szary_wolf Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 Drodzy Koledzy, czy możecie się wypowiedzieć, jak sprawdza się, jeżeli chodzi siłę docisku, taki ekspander w porównaniu do popularnej gwiazdki? Nigdy nie miałem z tym do czynienia, długo nawet nie wiedziałem, że istnieje alternatywa, a teraz zastanawiam się, co wybrać do nowego amortyzatora. Macie jakieś doświadczenia?
Gość Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 To jest do rur sterowych karbonowych zdaje sięi w zwykłej chyba się nie sprawdzi za bardzo chyba.
Gość Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) Miałem i spełnia swoje zadanie. Niemniej nie jest w niczym lepsze od tradycyjnej gwiazdki. Może po za tym, że gwiazdkę osuwa się trudniej. Edytowane 28 Listopada 2018 przez Gość
szary_wolf Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Opublikowano 28 Listopada 2018 @SpiderMAN To jest tylko zdjęcie poglądowe, jeżeli wstawiłem akurat wersję tylko do rur karbonowych, to mój błąd Ja potrzebuję do widelca z rurą aluminiową.@PrzeLuka A mógłbyś podrzucić, czego konkretnie używałeś? Albo co byś polecił?
Gość Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) 6 minut temu, SpiderMAN napisał: To jest do rur sterowych karbonowych zdaje sięi w zwykłej chyba się nie sprawdzi za bardzo chyba. Głównie do karbonu ale metali też się trzyma 😉 2 minuty temu, szary_wolf napisał: A mógłbyś podrzucić, czego konkretnie używałeś? Albo co byś polecił? Dokładnie to co na zdjęciu. Z amorm powinieneś dostać gwiazdkę i ona w zupełności wystarczy. Edytowane 28 Listopada 2018 przez Gość
szary_wolf Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Opublikowano 28 Listopada 2018 @PrzeLuka Czytałem, że używa się tego typu głównie do karbonowych rur, bo gwiazdka może je uszkodzić. Jest rozróżnienie, albo jakiś podział na wersje do rur karbonowych i aluminiowych, czy jeżeli tylko średnica pasuje na wymiar, to się nada do każdego rodzaj rury?
Andrzej Sawicki Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 To jest rozwiązanie do ochrony widelców z włókna węglowego przed zgnieceniem przez dokręcenie mostku. Pozwala rozłożyć siły na większej powierzchni. Nie ma powodu używać tego czegoś, jeśli rura sterowa jest z metalu. Niczego nie poprawi względem zwykłej gwiazdki.
Gość Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 Dokładnie. Gwiazdka sterówkę karbonową uszkodzi, bo jej montaż wymaga choć by młotka. Owy ekspander po prostu wkładasz i kręcisz śrubą. Długi ten ekspander właśnie po to aby równomiernie rozłożyć siły działające na karbon o czym napisał @Andrzej Sawicki. No można to wsadzić w aluminiową czy stalową ale absolutni niczego to nie poprawi.
szary_wolf Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Opublikowano 28 Listopada 2018 @Andrzej Sawicki Moim zdaniem poprawi to, że nie trzeba będzie się męczyć z wyjmowaniem zaklinowanej gwiazdki, jeżeli kiedyś zajdzie taka potrzeba. Mnie interesuje tylko, czy będzie trzymać równie mocno, jak klasyczna gwiazdka
Gość Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) 2 minuty temu, szary_wolf napisał: czy będzie trzymać równie mocno, jak klasyczna gwiazdka Będzie. Bez obaw. Montaż faktycznie nie wymaga użycia siły, więc coś tam usprawnia jak się uprzeć. Edytowane 28 Listopada 2018 przez Gość
Puncu Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 1 minutę temu, szary_wolf napisał: Mnie interesuje tylko, czy będzie trzymać równie mocno, jak klasyczna gwiazdka Tak, mimo że nie musi bo gwiazdka służy tylko do skasowania luzów na sterach. 1
szary_wolf Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor Opublikowano 28 Listopada 2018 I właśnie to chciałem przeczytać, bardzo Wam dziękuję za pomoc
Andrzej Sawicki Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 Gwiazdka kosztuje może 5 zł w sklepie rowerowym, grosze w hurcie. Expander to kilka-kilkanaście razy więcej. Wydasz niepotrzebnie pieniądze.
Franz Mauer Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 Rzadko kiedy ktokolwiek bawi się w wyciąganie starej gwiazdki. Zwykle w ekstremalnych przypadkach starą wbija się głębiej i nabija nową. Ekspander swoje waży, a i tak przód roweru zwykle już bywa ciężki, po go dociążać..
jaro0011 Opublikowano 29 Listopada 2018 Opublikowano 29 Listopada 2018 17 godzin temu, Franz Mauer napisał: Ekspander swoje waży, a i tak przód roweru zwykle już bywa ciężki, po go dociążać.. Bez przesady, tych nadmiarowych 20 gram w stosunku do zwykłej gwiazdki byś nawet nie poczuł... Ale osobiście też bym tego do alu rurki nie wkładał bo po co...
Rekomendowane odpowiedzi