepsze od tradycyjnej gwiazdki. Może po za tym, że gwiazdkę osuwa się trudniej.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@SpiderMAN To jest tylko zdjęcie poglądowe, jeżeli wstawiłem akurat wersję tylko do rur karbonowych, to mój błąd :) Ja potrzebuję do widelca z rurą aluminiową.

@PrzeLuka A mógłbyś podrzucić, czego konkretnie używałeś? Albo co byś polecił?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, SpiderMAN napisał:

To jest do rur sterowych karbonowych zdaje sięi w zwykłej chyba się nie sprawdzi za bardzo chyba.

Głównie do karbonu ale metali też się trzyma 😉

2 minuty temu, szary_wolf napisał:

A mógłbyś podrzucić, czego konkretnie używałeś? Albo co byś polecił?

Dokładnie to co na zdjęciu. 

Z amorm powinieneś dostać gwiazdkę i ona w zupełności wystarczy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@PrzeLuka Czytałem, że używa się tego typu głównie do karbonowych rur, bo gwiazdka może je uszkodzić. Jest rozróżnienie, albo jakiś podział na wersje do rur karbonowych i aluminiowych, czy jeżeli tylko średnica pasuje na wymiar, to się nada do każdego rodzaj rury?

Opublikowano

To jest rozwiązanie do ochrony widelców z włókna węglowego przed zgnieceniem przez dokręcenie mostku. Pozwala rozłożyć siły na większej powierzchni. Nie ma powodu używać tego czegoś, jeśli rura sterowa jest z metalu. Niczego nie poprawi względem zwykłej gwiazdki.

Opublikowano

Dokładnie. Gwiazdka sterówkę karbonową uszkodzi, bo jej montaż wymaga choć by młotka. Owy ekspander po prostu wkładasz i kręcisz śrubą. Długi ten ekspander właśnie po to aby równomiernie rozłożyć siły działające na karbon o czym napisał @Andrzej Sawicki. No można to wsadzić w aluminiową czy stalową ale absolutni niczego to nie poprawi.

Opublikowano

@Andrzej Sawicki Moim zdaniem poprawi to, że nie trzeba będzie się męczyć z wyjmowaniem zaklinowanej gwiazdki, jeżeli kiedyś zajdzie taka potrzeba. Mnie interesuje tylko, czy będzie trzymać równie mocno, jak klasyczna gwiazdka :)

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, szary_wolf napisał:

czy będzie trzymać równie mocno, jak klasyczna gwiazdka

Będzie. Bez obaw. Montaż faktycznie nie wymaga użycia siły, więc coś tam usprawnia jak się uprzeć.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 minutę temu, szary_wolf napisał:

Mnie interesuje tylko, czy będzie trzymać równie mocno, jak klasyczna gwiazdka

Tak, mimo że nie musi bo gwiazdka służy tylko do skasowania luzów na sterach.

• Pomógł 1
Opublikowano

I właśnie to chciałem przeczytać, bardzo Wam dziękuję za pomoc ;)

Opublikowano

Gwiazdka kosztuje może 5 zł w sklepie rowerowym, grosze w hurcie. Expander to kilka-kilkanaście razy więcej. Wydasz niepotrzebnie pieniądze.

Opublikowano

Rzadko kiedy ktokolwiek bawi się w wyciąganie starej gwiazdki. Zwykle w ekstremalnych przypadkach starą wbija się głębiej i nabija nową. Ekspander swoje waży, a i tak przód roweru zwykle już bywa ciężki, po go dociążać.. 

Opublikowano
17 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Ekspander swoje waży, a i tak przód roweru zwykle już bywa ciężki, po go dociążać.. 

Bez przesady, tych nadmiarowych 20 gram w stosunku do zwykłej gwiazdki byś nawet nie poczuł...
Ale osobiście też bym tego do alu rurki nie wkładał bo po co...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...