Skocz do zawartości

SR Suntour XCR Air - zablokowany amortyzator.

singielnasinglu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z moim amortyzatorem. Dokładnie chodzi o SR Suntour XCR Air. Mianowicie dolne golenie zacieły się w górnych. Rozebrałęm amor prawie całkowicie tylko nie mogę goleni rozdzielić. Biłem młotkiem ale nic to nie dało. Nie rusza sie ani w góre, ani w dół. Macie może jakiś pomysł jak to rozdzielić?

Opublikowano

To nie jest kwestia tego ze on się "zapiekł". Coś go w środku blokuje :(

Opublikowano (edytowane)

Jak "zerwałeś" połączenie dolne lagi popychacze tlumika i sprężny to powinien dać się rozebrać bez problemu. Napisz do @ACTIVIA, bo ja nie mam pomyslu co to może być.

A zapytam jeszcze w jakich okolicznościach Ci się amor zblokował?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Właśnie powinno... Przy normalnej jeździe amortyzator zjechał w dół i już nie wrócił. 

Opublikowano

Sugeruję oddać do serwisu amorek na przegląd, ale wcześniej skoro zjechał, a to powietrzniak napompować komorę powietrzną i sprawdzić czy trzyma, bo wygląda na to, że się rozszczelniła.

Opublikowano

Komora jest szczelna sprawdzałem 

Opublikowano

Czort jeden wie... Przez kompa to ja nie jestem w stanie tego stwierdzić. Skoro wszystko jest rozkręcone amor powinien dać rozłożyć. Wstaw fotki co tam z niego wykręciłeś.

Opublikowano
2 godziny temu, singielnasinglu napisał:

Komora jest szczelna sprawdzałem 

Gdyby powietrze było w komorze to by się nie "utopił" i tak został, tak na mój rozum.

Opublikowano

Powietrze z jednej komory przedostalo się do drugiej też tak może być dlatego został w dole
Komora powietrzna działa jak tłok w siłowniku gdy uszczelnienie stwardnienie np powietrze pod wpływem dużego nacisku może przejść z jednej strony na drugą tak na mój rozmu
Jednak dlaczego nie możesz rozebrać 🧐Dodaj zdjęcia co rozebraleś to się zobaczy nie ma tam nic skomplikowaneg

Opublikowano

"druga komora" nie jest szczelna. powietrze poszłoby w dolne lagi amor pracowałby tylko z oporem tłumika. Jeśli obydwie śrubki od spod wykręcone i "stuknięte" młoteczkiem to tez nie mam pomysłu do jest grane. Chyba ze kolega odkręcił od góry komorę i tłumik tylko...

Opublikowano
41 minut temu, piter614 napisał:

Powietrze z jednej komory przedostalo się do drugiej też tak może być dlatego został w dole

Teoretycznie w dual air wykonalne ale w tak prostym amorze jak XCR mamy coś w stylu solo air a sprężyna negatywna jest zwykła stalowa 🙂

Sam ciekaw jestem przyczyny. Zdjęcia bez tego nie da rady.

Opublikowano
2 godziny temu, piter614 napisał:

Komora powietrzna działa jak tłok w siłowniku gdy uszczelnienie stwardnienie np powietrze pod wpływem dużego nacisku może przejść z jednej strony na drugą tak na mój rozmu
Jednak dlaczego nie możesz rozebrać 🧐Dodaj zdjęcia co rozebraleś to się zobaczy nie ma tam nic skomplikowaneg

W XCR nie ma dwóch komór powietrznych mój drogi, nie ta półka cenowa.

@ACTIVIA podpowiecie coś koledze @singielnasinglu

Opublikowano

A czy kolega po odkręceniu dolnych śrub odbił te popychacze od dolnych lag

Na tym dziale http://activia.sgl.pl/filmy/ jest film z tytułem Zmiana Skoku. Obejrzyj go i będziesz widział jak odbija się popychacze

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...