Skocz do zawartości

Budowa roweru na bazie Cube Sl Road

cici84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym złożyć swój pierwszy w życiu rower i z góry  dziękuje za wszelką pomoc i jakiekolwiek opinie pod tym postem :)

Ogólnie chciałbym zbudować coś w rodzaju Cube Sl Road (dla moich wymiarów 188cm/91cm rama 58 - tak wyliczyłem chociaż nie mam gdzie przymierzyć była by odpowiednia).

Chciałbym zrobić z niego bardziej rower crossowy niż fitness. Grubsze opony z bieżnikiem ( np 40 mm), i osprzęt z grupy MTB (deore, maksymalnie SLX). Roweru będę używał w cyklu mieszanym 60% asfalt, pozostałe 40% lekki teren (szuter, utwardzane wały, kostka brukowa). W dalszym ciągu chce pozostać przy rowerze bez amortyzatora. Koszta to około 2500 zł.

Stąd moje pytania:

- gdzie znajdę ramę od SL Road bądź o podobnej geometrii? Jak i gdzie szukać ramy, aby miała podobną geometrię bo szczerze powiem nie wiem jak się za to zabrać.. ? :)

- Czy zgodnie z moimi preferencjami znajdziecie coś dobrego w tej cenie (uważam że SL Road za 2500 zł jest ceną nieco przesadzoną, a od jakiegoś czasu nie ma na niego promocji)?

Myślę że jak znajdę ramę reszta już jakoś pójdzie, a najgorsze jest to ze blisko nie mam żadnego sklepu, aby się przymierzyć do jakiegokolwiek roweru, z takich co by mnie interesowały.

Z góry dziękuje jeszcze raz za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano
41 minut temu, cici84 napisał:

uważam że SL Road za 2500 zł jest ceną nieco przesadzoną

2,5k za gotowy rower, z gwarancją, na pełnej grupie, z hydraulicznymi hamulcami

Sama grupa deore z zaciskami to ~1300-1400

a gdzie rama, widelec, koła, tarcze, sztyca, siodełko, kierownica, stery i linki 😜

Na bank wyjdzie taniej składanie xD

Opublikowano

Chyba źle zrozumiałeś: Cube Sl Road za 2500 zł jest na Clarisie. 

Opublikowano

I co z tego? To normalna cena za rower szosowy/przełajowy/fitness na tej grupie

Opublikowano

To kup konę i w czym problem?

Ma hamulce tektro, mniejsze tarcze, korbę na kwadrat a o oponie 40mm możesz tam zapomnieć

Opublikowano

Problem jest  w tym, że:

-Chce sam złożyć pierwszy rower (tak jak zaznaczyłem),

-Kony już nie ma w moim rozmiarze (wyprzedana),

- nie założę grubszych opon, a pisałem gdzie chcę go używać,

I dlatego tu jestem i założyłem ten temat i dalej liczę na to że ktoś odpowie na moje pytania (choć co dla niektórych zdaje sobie sprawę, że mogą wydawać się głupie/ banalne).

Opublikowano
16 minut temu, cici84 napisał:

Chyba nie taka normalna skoro można coś 2 klasy wyżej z widelcem karbonowym znaleźć za niecałe 500 zl drożej 

Tylko w promocji i już tylko jeden rozmiar. Korzystaj z wyprzedaży i nie poluj na jedną konkretną markę.

Devilek na Earth s3
Opublikowano

Ja polowałem na Kroosa FULL albo HARDTAIL ale carbon i tak kupiłem 2 rowery i rame do mojej s3 i dwie kashimy w okazyjnej cenie dwa sprzedałem i złożyłem swój rower z pozostałych części a i do tego osprzęt+amortyzatory+rama a 2 rowery sprzedane i tak zarobiłem na 2 rowerach ale potrzebujesz zasobu 14 tyś by robić jakieś eksperymenty. A jeżeli chodzi o rower polecałbym przeszukiwać różne fora strony internetowe np:allegro codziennie i szukanie OKAZJI! Polecam Rower wart około 14-15 tyś złożony za o wiele mnie na NOWYCH CZĘŚCIACH.

https://allegro.pl/cannondale-trail-sl2-29er-l-nieuszkodzona-w-wa-i7694487953.html Dobra rama jednak polecałbym zrobić tak jak doradziłem mojemu koledze kupić sprawną dobrą ramę i dać ją do piaskowania i lakierowania można w ten sposób stworzyć customowe malowanie.(Wyróżniać się z tłumu np:Czarny lakier metalic z białymi napisami i srebnymi akcentami wszystko pokryte lakierem błyszczącym jeżeli masz smykałke do tego zrób to sam a jeżeli nie to 200 zł powinno starczyć.